Ögonsjukhus kan få stadsmiljöpris


2020-11-14

S:t Eriks Ögonsjukhus flyttade in i den nya fastigheten i september 2020.
Bild: Jens Sølvberg
S:t Eriks Ögonsjukhus flyttade in i den nya fastigheten i september 2020.

Anders Boman, vd för S:t Eriks Ögonsjukhus.
Bild: Johanna Hanno
Anders Boman, vd för S:t Eriks Ögonsjukhus.

Solna stadsmiljöpris delas sedan 1998 ut av Solna stads byggnadsnämnd. Priset går till ett nytt inslag i Solna som ”på ett bestående sätt förskönat stadsbilden”. I år finns S:t Eriks Ögonsjukhus nya byggnad bland de nominerade.

– Det känns väldigt roligt att fastigheten blir uppmärksammad. Det är en modern, miljöcertifierad byggnad som verkligen är utformad för ögonområdet, säger S:t Eriks Ögonsjukhus vd Anders Boman.

Vinnaren av Solna stadsmiljöpris avslöjas 2 december 2020.


Ur motiveringen:
”St Eriks ögonsjukhus är navet i ett Eye Center of Excellence, där samverkan med andra vårdgivare, akademi och näringsliv garanterar fortsatt ögonvård av högsta klass och internationell forskning i framkant. Byggnaden har en återhållsam gestaltning med en horisontell uppdelning av volymen. Lokalerna är rika på dagsljus och har en flexibel utformning för att möta framtida behov av ny teknik och vård. Stort fokus har lagts på tillgänglighet i alla utformningsfrågor som orienterbarhet, användbarhet, färgsättning, transparens, ljus, ljud och lukt för att underlätta självständig förflyttning för personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga. Ögonsjukhuset är ett urbant sjukhus som ingår i en modern urban stadsmiljö.”


Fakta:
S:t Eriks Ögonsjukhus
Fastighet: Patienten 1, Hagastaden
Adress: Eugeniavägen 12
Byggaktör: Vitartes AB
Arkitekt: White arkitekter
Fastighetsägare: Hemsö Fastighets AB
Hyresgäster: S:t Eriks Ögonsjukhus, Karolinska Institutet, Memira, Alcon, Direkt Optik, med flera.


Källa: S:t Eriks Ögonsjukhus