Nu startar byggandet av Lekattheden – ett nytt bostadsområde i Jävre


2020-10-31

Nu förverkligas delar av FÖP Jävre.
Bild: Piteå kommun
Nu förverkligas delar av FÖP Jävre.

Piteå växer – även utanför staden. Nu inleds arbetet med ett nytt bostadsområde med 13 attraktiva tomter i Jävre. Närheten till länsgränsen och expansiva Skellefteå skapar framtidstro och förväntan om en gynnsam utveckling i Jävre, en av kommunens fem landsbygdscentra.

I Översiktsplan 2030 pekas fem landsbygdscentra ut – Rosvik, Norrfjärden, Roknäs/Sjulnäs, Hortlax och Jävre. I fördjupade översiktsplaner (FÖP) som antogs 2018 beskrivs en önskad utveckling för de fem landsbygdscentra, dels för att bevara styrkor och särprägel, dels för att skapa förutsättningar för såväl arbete som boende.

Nu börjar resultatet synas. I dagarna påbörjas markarbetet inför byggandet av ett helt nytt bostadsområde i Jävre – Lekattheden blir ett villaområde med 13 tomter i nära anslutning till centrala Jävre.

– Landsbygdsutveckling är en viktig del i kommunens samhällsbygge och gör hela vår kommun attraktiv att leva och bo i. Jävre med sitt strategiska läge gör detta till ett jättespännande projekt som vi tror på, säger Helén Eriksson, enhetschef planeringsavdelningen samhällsbyggnad.

Området är sedan tidigare ett till hälften utbyggt planområde. Första etappen färdigställdes redan på 70-talet. Nu är tiden mogen för att färdigställa andra etappen med 13 nya attraktiva villatomter.

Det nya bostadsområdet bidrar i arbetet mot flera övergripande mål: befolkningsmålet om 46 000 invånare 2030, att Piteå ska erbjuda attraktiva och varierande boendemiljöer samt att samhällsbyggnad ska utgå från social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

– Det är otroligt spännande med en ökad efterfrågan av mark för bostäder utanför stan. Det är en följd av att det händer mycket i Piteå och i våra grannkommuner. Vi har som mål att kunna möta den efterfrågan, säger Brith Fäldt, ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Byggnation av villagator samt vatten- och avloppsledningar kommer påbörjas inom kort och utföras av Piteå kommun, teknik och gator. PiteEnergi kommer att anlägga el- och optoledningar under sommaren 2021.

Utöver bostadsområdet i Jävre finns det fler bostadsplaner för Piteås landsbygdscentra. Nyligen beslutade samhällsbyggnadsnämnden att starta ett nytt detaljplanearbete för att möjliggöra omställning av flera fastigheter i Norrfjärden till bostäder.



Källa: Piteå kommun