Einar Mattssons projekt i Sköndal snart slutsålt 


2020-12-02

Fasaden till de nya bostäderna.
Bild: Einar Mattsson
Fasaden till de nya bostäderna.

Bostadsrättsföreningen Skulpturparken ligger i de första kvarteren som uppförts i den nya stadsdelen på Stiftelsen Stora Sköndals mark vid natursköna Drevviken. I somras slutfördes de nya husen som totalt rymmer 83 lägenheter och två lokaler. Nu är endast ett fåtal kvar.

Bygget av bostadsrättsföreningen Skulpturparken har pågått sedan december 2018. Einar Mattsson uppför två huskroppar i korsningen Thorsten Levenstams väg-Sköndalsvägen och lägenheterna är fördelade på fem trapphus. Kvarteret ligger tvärsöver gatan från befintliga bostadshus i det gamla Sköndal och är något av en entré till den kommande nya stadsdelen.

En ny stadsdel växer fram
Parallellt med utvecklingen av den allra första, lilla etappen
 där Einar Mattssons projekt ingick, har stiftelsen Stora Sköndal arbetat fram ett program för hela området där en ny detaljplan har antagits av Stockholms stad. En ny stadsdel med 4 500 nya bostäder och 1 500 nya arbetsplatser ska stå klara till 2035. Bostäderna kommer att vara lika delar bostadsrätter och hyresrätter, i varierande storlekar och för olika behov och intressen.

Det finns en strävan att bibehålla livskvalitet och befintliga naturvärden genom att stadsbebyggelsen ska präglas av variation, småskalighet och miljövänlighet. Här ska också finnas gott om nya lösningar som till exempel tar hänsyn till olika familje- och relationskonstellationer. Här ska gemensamma aktiviteter och delning av resurser som bilar, cyklar eller verktyg gynnas. Samtidigt byggs vård- och omsorgsverksamheten ut och tre skolor, gymnasium, högskola och en ny idrottshall tillkommer. 

Omväxlande gestaltning 
Drygt hälften av lägenheterna i bostadsrättsföreningen är tvåor, åtta ettor och ett fåtal treor och resten fyror. Höjden på husen varierar mellan fyra och fem våningar. De två huskropparna har delats in i sju mindre volymer med olika karaktär på fasaderna. Tegel avlöses av betong i olika utföranden. Intressantast känns kanske den betong som behandlats med så kallad umbrapatinering.

Det gör den snarlik det på senare år så populära och rostfärgade fasadmaterialet cortenstål. Sockelvåningarna bryter också av tydligt mot våningarna ovanför. Två lokaler är byggda i gatuplanet, i en av dem har Oh Poké - Hawaiian street food flyttat in så att de boende snabbt och enkelt kan köpa färdiga maträtter.  


Guldcertifiering inom räckhåll 
Alla Einar Mattssons nybyggnadsprojekt projekteras för standarden Miljöbyggnad Guld, med målet att certifieras som minst Silver. I bostadsrättsföreningen Skulpturparken ser man ut att kunna leva upp till kraven fullt ut och certifiera byggnaden som Guld. Certifieringen innebär hårda krav på bland annat materialval, installationer och energieffektivitet. Klimatskalet i bostadsrättsföreningen Skulpturparken är tätt byggt, med väggar och fönster som hindrar att värme läcker ut med låga värmeförluster i ventilationssystemet.  

En intressant aspekt är att standarden Miljöbyggnad inte bara fokuserar på miljöpåverkan utan också bedömer den inre miljön och hur det är att bo i husenYtterligare miljömässiga detaljer är att huset får en bilpoolslösning klassad som bra miljöval och att varmgaraget med 35 platser under jord har elbilsladdning och kompletterats med en cykelverkstad med lådcykelpool.

Modernt boende med funktioner som underlättar vardagen  
Husen har försetts med en rad moderna lösningar på fler områden. Fiberanslutningen är framtidssäkrad genom att den tillåter internettrafik på en gigabit per sekund i båda riktningarna. Lägenheterna har nyckelfria och elektroniska låssystemGlue, som förenklar livet genom att det på ett säkert sätt går att få leveranser hela vägen in i kylskåpet även om man inte är hemma.

Visningslägenhet fanns redan vid säljstart 
Att ha en visningslägenhet färdig att visa upp till säljstarten, så att det gick att ”känna och klämma” visade sig vara en lyckoträff. Projektet har sålt bra under hela 2020 och endast ett fåtal lägenheter väntar på sina köpareNyligen såldes visningslägenheten med tillhörande möbler och inredning.  


Källa: Einar Mattsson