Edgar Edmunds prisade projekt ställde om i coronakrisen


2020-10-26

Edgar Edmund, innovatör och entreprenör.
Bild: The Children’s Climate Prize
Edgar Edmund, innovatör och entreprenör.

Edgar startade Green Venture Recycles som 17 åring, och företaget arbetar vanligtvis med att omvandla plastavfall till byggmaterial. I samband med Coronas framfart har man ställt om produktionen och satsar på att tillverka visir och ansiktsmasker för anställda inom sjukvården och skolor i hemlandet Tanzania.

Edgar Edmund var 17 år när han stod som vinnare av Children’s Climate Prize 2017 för sitt entreprenörskap med Green Venture Recycles. Ett företag han startade när han såg och upplevde all plast och nedskräpning i naturen i hemlandet Tanzania. Han uppfann då en maskin som omvandlade plastavfallet till prisvärt byggmaterial, han utbildade samtidigt om problematiken och skapade flera arbetstillfällen. I samband med Coronas framfart under våren såg Edgar ett nytt behov att göra en insats och ställde då om produktionen i sin återvinningscentral från byggmaterial till ansiktsskydd och visir. Projektet har varit framgångsrikt och tusentals visir från Green Venture Recycles används nu av skolor och sjukhus i Tanzania, Kenya och Uganda.

– Att ta steget till att börja tillverka ansiktsskydd kändes viktigt. Om vi på Green Venture Recycles kan vara med och bidra till att förhindra spridningen av coronaviruset så gör vi självklart det, säger Edgar Edmund i en kommentar.

Edgar fick mycket uppmärksamhet i och med vinsten av Children’s Climate Prize 2017 och flera möjligheter öppnades upp. Bland annat har Edgar utvecklat och skalat upp sin verksamhet samt utvecklat sitt entreprenörskap genom studier. Edgar är också en uppskattad föreläsare som ofta syns på scener som; African circular economy forum och World circular economic forum, för att nämna några.



Här kan du se filmen om visirproduktionen:





Källa: Children’s Climate Prize