Återbruk av tegel gav Woodys hållbarhetspris


2020-11-16

En nyckelperson i satsningen på återbruk av tegel hos Brukspecialisten är Carl Hansson i sin roll som konstruktör samt projektledare för återbruksproduktionen. Ett arbete som nu lett till att man tilldelats Woodys Miljö & Hållbarhetspris 2020.
Bild: Woody Bygghandel
En nyckelperson i satsningen på återbruk av tegel hos Brukspecialisten är Carl Hansson i sin roll som konstruktör samt projektledare för återbruksproduktionen. Ett arbete som nu lett till att man tilldelats Woodys Miljö & Hållbarhetspris 2020.

I samband med Woody Bygghandels digitala höstmöte i början av november offentliggjordes även pristagaren av Woody Sustainability Award, som i år gick till Brukspecialisten för deras nya och revolutionerande satsning på återbruk av tegel i stor skala.

Utmärkelsen får bolaget – med verksamhet i Göteborg, Stockholm och Malmö – för sitt unika och dedikerade arbete med att förlänga teglets livscykel genom återbruk. Brukspecialisten beskriver också vilket underhåll som bör ges till befintliga tegelfasader samt kunskap hur framtida fasader ska projekteras för att klara återbruk. Vilket gör att man därmed tagit ett seriöst kliv mot cirkulära byggmaterial inom sitt område.

”Brukspecialisten har verkligen satt miljö- och hållbarhetsfrågorna i främsta rummet och skapat Sveriges första och enda storskaliga återbruksproduktion av tegel. Ett cirkulärt flöde där rivningsmaterial tas om hand, rensas, kontrolleras och blir till godkända och certifierade produkter som kan återbrukas i såväl nybyggnation som renovering och underhåll.”

– Det känns såklart fantastiskt men också väldigt oväntat att vårt arbete blir uppmärksammat på det här sättet inom kedjan, säger Jacob Steen, vd på Brukspecialisten och utvecklar:

– Det ska dock betonas att detta är ett pris till hela företaget och det engagemang som alla inblandade visat i arbetet med att få denna produktion på plats.

Woody Sustainability Award är ett individuellt pris till den anläggning eller delägare inom Woody-kedjan som genom innovation och förändring av verksamheten visar hur vi kan minska belastningen på vår miljö och klimat.

– Brukspecialistens koncept är ett exempel på affärsmodell som vi behöver se flera av i framtiden. Här får materialen nytt liv istället för att bli fyllnadsmassa under en motorväg, säger Patric Wichmann, Miljö- och Hållbarhetschef på Woody Bygghandel och fortsätter:

– Cirkulära flöden är en komplex utmaning då de flesta byggprodukterna kräver ett eller flera godkännanden innan de får användas. Bruksspecialisten visar att återbruk till en godkänd produkt är fullt möjligt även i storskalig produktion.

Woodys miljöarbete såväl centralt som lokalt är strukturerat utifrån FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Där kedjan bland annat arbetar med att minska användningen av fossilt bränsle i hela kedjan. Samt att hjälpa våra kunder att göra bra och hållbara produktval med minimal miljöpåverkan.

Genom de årliga Miljödagarna – som nästa gång kommer att anordnas för 10:e året – har vi även ett aktivt internt erfarenhetsutbyte inom kedjan. Dessutom är Woodys verksamhetsstyrning ända sedan 2001 miljöcertifierad enligt ISO 14001 som är den erkänt största standarden inom miljö på global nivå oavsett bransch.

– Brukspecialistens satsning är verkligen ett levande bevis för ”mindre snack och mer verkstad”. Samt att miljö- och hållbarhetsfrågorna finns högt uppe på Woodys interna agenda – såväl inom kedjan centralt som lokalt ute på våra anläggningar, kommenterar Peter Sjödahl, vd på Woody Bygghandel AB.



Källa: Woody Bygghandel