Halmstads kommun får skadestånd för olovlig trädfällning


2020-10-21

Halmstads kommun får 500 000 kronor i skadestånd för den olovliga trädfällningen på kommunal mark i Tylösand. Det har Halmstads tingsrätt beslutat. Kommunen delar inte tingsrättens uppfattning i värderingsfrågan av den olovliga avverkningen. Anledningen till trädfällningen: få bättre havsutsikt.

Det var 2018 som det olovligen fälldes ett stort antal träd på kommunal mark i strandskogen, Tylösand. Halmstads kommun polisanmälde händelsen och åtal väcktes mot fyra privatpersoner. Enligt kommunens utredning skulle det kosta cirka 20 miljoner kronor att återställa miljön till vad det en gång var, det är också den summa som kommunen har angett som skadeståndskrav. Under hösten 2020 har rättegång hållits.

Halmstads tingsrätt har nu meddelat sin dom. En privatperson döms för anstiftan av grov skadegörelse och för anstiftan av egenmäktigt förfarande. Straffet blir villkorlig dom i förening av 200 000 kronor i dagsböter samt 500 000 kronor i skadestånd till Halmstads kommun. Personens bolag, som äger fastigheten som har fått bättre havsutsikt efter den olovliga trädfällningen, döms att betala en miljon kronor. En annan privatperson döms till 100 000 kronor i dagsböter för medhjälp till egenmäktigt förfarande.

– Vi är nöjda med att ha fått sakfrågan prövad. Tingsrättens dom konstaterar att avverkningen som har skett är olaglig. Både uppdragsgivare och uppdragstagare av den olovliga trädfällningen har blivit fällda. Domen visar att det är brottsligt och straffbart att ta till egna åtgärder när det gäller kommunal mark. Det kan handla om alltifrån att fälla träd och röja sly till att gräva med maskiner eller lägga ut stenar, säger Mats Wallmark, kommunjurist.

Halmstads kommun delar inte tingsrättens uppfattning i värderingsfrågan av den olovliga avverkningen. Enligt tingsrätten, som har hänvisat till ett mål som avgjorts i Högsta Domstolen, kan återanskaffningsvärdet för likvärdiga träd inte användas som beräkningsmetod vid bedömningen av skadans storlek, eftersom det inte går att skaffa nya likvärdiga träd. Istället har tingsrätten valt att en uppskattad värdeminskning av kommunens fastighet ska ligga till grund för bedömningen av skadeståndets storlek.

– Vi menar att det visst är möjligt att ersätta de avverkade träden med träd av likvärdig storlek. Det är också möjligt att flytta självsådda träd av samma ålder till platsen. Eftersom återanskaffning av likvärdiga träd är möjlig har tingsrätten gjort fel som inte dömt ut återanskaffningsvärdet i ersättning, säger Mats Wallmark.

Nu ska Halmstads kommun utreda hur det aktuella markområdet ska hanteras i framtiden.

– Nästa steg i processen är att ta fram en plan med hänsyn till de ekonomiska resurser vi har och de behov som finns, bland annat när det gäller återplantering. Helt klart är att marken inte ska lämnas som den är, säger Anders Thorén, förvaltningschef på teknik- och fritidsförvaltningen.

Domen i Halmstads tingsrätt kan överklagas fram till den 10 november 2020. Halmstads kommun har inte beslutat om kommunen ska överklaga domen eller inte.



Källa: Halmstads kommun