Byggstart för Gavlegårdarnas hållbara hus i Godisfabriken


2020-09-21

Visionsbild över kvarteret Godisfabriken (bilden är en illustration).
Bild: Pomeroy Studios
Visionsbild över kvarteret Godisfabriken (bilden är en illustration).

Nu går startskottet för Gavlegårdarnas bygge av de två hus med träfasad av som blir porten in till den nya stadsdelen Godisfabriken. En satsning som kanske får ses som den mest visionära i bolagets över hundraåriga historia.

Entreprenören Skanska kommer att ansvara för projektet där husen ska stå klara för inflyttning i slutet av år 2022. Träfasader, inomhusgrönska, gemensamma ytor och vinterträdgårdar är bara några exempel på innovativa och hållbara lösningar som kan locka nya kundgrupper.

Det har gått sex år sedan Gavlegårdarna köpte den cirka 47 000 kvadratmeter stora Läkeroltomten av Cloetta. Visionen för den nya stadsdelen Godisfabriken har ända sedan dess varit klar. Här ska en modern och hållbar stadsdel med unika lösningar växa fram.

De två hus som Gavlegårdarna bygger får Ahlgrens Torg och de bevarade industribyggnaderna som närmaste grannar, men också Diléns Saluhall som öppnar lagom till att hyresgästerna får flytta in i slutet av år 2022.

På onsdagen hölls en officiell ceremoni som blev startskottet för Gavlegårdarnas byggnation. Där presenterades entreprenören Skanska, som tagit hem uppdraget att ansvara för projektet och nu ser fram emot samarbetet.

– Det känns bra att kunna bidra till att skapa nya hyreslägenheter centralt i Gävle, inte minst i ett område där hållbarhet står i fokus, säger Jan-Henrik Larspers, projektchef för Skanska Sverige AB.

De två husen - ett på femton våningar och ett på sju - är ritade av Jason Pomeroy, eko-arkitekt med säte i Singapore, tillsammans med Arkitektgruppen i Gävle AB. Samarbetet har gett en spännande kombination av lokala och internationella perspektiv på det självklara temat – social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

– På många platser i Sverige har bostadsområden av den här typen vuxit upp, men för Gävles del är det första gången vi bygger en stadsdel som också ser helt annorlunda ut än vi vant oss vid. Det känns naturligt att vi tar initiativ till att försöka möta de förväntningar som följer med visionen för Godisfabriken, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.

– Vi vill bidra till en stadsdel som får liv och rörelse under dygnets alla timmar, men som också ger de boende nya möjligheter till ett hållbart liv, fortsätter hon.

Gavlegårdarnas båda hus får fasader i gråtonat och pigmenterat trä som åldras naturligt med tiden. Trä är ett hållbart material som binder koldioxid men som också neutraliserar utsläpp från andra byggmaterial. På de båda husens tak planteras buskar och träd. Femtonvåningshuset får en takterass och ett orangeri som ger hyresgästerna möjlighet till umgänge och odling. Sjuvåningshuset får ett sedumtak med solceller som bidrar till uppvärmningen.

Grönskan får stort utrymme, både utanför och inne i det inglasade atrium som blir en gemensam yta för hyresgästerna i sjuvåningshuset. På balkongerna i de båda husen planteras träd som gör att även fasaderna ger ett grönt intryck. Hyresgästerna får antingen en Ginnalalönn med mycket vacker höstfärg eller en ungersk syrén som bjuder på försommarblomning.

– Balkongväxterna bidrar även de till att binda koldioxid. Dessutom har vi ett automatiskt bevattningssystem där regnvatten samlas i tankar i källaren och sedan går tillbaka till växterna på tak och balkonger, men också till inomhusgrönskan i sjuvåningshuset, berättar Ulf Gavlefors, senior projektledare på Gavlegårdarna.

Båda husen har på entréplanet ett avfallsrum med sortering för mat- och restavfall. Sorteringen sker via ett traditionellt ”sopnedkast” där luckan i väggen är direktkopplad till stadsdelens gemensamma sopsug.

– Det här gör att vi minimerar trafiken i stadsdelen då kärlen bara behöver tömmas en gång per vecka. Lösningen har varit viktig för en i övrigt bilfri stadsdel, säger Ulf Gavlefors.

