Skellefteå växer med nya hyresrätter


2020-11-17

Skiss över de nya fastigheterna i kvaretet Nipan.
Bild: Skebo
Skiss över de nya fastigheterna i kvaretet Nipan.

Efter årsskiftet inleds bygget av 74 hyresrätter i två hus på Nipan, ett kvarter vid parkbrons södra fäste i centrala Skellefteå där Skebo tidigare byggt 52 hyresrätter. NCC har vunnit totalentreprenaden, vars värde uppgår till 65 miljoner kronor. 
– Det finns ett stort behov av bostäder i Skellefteå och vi vill bidra till en mångsidig bostadsmarknad med ett brett utbud av hyresrätter. Det känns riktigt kul att äntligen kunna sätta spaden i marken för det här projektet, säger Harriet Classon, styrelseordförande i Skebo.

NCC, som vunnit anbudet, har tidigare byggt Lilla Nipan med 52 lägenheter som ligger alldeles intill. De lägenheterna var klara för inflyttning 2018 och det här projekt kommer att stå klart hösten 2022.

Husen kommer att innehålla lägenheter på mellan ett och tre rum och kök, med ytor från 28 kvadratmeter till 74 kvadratmeter. Husen har fokus på tillgänglighet och smarta planlösningar som även omfattar entréer, trapphus och tvättstuga. Parkeringsplatser kommer att finnas i anslutning till fastigheten.

– Vi ser en stor efterfrågan på centrala lägenheter. Det här området kommer att tilltala många och vi ser fram emot att välkomna fler hyresgäster till oss, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

Behovet av bostäder i Skellefteå är stort, i synnerhet med tanke på den stora inflyttning som förväntas ske i och med stora industrietableringar.

– På det sätt som Skellefteå förväntas utvecklas är det oerhört viktigt att bostadsbyggandet tar rejäl fart. Projektet på Nipan är ett litet steg i rätt riktning. Det stora klivet kommer utifrån Skebos försäljning av Morö Backe till SBB. Det ger Skebo den ekonomiska styrkan att öka nyproduktionstakten väsentligt. Dessutom har Skellefteå fått in ytterligare en stor aktör på marknaden med en tydlig vilja att investera i bostäder, säger Åsa Andersson.



Källa: Skebo