Samarbete med Campus Västra Skaraborg för landsbygdens tillväxt


2020-11-23

Modul till hus lastas på truck.
Bild: Lidköpings kommun
Modul till hus lastas på truck.

Alla ska ha råd att bo och må bra i väldesignade, hållbara och bekväma bostäder. Space m2 är företaget i Edsvära som utmanar branschens traditionella byggmetoder och utforskar möjligheternas gränser, utan att kompromissa vare sig med materialval eller god design. Bland kunderna finns både privata och kommunala fastighetsbolag.

– För att lyckas uppnå våra ideal är våra medarbetare nyckel och vi arbetar därför mycket för att bygga ett bra team, säger Peter Lindberg, VD för Space m2.
– En viktig del är då att ha samma språk varför vi nu satsar på att utbilda alla som inte talar svenska genom ett samarbete med Campus Västra Skaraborg och utbildning i Svenska för invandrare (SFI). Detta ser vi även som ett steg till att bidra till att skapa en ökad integration i det svenska samhället och en långsiktig lokal arbetsmarknad.

Martin Markovic har bott i Sverige i 1 1/2 år och är ganska ny på Space m2.
– Jag bor och arbetar här, då måste jag lära mig språket, säger han.

Något som han får medhåll av från Igor Katic, som varit lite längre både i Sverige och på Space m2. Varje fredag kommer två SFI-lärare till Edsvära för att hålla undervisning i företagets egna lokaler. Studierna sker på fritiden och de som deltar får låna datorer.

– De som läser är väldigt glada över möjligheten till att lära sig svenska. Just nu, i det rådande läget, har vi fått gå över till distansundervisning men det har inte påverkat viljan att delta eller motivationen, säger Helene Drougge, en av lärarna.

Totalt är det 18 studerande indelade i två grupper. En för nybörjare och en för de som har bott en lite längre tid i Sverige och har vissa förkunskaper i det svenska språket. Stanka Katic har tidigare läst SFI och har varit på företaget i 3 år.
– Jag förstår svenska bra men känner mig osäker när jag ska prata svenska och att skriva svenska. Det är jättebra att vi får denna möjlighet, säger hon.


Källa: Lidköpings kommun