Minnen och hälsningar till Framtiden – Nu är bygget av nya Stadskvarteret officiellt igång


2020-09-10

Projektchef Christine Delander Eksten i samspråk med representanterna från Drottningshögsskolans klass 4a.
Bild: Helsingborgshem
Projektchef Christine Delander Eksten i samspråk med representanterna från Drottningshögsskolans klass 4a.

I samband med att det första spadtaget togs vid det nya Stadskvarteret på Drottninghög gjöts en tidskapsel ner i grunden. Tidskapseln innehåller föremål från bland annat boende i området och klass 4a från Drottninghögsskolan. Tanken är att föremålen ska bli ett fönster till dåtiden för framtida Helsingborgare.

Under måndagen togs det symboliska första spadtaget för det nya Stadskvarteret på Drottninghög. Bygget är egentligen redan igång och nu pågår markarbete inför de nya bostadshusen. Efter ett kort anförande av representanter från Helsingborgshem och Serneke delade en av de boende, Berit Andersson, med sig av minnen från stadsdelen som har varit hennes hem sedan 1969. 

– När vi flyttade hit bodde det nästan bara barnfamiljer här. Det har varit fint att se mina barn växa upp här och det är en fin plats att bo på. Nu ska här bli mer blandad bebyggelse och det är spännande att vara med här idag, sa Berit som bland annat lade ner en spade som symboliserar både bygget av de nya husen och tiden som nyinflyttad då mycket tid tillbringades med småbarnen vid sandlådorna tillsammans med andra mammor.

Sammanlagt ska Helsingborgshem, tillsammans med totalentreprenören Serneke, bygga 198 nya bostäder i två kvarter som ska stå klara om två år. Bebyggelsen kommer att bestå både av flerfamiljshus och radhus. Här blir också ett socialt co-living-boende, tolv boende med mycket gemensamma ytor och mindre enskilda ytor.

– Placeringen av Stadskvarteret ger Drottninghög ett nytt ansikte. Tidskapseln blir ett fint avstamp där vi kopplar an till historien och både blickar bakåt och framåt, berättar Christine Delander Eksten som lade ner bilder från förr och ett brev till Framtiden i tidskapseln.

 

Minnen från dagens Helsingborg
För att påminna framtida Helsingborgare om hur Drottninghög en gång såg ut, samt om arbetet med att förnya stadsdelen, placerade Helsingborgshems ordförande, Lars Hansson, ett USB-minne med ritningar och ett dörrhandtag som ska symbolisera övergången till morgondagens Drottninghög.

– Vi är väldigt stolta över det här projektet och med dörrhandtaget vill vi symbolisera hur vi stänger dörren till det gamla Drottninghög och öppnar porten till ett nytt ännu bättre område med en mer blandad karaktär, sa Lars Hansson.

Sernekes regionchef Kristian Jansson bidrog med en tumstock.
– Det är fantastiskt roligt att utföra projektet tillsammans med Helsingborgshem. Vi är glada över att få medverka till en hållbar och positiv utveckling här på Drottninghög. Vi ser fram emot att vara en del av det hållbara och innovativa arbetet som drivs inom ramen för H22. Det ska bli spännande att presentera ett färdigt projekt i samband med stadsmässan H22, säger Kristian Jansson.


”Vi vill att de ska önska att de var födda 2010”
På plats var även Maher Alabed och Eymen Racho från Drottninghögsskolans klass 4a. Som representanter för områdets yngre generation hade de handskrivna hälsningar från klassens elever.
– Egentligen hade vi tänkt lägga ner en bild på klassen, men så kom vi på det här istället, sa Maher.


Vad har ni skrivit på era hälsningar?
– Vi berättar om hur det är att gå på Drottninghögsskolan, hur den ser ut och allt roligt som vi gör. Till exempel skrev vi om en dans som vi anordnade helt själva för ett tag sedan, sa Eymen.


Vad hoppas ni att människor ska tänka om tidkapseln grävs upp i framtiden?
– Jag hoppas att de kommer att tänka på allt roligt som man gjorde i förr i tiden och önska att de var födda 2010, så att de var 10 år och gick på Drottninghögskolan 2020, sa Eymen.



Källa: Helsingborgshem