Ståtliga stolpar i Sjöbo aktivitetspark


2020-09-24

Höga stålstolpar lackerade i varmt orange, som sprider ett varmt jämnt ljus lyser upp skateparken i Sjöbo.
Bild: Lars-Magnus Olsson
Höga stålstolpar lackerade i varmt orange, som sprider ett varmt jämnt ljus lyser upp skateparken i Sjöbo.

Med en smart design kan man få en belysningsstolpe att göra så mycket mer än att bara bära några armaturer. Till skateparken i Sjöbo valde Light Bureau / Afry höga stålstolpar lackerade i varmt orange och de ger anläggningen en fin balans och ett helt unikt intryck.

Sjöbo aktivitetspark invigdes i slutet av 2018. I parken finns ytor för skateboard, parkour och boule. Åkytorna för skateboard är ca 1100m2 och passar både nybörjare och mer erfarna åkare. Parken är ritad av Pivotech i nära samarbete med Sjöbo kommun och en referensgrupp av kommuninvånare i olika åldrar.

Light Bureau/Afry var underkonsult till Pivotech i projektet och ansvarade för ljusdesign och elprojektering, med Lars-Magnus Olsson som projektledare. Belysningen består främst av riktbara strålkastare monterade på 10 meter höga koniska stålstolpar som lackerats i en orange kulör.

För att ge åkarna förutsättning att skejta tryggt och säkert under kvällstid lades stor vikt vid att skapa jämn och väl avbländad belysning som ger minimalt med skuggor över åkytorna. Stolpbelysningen har kompletterats med lägre ljuspunkter i form av pollare och integrerad belysning för att ta ner skalan och skapa stämning. På natten dimras anläggningen ner för att spara energi och inte störa boende i närheten.

Stolparna kommer från finska Tehomet, som i sin anläggning kan pulverlackera stålstolpar upp till längder på hela 12,6 meter i ett stycke, något som ger dem en särställning som stolpproducent. Till Sjöbo valde Light Bureau en finish i matt orange RAL2004 och den varma färgen får liv genom släpljuset från armaturerna.Källa: Flux