Nytt kultur- och kunskapscentrum klätt i mässing och plåt


2020-10-09

Så här kommer Argus se ut när byggnaden är färdigställd (bilden är en illustration).
Bild: Bevego
Så här kommer Argus se ut när byggnaden är färdigställd (bilden är en illustration).

Visionsbild av interiören i Argus (bilden är en illustration).
Bild: Bevego
Visionsbild av interiören i Argus (bilden är en illustration).

Mitt i centrala Falkenberg färdigställs i dagarna ett helt nytt kultur- och kunskapscenter. Den pampiga entrén som är klädd i dekorativa mässingsplåtar vetter mot stadens hjärta: Stortorget. Med en budget på en kvarts miljard blir centret Argus Falkenbergs kommuns största investering någonsin och det märks på detaljerna att de satsat på att skapa en mötesplats där människor i alla åldrar ska trivas.

Våren 2018 togs första spadtaget och bygget planeras vara färdigställt under våren 2020. Här står kunskap och kreativitet i fokus och förutom gymnasium och bibliotek kommer Argus även att göra plats för Falkenbergs turistinformation och kulturskola. Biblioteket får en takhöjd på hela 17,5 meter och speciellt framtagna ljudisolerade väggar kommer möjliggöra att konserter och trumlektioner kommer kunna hållas i direkt anslutning till det tysta biblioteket.

Argus är en del i ett större stadsprojekt som även kommer innefatta en fantastisk park och ett helt nytt bostadsområde.


Detaljer som gör skillnad
Projektet finansieras av Falkenbergs kommun och som en viktig del i helheten har Falkenbergs Plåtslageri stått för plåtarbete och andra utsmyckande detaljer som satt en designmässig prägel till hela byggnationen.

Henrik Unosson är tredje generationen inom familjeföretaget som idag driver Falkenbergs Plåt med ca 30 anställda. Henrik och hans medarbetare har varit involverade i bygget av Argus under det senaste året. Totalt har de lagt runt 2000 timmar på sitt arbete där.
– Det känns väldigt roligt att få uppdraget och att vara en del av ett såhär stort projekt i vår hemstad! 

Fasaden består av tegel kombinerat med speciella utsmyckningar i mässing kring entréer, tak och på balkonger. Övrigt plåtarbete är gjort i aluminium med en speciell finish i färgen Pearl Gold som är framtagen för att påminna om mässing. Arkitektens plan var från början att använda mässing till allt plåtarbete på byggnaden men efter lite överläggning med Henrik Unosson kom de gemensamt fram till att på utvalda ställen ersätta mässing med aluminium.

– Mässing är ett dyrt material som gjorde att priset drog iväg. Vi tog istället fram ett förslag på att använda aluminium på de ställen där man ändå inte ser taken och den kalkylen blev betydligt mer kostnadseffektiv. Förslaget togs emot positivt av både arkitekten och av kommunen, berättar Henrik.

Tack vare att man sparat in i budgeten på att välja bort mässing på utvalda platser har man istället kunnat lägga mer krut på byggnadens utsmyckningar. Ett exempel på det är huvudentrén där väggar, kanter och inramning kring dörrar klätts in med vacker mässing.

Förutom materialvalet har Henrik och hans medarbetare även varit med och påverkat en del av utformningen.
– Vi har jobbat tätt ihop med arkitekten och konsulterna för att komma fram till ett resultat som både går i linje med de visuella önskemålen samtidigt som det måste göras på ett speciellt sätt för att bli tätt. Vi vill gärna vara med så tidigt som möjligt i processen för att kunna påverka utförandet så det blir så bra som möjligt både funktionsmässigt och kostnadsmässigt, säger Henrik.


Stort fokus på hållbarhet och miljö
Hållbarhet varit ett stort fokus både för bygget och den kommande driften av Argus. Energin till den stora fastigheten kommer att levereras från 99,6 procent förnybara energikällor. Det innefattar bland annat stora ytor av solcellspaneler som är installerade på byggnadens tak.

I övrigt är de olika taken på byggnaden täckta av sedum som består av en matta med tjockbladiga växter. Sedumtaket hjälper bland annat till att binda regnvatten för att minska belastningen på stadens dagvattensystem.

Andra fördelar med sedum är att växterna hjälper till att rena luften i området och skapar perfekta miljöer där bin och andra viktiga pollinerare får bra förutsättningar att leva.


Ett tätt samarbete
Det är många delar som ska klaffa i så här stora projekt.
– Bevego har hjälpt oss beställa allt material och sett till att vi fått alla leveranser i tid. De har även bra service vilket är väldigt uppskattat från vår sida, säger Henrik.

Förutom den specialbeställda aluminiumplåten har de även installerat en specialdesignad vattenavrinning, även den lackad i färgen Pearl Gold för att matcha övrigt plåtarbete.



Källa: Bevego