”Delad erfarenhet är dubbel erfarenhet”


2020-10-21

Jimmy Lejonhammar, en av Byggchefernas ambassadörer.
Bild: Byggcheferna
Jimmy Lejonhammar, en av Byggchefernas ambassadörer.

Jimmy Lejonhammar är en av Byggchefernas ambassadörer. I den rollen besöker han utbildningar inom samhällsbyggnad och möter framtida kolleger.
– Det viktigaste budskapet är att aldrig sluta lära sig, säger han.

I grundskolan sattes Jimmy Lejonhammar i en klass med barn i behov av extra stöd. I dag är han konsult inom organisations- och företagsstyrning, med erfarenhet av ledande roller i 250-miljonersprojekt.

Det är vägen däremellan som han berättar om i sina föreläsningar för blivande byggchefer.

– Jag tror på att förmedla kunskap, säger han. Jag vill dela med mig av min resa och försöka få ungdomarna att undvika de misstag som jag har gjort. Det finns en enorm potential för kompetensutveckling i Sveriges byggbransch. Då måste vi som varit med en längre period dra vårt strå till stacken och förmedla vad vi varit med om. Delad erfarenhet är dubbel erfarenhet.

Jimmy Lejonhammar konstaterar att han har gått ”den långa vägen”: han började som hantverkare i tonåren, jobbade sig uppåt och blev tjänsteman. Till studenter vill han betona vikten av att aldrig stagnera.

– Jag upplever att många chefer i dag är kunskapsnöjda, säger han. Att de är tillfreds, mätta och inte vill fortsätta utvecklas. Det är ett av de största misstagen, för saker förändras hela tiden. Till exempel all utländsk arbetskraft och de utmaningar man ställs inför som ledare och chef genom det. Man måste lära sig att förstå andra kulturer, samtidigt som de måste förstå vår, och försöka få alla att dra åt samma håll. För att lyckas med det måste man hela tiden utveckla sig själv. Andra exempel är tekniker för att bygga miljövänligt och vårt ökade fokus på säkerhet, som ständigt förbättras.


Källa: Byggcheferna