Specialgrupp ska punktmarkera ställningsbranschen


2020-10-29

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Bild: Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Ställningsbranschen har blivit själva symbolen för arbetslivskriminalitet, lönedumping och livsfarlig arbetsmiljö. Nu tillsätter Byggnads en specialgrupp som ska punktmarkera företagen som sätter upp byggnadsställningar.

– Vi gör en kraftsamling och samordnar oss över hela landet. Det handlar om att hålla kriminella borta från branschen men lika mycket om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm förbundsordförande Byggnads.

Byggnads tillsätter en styrgrupp med ombudsmän och specialister på osund konkurrens för att ta fram bättre arbetsmetoder för att granska ställningsföretagen och kontrollera efterlevnaden av kollektivavtalen.

Gruppen kommer att granska inhyrning, inlåning och bemanning, men även löner, traktamenten, semesterersättning med mera. Styrgruppen kommer även utveckla metoder för att samverka med, och tipsa myndigheter som arbetsmiljöverket, polis och skatteverket.

Fakta om byggnadsställningar
2019 genomförde Byggnads kontroller på över 1 100 byggnadsställningar i Sverige. Kontrollerna visade fel på över 65 procent av ställningarna, och på flera platser var bristerna så allvarliga att skyddsombuden behövde stoppa arbetet.

Enligt arbetsmiljöverket sker det årligen över 200 olyckor kopplade till ställningar, och trenden är ökande.


Så lurar fuskarna skatteverket på miljonbelopp
Ett vanligt tillvägagångssätt är att ett ställningsföretag anlitar ett flertal underentreprenörer som i praktiken fungerar som bemanningsföretag.

Granskas entreprenadkedjan ser man ofta att korrekt fakturering sker mellan huvudentreprenören och det första företaget i kedjan men sjunker sedan betydligt redan till nästa underentreprenör. Varje underentreprenör tar en del av kakan och tillslut är det bara en bråkdel som går till den som utför jobbet. Stickkontroller har även visat att det förekommer omfattande fusk med yrkesbevis.

De utländska bolagen har till synes rimlig lönenivå men betalar sällan övertid, helgdagsersättning eller semesterersättning. Utöver detta arbetar de anställda uppåt 10 timmar om dagen och även helger men får betalt för 40 timmar i veckan. På detta sätt får man ner lönekostnaden per timme och konkurrerar ut bolag som följer kollektivavtalen.

Ett exempel är underentreprenörer kopplade till det skandalomsusade företaget No Problems Scaffolding, som varit inblandad i flera rättsprocesser. Bolaget var även ansvarig för ett stort ställningsras intill Avenyn i Göteborg och uteslöts sedermera ur arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.



Källa: Byggnads