Kommunen erbjuder andra arbetslivserfarenheter


2020-09-17

Arbetsplatsförlagt lärande, apl, kommer fortgå i Skara kommun – men corona-anpassat.
Bild: Skara kommun

Arbetsplatsförlagt lärande, apl, kommer fortgå i Skara kommun – men corona-anpassat.



I kommunens utbildningar ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl, som en mycket viktig del av yrkesutbildningarna inom gymnasiet och vuxenutbildningen. Flera av de praktiska momenten kommer att genomföras trots pågående pandemi, men på anpassade sätt. I samråd mellan omsorgsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen har man nu beslutat om hur det arbetsplatsförlagda arbetet för eleverna ska se ut.

– Vi har ett uppdrag att som utbildningsanordnare ge våra elever praktiska moment och det är viktiga delar i lärandet, samtidigt som vi behöver skydda våra elever från onödiga risker, säger Hans Persson, förvaltningschef för barn och utbildning.

Som kommun har man ett stort ansvar att arbeta förbyggande i verksamheter med riskgrupper för att minimera risken för smitta. Det finns också ett arbetsgivaransvar där det särskilt står att man inte ska utsätta barn under 18 år för ökad risk för smitta än den som finns i samhället i stort.

– Vi måste skydda våra äldre och redan sjuka i samhället, men samtidigt ge elever som läser till vårdande yrken möjlighet att få med sig praktiska erfarenheter så att de blir anställningsbara. Därför kommer elever över 18 år som utbildar sig inom vård- och omsorgsrelaterade yrken att få genomföra apl i omsorgens verksamheter, på samma premisser som våra anställda. Vi kommer däremot att hålla våra elever borta från de större riskerna i verksamheten för att skydda såväl brukare som elever, säger Pernilla Magnusson, omsorgschef.

Kommunens yrkeselever under 18 år kommer att erbjudas andra möjligheter till lärande i arbetslivet. Det kan vara i andra delar av kommunens verksamheter, där risken att bli smittad inte kan ses som större än risken i samhället i övrigt.

– Men det kan också handla om att genomföra arbetslivsliknande utbildning på sin skola. Det är en märklig tid och vi ställer om många verksamheter. Vi vill ändå att det ska bli så bra som möjligt för såväl våra riskgrupper i verksamheten som för de elever som verkligen behöver sin praktiska utbildning, sammanfattar Hans.

Beslutet kring förändrad arbetsplatsförlagt lärande, apl är taget av kommundirektörens krisledningsgrupp. Berörda nämnder föreslås ställa sig bakom beslutet vid sina nästkommande sammanträden.



Källa: Skara kommun