Arkitektbolaget vinnare av årets byggnadspris i Växjö


2020-10-30

En plats för alla att vara på.
Bild: Patrik Sundström
En plats för alla att vara på.

Årets byggnadspris i Växjö 2020 gick till Växjö Energis om- och nybyggnation av ställverket vid Växjösjön där Arkitektbolaget var arkitekt.
– Det känns jättekul att de valde en byggnad som finns till för alla, säger Karin Hård af Segerstad, ansvarig arkitekt.

Under torsdagskvällen delades året byggnadspris i Växjö för år 2020 ut. Juryns val föll på om- och nybyggnationen av ställverket vid Växjösjön.

Det är inte så ofta som en så kallad ”funktionsbyggnad” som ett ställverk blir uppmärksammat. Det är heller inte ofta dessa byggnader har en så prominent placering i staden vilket ställer särskilda krav på en omsorgsfull utformning.

– Ställverket ligger på första parkett, vid Växjös finaste promenadstråk. Växjö Energi hakade genast på vår idé om att utforma byggnadens sjöfasad med sittplatser i nischer där en kan sitta och njuta södersolen, sjön och folklivet längs sjöpromenaden, säger hon.

Karin Hård af Segerstad hoppas att uppmärksamheten kring ställverket kommer att inspirera fler att gå i samma riktning som Växjö Energi gjorde.

– Det är välgörande med ställen som är välkomnande för alla i vårt samhälle. Varför inte göra det i samband med byggnader som ändå måste finnas där. Gör något vackert och generöst av dem som tillför något mer än själva funktionen som finns inuti, säger hon.

De andra två nominerade var Torparängens förskola och radhus på Torparängens. Juryn ville i år lyfta arkitektur och gestaltad livsmiljö med mindre projekt som kändes omsorgsfulla. Och där alla visar på omtanke om detaljerna, viljan att skapa god arkitektur med hänsyn till platsen.

Med byggnadspriset vill en även från Växjö kommuns sida lyfta vikten av samarbetet mellan byggherre, arkitekt och byggare.

– Det är något som även vi tycker är viktigt. Det är genom riktigt bra samarbeten vi får riktigt bra resultat, säger Karin Hård af Segerstad.


Juryns motivering:
En byggnad med hård teknisk funktion placerad i det i nutida Växjös mest använda offentliga rum Vattentorget. Placerad och utförd med karaktär, hänsyn, samhörighet och en estetisk nerv. Gedigna hållbara material, sten och stål, med hög kvalitet väl anpassade i färgskala till sin omgivning. Fasaderna utgör väggar i det offentliga rummet. Väl detaljerade väggar som möblerar det offentliga rummet och ger människan plats. En plats för sol, värme, in och utsikt.

Byggherre: Växjö Energi
Byggentreprenör: PEAB
Arkitekt: Arkitektbolaget


Källa: Arkitektbolaget