Ny app förbättrar samarbetet mellan medborgarna och staden


2020-10-29

Stadslabbet är en ny app som ska främja samarbetet mellan Helsingborgs stad och invånarna.
Bild: Helsingborgs stad
Stadslabbet är en ny app som ska främja samarbetet mellan Helsingborgs stad och invånarna.

För att verkligen kunna bygga, planera, förvalta och utveckla Helsingborg på bästa sätt, handlar det för Helsingborgs stad inte bara om att göra detta för helsingborgarna – utan också med. En ny app ska, med hjälp av AR, Augmented Reality, göra det enklare för invånarna att bli mer delaktiga i planeringen och gestaltningen av staden.

Helsingborgs stad pratar med invånarna för att få reda på hur platserna i staden används och för att göra dem mer delaktiga i utvecklingen. Hur rör sig folk på den här platsen egentligen? Är det på gångstigen eller är det tvärs över gräsmattan för att det går snabbare? Hade det varit bättre med ett regnskydd över bänkarna i parken, så att förskolebarnen kan äta sitt mellis där, även när det regnar?

Stadsbyggnadsförvaltningen samarbetar med ett företag för att ta fram en app. Appen är tänkt att förbättra och underlätta kommunikationen med invånarna. Med hjälp av AR, Augmented Reality, som på svenska kan översättas till ”förstärkt verklighet”, ska appen göra det enklare för invånarna att bli mer delaktiga i planeringen och gestaltningen av staden.

I praktiken innebär det till exempel att du kan titta på en plats genom en mobilkamera och komplettera vyn med digitala, verklighetstrogna inslag. I dialogen med invånare om planeringen av platser i staden, kan det handla om att visa exempel på möbler, växtlighet eller andra nya inslag i stadsmiljön. På så vis kan det bli lättare och tydligare att förstå hur en idé kommer att se ut i verkligheten.

– Det vi gör i appen är att sammanföra AR, medborgardialog och samskapande. Det har aldrig gjorts tidigare, vad vi vet. Vårt mål är att öka förståelsen av vad som planeras inom stadsbyggnad genom att du som invånare kan se i din mobil hur en plats är tänkt att förändras, säger Alfred Nerhagen, landskapsarkitekt och projektledare för appen.
– Du kan också ge och läsa synpunkter och information från andra användare och beslutsfattare. Genom att rangordna förslag har alla möjlighet att påverka utformningen. Sist men inte minst ger vi dig också möjlighet att själv påverka platsens utformning digitalt, genom att påverka de modeller du ser.

Appen tas fram med stöd från Vinnova och ska i sin första version vara klar till stadsmässan H22 City Expo, för att kunna användas av besökare, boende och andra aktörer i en samskapandeprocess för det framtida Drottninghög torg. Därefter hoppas Alfred och hans samarbetspartner att appen ska komma till stor nytta i flera andra projekt.



Källa: Helsingborgs stad