Målaryrket passar lika väl för kvinnor som män


2020-11-30

Mariia Smirnova trivs med utbildningen som innehåller mycket praktiska studier. Nu är det dags att tillämpa det hon lärt sig när hon håller på med renoveringen av Utbildning Nords förrådslokal.
Bild: Utbildning Nord
Mariia Smirnova trivs med utbildningen som innehåller mycket praktiska studier. Nu är det dags att tillämpa det hon lärt sig när hon håller på med renoveringen av Utbildning Nords förrådslokal.

Mariia Smirnova som bor på den finska sidan av Övertorneå kom till Utbildning Nord i augusti för att börja yrkesutbildningen inom måleri eftersom hon inte trodde att hennes tidigare yrkeserfarenhet inom turism och försäkringsbransch skulle generera någon sysselsättning på hennes nya hemort sedan några år tillbaka.
– Som kvinna gör jag lite annorlunda. Vid till exempel lyft använder jag hela kroppen och planerar hur jag ska göra på förhand.

– Hela livet har jag varit intresserad av att teckna och måla. Så jag tänkte, varför inte. Här handlar det ju nu om lite större arbeten när jag får måla hela väggar, säger Mariia och berättar att hon alltid gillat färger och att hon använder dem på ett kreativt sätt även hemma.

Under de första månaderna har Mariia blivit bekant med både penslar och andra nödvändiga verktyg och lärt sig nya arbetsmetoder och det är dags att konstatera att hon träffade rätt i sitt val av yrkesutbildning.
– Jag gillar verkligen det här. Jag njuter varje dag. Och jag ser fram emot modulen dekorationsmålning i utbildningen som jag verkligen vill lära mig att behärska.


Passar alla
Hon tycker att valet av bransch är helt naturligt även för kvinnor.
– Jag tänker inte att det skulle vara någon skillnad mellan män och kvinnor när det gäller detta. Som kvinna väljer jag att göra vissa saker lite annorlunda, till exempel när jag lyfter tunga målarburkar. Männen kanske använder sig av sin överkropp i större utsträckning medan jag använder hela kroppen och planerar i förväg hur jag ska göra.

Mariia som är född i St. Petersburg minns att hon som barn såg någon film från sovjettiden där alla byggarbetare var kvinnor. Det hörde ihop med att byggarna på det sättet kunde få en bostad gratis i det hus de deltagit i att bygga.

Mariias tidigare yrkeskarriär är dock från helt andra branscher. Hon har arbetat inom turism och försäkringar. Att hon kom till finska Övertorneå beror på att hon hittat kärleken på orten.
– Vi gifte oss i september, säger Mariia med ett lyckligt leende.


Att lära sig genom praktiska studier är bra
För tillfället håller hon på att testa hur den lärdom hon fått under hösten fungerar i praktiken. Tillsammans med en annan från utbildningen håller hon på att renovera ett förråd på Utbildning Nords nedre plan. Att utbildningen består av en massa praktik är ett stort plus.

– Att läsa teori på finska är ännu ganska svårt, och de två första veckorna var väldigt svåra. Som tur är fick jag mycket hjälp av läraren.

I Mariias planer ingår att bli klar med utbildningen i maj, eller eventuellt ett par månader senare. Sedan är det dags att söka arbete i närområdet. Eftersom Mariias man jagar och har sina rötter i de nordliga breddgraderna, så ingår inte någon flytt från orten i alla fall inte i det här skedet av livet.
– Hittar jag inte något jobb så får jag kanske skaffa mig mer utbildning.


Förkovrar sig i språket och tar till sig landskapet
Även om landskapet och omgivningen här uppe i norr är ganska annorlunda jämfört med den hetsiga storstadsmiljön i St. Petersburg går det att vänja sig.

– Jag går mycket i skogen, plockar svamp och så håller jag på med trädgårdsarbete. Och så jag läser finska på webben, så på det sättet får jag tiden att gå.

Finska språket blir hela tiden mer flytande, och andelen engelska som hjälpspråk blir så småningom mindre.



Källa: Utbildning Nord