Byggföretagen lanserar forskningsantologi om sund konkurrens


2020-11-19

Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen.
Bild: Byggföretagen
Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen.

Byggföretagen har tagit fram en forskningsantologi med fokus på sund konkurrens i bygg- och anläggningsbranschen. Tvärvetenskapliga forskare från Sverige, Norge och Finland beskriver i tolv uppsatser de bakomliggande faktorerna till problemet med osund konkurrens.
– Sund konkurrens är ett fokusområde för Byggföretagen. Med hjälp av forskningsantologin belyser vi arbetsmarknadens skuggsidor och tar nästa steg mot en attraktiv, sund och säker bygg- och anläggningsbransch, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen.

Bland de medverkande forskarna märks bland andra Natalia Ollus, chef för det Europeiska institutet för kriminalpolitik, HEUNI, som skriver om riskerna för exploatering av utländsk arbetskraft i underleverantörsleden.  

– Bygg- och anläggningsbranschen kännetecknas av långa underleverantörsled med många nivåer och komplicerade arrangemang. Alla dessa egenskaper – arbetsintensiteten, en stor mängd utländska arbetare samt långa underleverantörskedjor – utgör indikatorer för en förhöjd risk av arbetskraftsexploatering, säger Claes Thunblad.

Forskningsantologin är delfinansierad av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond i samverkan med Byggföretagen.

Vill du läsa antologin i sin helhet? Klicka här!


Källa: Byggföretagen