I avtalet med ICA, som öppnar en livsmedelsbutik i botten av sjuvåningshuset, ingår en lösning där överskottsvärmen från butikens kylmaskiner används till lägenheterna i huset. Den totala energiförbrukningen beräknas därför att ligga på en låg nivå.

En nyhet för Gavlegårdarna är att lägenheterna i de två husen får golvvärme i alla rum. Ett avtal med Gävle Energi kring fjärrkyla gör också att golven istället blir svala under en varm sommar.

De så kallade vinterträdgårdar som hör till de flesta lägenheter, är en annan för bolaget ny lösning, där arkitekt Pomeroy tagit hänsyn till utmaningen med fyra årstider.

– Jag är både glad och stolt över att vi har lyckats utmana den förutfattade mening som säger att man i Sverige bara kan nyttja sin balkong under några få månader om året. Här har vi skapat flexibla vinterträdgårdar som går att anpassa för att användas på olika sätt, hela året, säger Jason Pomeroy, som under den officiella ceremonin fanns med på länk från Singapore:

– Mitt förhållande till den här platsen är verkligen speciellt. Jag växte upp i London och varje gång jag blev förkyld fick jag en ask Läkerol av min mamma. Efter så här många år är det nästan rörande att jag nu fått ge mitt tack genom att designa något som förhoppningsvis harmonierar med områdets miljö och själ.

Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson är förväntansfull när byggnationen i stadsdelens andra kvarter nu tar fart. Allt fler Gävlebor kommer framöver att se hur Godisfabriken växer fram, och i samband med ceremonin presenterades också en fjorton meter lång skylt som ger information om samtliga sju byggherrars projekt samt idéerna kring stadsdelen i stort.

– Som allmännytta vill vi göra vad vi kan för att ett bostadsområde ska locka många olika människor. Det är den blandningen som stärker de bosociala värden vi alltid jobbar för, en ökad livskvalitet för våra hyresgäster men också övriga Gävlebor som besöker stadsdelen. Hyrorna kommer absolut att hamna i det övre segmentet av vårt bestånd, men vi har också ett ansvar att i någon del bygga visionärt och med innovativa lösningar för en lägre klimatpåverkan, säger hon.

– Och tack vare de många gemensamma ytorna i husen kommer många att klara sig med en mindre lägenhet än man kanske tänkte sig från början. Bor du i en 59 kvadratmeter stor lägenhet har du samtidigt tillgång till ytterligare 300 kvadrat för umgänge och aktivitet.


Kvarter 1, 15-våningshuset


Kvarter 3, 7-våningshuset

Inflyttning i Gavlegårdarnas hus: Kvartal 3, 2022


Intresseanmälan:
Cirka ett år före inflyttning

Båda husen har allmänna ytor där de boende kan träffas och umgås – med varandra eller sina gäster. Det gäller takterrass/orangeri och övernattningslägenhet/gemensam yta i 15-våningshuset samt 7-våningshusets inglasade atrium.

Förutom Gavlegårdarna, som äger byggrätten för området, ska även NCC, Riksbyggen, Peab, Pure Housing, K2A och Gävle Parkeringsservice vara med och bidra till att Godisfabriken blir en stadsdel med olika hustyper och upplåtelseformer.

K2A var först ut och påbörjade i mars 2020 byggnationen i sitt kvarter. Gavlegårdarna sätter igång i september 2020, följt av Gävle Parkeringsservice/Gavlefastigheter i mars/april 2021.

Fullriggaren och Tullhuset ligger på andra sidan Gavleån. Men vad ska de två husen som blir porten in till Godisfabriken heta? I samband med det officiella startskottet för Gavlegårdarnas byggnation presenterades också en namntävling där alla Gävlebor är välkomna att delta. På så sätt kommer förhoppningsvis en eller två vinnare att skriva in sig i historien och deras vinnande namn att användas av en hel stad. Mer om tävlingen finns att läsa på Gavlegårdarnas hemsida och på Facebook. Tävlingen pågår tom den 30/10 och ska annonseras i olika medier.



Källa: Godisfabriken