Ett lyft för Fredricelund


2020-09-18

Eva Julin Dombrowe (L), Johanna Larsson (M), Monika Bubholz (MP) och Niklas Wikström (L) slog i varsin spik i takstolen innan den lyftes på plats på nya Fredricelund.
Bild: Karlstads kommun
Eva Julin Dombrowe (L), Johanna Larsson (M), Monika Bubholz (MP) och Niklas Wikström (L) slog i varsin spik i takstolen innan den lyftes på plats på nya Fredricelund.

Ett efterlängtat spadtag gick av stapeln på Fredricelund under torsdagen. Den nya byggnaden för flera olika verksamheter ska stå klar 2022.

Bygget startade enligt tidplan redan under våren, men coronapandemin gjorde att spadtaget fick vänta till efter sommaren. Istället för ett klassiskt spadtag passade ett lyft av en takstol bättre i tiden för att symbolisera byggstarten för nya Fredricelund. Deltagarna fick slå varsin spik i en takstol som sedan lyftes på plats av en kran.

Medverkade gjorde Niklas Wikström (L) kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Monika Bubholz (MP) kommunalråd och andre vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, Johanna Larsson (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Eva Julin Dombrowe (L) regionråd och andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Värmland.


Ett hus för flera olika verksamheter
Den nya byggnaden som redan börjat växa fram kommer att bestå av fyra huskroppar. Det blir en ny förskola med fyra avdelningar för omkring 80 barn samt ny utemiljö. Det blir skola för 350 elever i årskurs F-6 och en helt ny utemiljö. I ena delen av byggnaden blir det en familjecentral med öppen förskola, barnavårdscentral och barnmorskemottagning.


Karlstads första hoppgrop
Det blir ett nytt bibliotek för både allmänhet och skola som ersätter biblioteket som idag ligger i Våxnäs centrum. En ny idrottshall för skolidrott kompletteras med en hoppgrop för truppgymnastik som blir den första av sitt slag i Karlstads kommun. 

Entreprenören som bygger är Skanska och projektet har en budget på 250 miljoner. Den nya byggnaden beräknas stå klar våren 2022.



Källa: Karlstads kommun