Såväl gemenskap som egen oas i Tullstorp


2020-10-26

Skiss över bostadsområdet som ska byggas i Tullstorp.
Bild: Thyréns
Skiss över bostadsområdet som ska byggas i Tullstorp.

I Tullstorp i Husie i östra Malmö planeras det för ett flertal nya rad- och parhus. På fredagens sammanträde antog stadsbyggnadsnämnden detaljplanen för området.

På industritomten i hörnet av Tullstorpsvägen och Fortunavägen ska det byggas närmare 45 bostadshus i form av rad- och parhus. Husen blir två till tre våningar höga med sluttande tak åt söder, väst och öst, vilket underlättar för solceller och lokal elproduktion. I bottenvåningarna på husen närmast korsningen görs det plats för butiks- och verksamhetslokaler.

Bostadshusens placering i området gör det möjligt att skapa tre skyddade, lummiga och gemensamma innergårdar avskilda från trafiken. Här ska det bland annat finnas ytor för umgänge och en promenadslinga. I anslutning till varje bostad anläggs en trädgård.

Fortuna-Hemgården, där Tullstorp är beläget, är ett av Malmös utbyggnadsområden och i takt med utvecklingen planeras det för satsningar som ska underlätta för såväl cykel- som kollektivtrafik i området.

– Det här är ett exempel på hur vi kan använda gamla ytor till nya ändamål när Malmö växer och förtätas, och samtidigt möta efterfrågan på mindre hus, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Planen för Tullstorp är ett utmärkt exempel på hur vi bygger en blandad stad med olika boendeformer. Fler rad- och parhus möjliggör både flytt ut från stan och att nya Malmöbor kan flytta till kommunen, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.



Källa: Malmö stad