Stena och Non-Violence Project Foundation fortsätter och fördjupar sitt samarbete


2020-10-26

Cecilia Fasth, VD, Stena Fastigheter, Dan Sten Olsson, koncernchef Stena, och Jan Hellman, grundare och styrelseordförande i Non-Violence Project Foundation framför skulpturen The Knotted Gun som avtäcktes i fredags.
Bild: Stena Fastigheter
Cecilia Fasth, VD, Stena Fastigheter, Dan Sten Olsson, koncernchef Stena, och Jan Hellman, grundare och styrelseordförande i Non-Violence Project Foundation framför skulpturen The Knotted Gun som avtäcktes i fredags.

I samband med FN-dagen den 24 oktober annonserade Stena och Non-Violence Project Foundation ett utökat samarbete kring den internationella freds- och antivåldssymbolen ”The Knotted Gun”. Under fredagen avtäcktes en unik serie av skulpturer på Stenas huvudkontor i Göteborg.

En första installation i samarbetet genomfördes i september 2019 då en skulptur donerades av Stena Line till Belfast på Nordirland. Nu har ytterligare fem stora skulpturer och ett antal mindre skapats.

– Det känns väldigt bra att kunna fortsätta och fördjupa samarbetet med Non-Violence Project Foundation. Stena är en stor aktör med lokal förankring på många platser och för oss är det viktigt att på olika sätt bidra till en positiv samhällsutveckling utifrån våra naturliga ansvarsfrågor. Att genom det här samarbetet kunna bidra till ett ökat fokus på freds- och antivåldsfrågor känns både viktigt och högaktuellt, säger Dan Sten Olsson, koncernchef Stena.

– Skulpturen är en stark symbol för fred och antivåld över hela världen och vi är mycket glada att kunna fortsätta sprida vårt budskap tillsammans med Stena som är en stark och seriös partner. Det här samarbetet är ytterligare ett viktigt steg för Non-Violence Project Foundation, säger Jan Hellman, grundare och styrelseordförande Non-Violence Project Foundation.

Den första skulpturen i serien ”Recycled for Peace” avtäcktes idag på Danmarksterminalen i Göteborg där Stena har sitt huvudkontor. Ytterligare en skulptur kommer att placeras på Stena Nordic Recycling Center i Halmstad och de följande tre planeras att placeras ut i anslutning till Stena Fastigheters områden i Göteborg, Stockholm och Malmö där också samarbeten med skolor kring Non-Violence Foundations utbildningsprogram ”Schools for Peace” planeras.

– Vi vill på olika sätt bidra till trygga och trivsamma kvarter där vi finns. Genom utbildningsprogrammet får barn och unga verktyg till att lösa konflikter utan våld, de bygger också en starkare självkänsla och även gruppen utvecklas på ett positivt sätt. Vi uppvaktar nu skolor i våra områden för att hitta samarbeten för de kommande åren, säger Cecilia Fasth, VD för Stena Fastigheter.

Skulpturerna är skapade av metallen Stenanium, framtagen av Stena Recycling, som ska borga för hållbar materialanvändning och samtidigt skapa en djupare och mer långsiktig samverkan mellan Stena och Non-Violence Project Foundation. Stenanium® produceras av återvunna vapen och andra våldsrelaterade metaller.

Medverkande i avtäckningsceremonin var Jan Eliasson, tidigare ordförande i FNs Generalförsamling och vice Generalsekreterare, Jan Hellman, grundare och styrelseordförande i Non-Violence Project Foundation, Dan Sten Olsson, Stena, Cecilia Fasth VD Stena Fastigheter och Michael McGrath COO Stena Recycling.



Källa: Stena Fastigheter