100 år till för Mimer


2020-12-03

Visionsbild över Högne, som kommer att ha 320 parkeringsplatser och 54 lägenheter när det är klart våren 2022.
Bild: White
Visionsbild över Högne, som kommer att ha 320 parkeringsplatser och 54 lägenheter när det är klart våren 2022.

Det började 1920 med ett hus på Västermalmsgatan. Idag är Bostads AB Mimer den största aktören på bostadsmarknaden i Västerås. Nu blickar man framåt för kommande 100 år. Först ut är omvandlingen av parkeringshuset Högne. Här blir det ett nytt parkeringshus och moderna hållbara bostäder med sedumtak, grönskande terrass och en stor välkomnande gemensam entré.

Det kommunalägda Bostads AB Mimer fyller 100 år. Det var den 1 december 1920 som Mimer startade sin verksamhet med ett hus på Västermalmsgatan, det som i folkmun kom att kallas för helvetet. Idag har Mimer drygt 11 500 hyreslägenheter i 31 områden, vilket gör att de är den största aktören på bostadsmarknaden i Västerås.

– Under dessa hundra år har mycket förändrats och förbättrats. På den tiden var till exempel en lägenhet på 27 kvadrat och torrdass i källaren boendelyx för en fembarnsfamilj. Idag är det betydligt högre boendestandard i alla våra lägenheter och när vi bygger är det med hållbara material och konstruktioner. Det är den pågående omvandlingen av kvarteret Högne ett bra exempel på, säger Mikael Källqvist, VD, Bostads AB Mimer.

Det gamla Högne-garaget omvandlas nu till 54 moderna bostäder och 320 parkeringsplatser. Byggnaden ska genom en hållbar gestaltning av naturliga element som trämaterial och gröna tak av sedum, bidra med en miljö i gränslandet mellan karakteristisk kvartersbebyggelse och lummig park. Stora glaspartier på entréplan öppnar upp och ger ljus inuti byggnaden. Inflyttning beräknas till våren 2022.

– Mimer firar hundra år i år och det sammanfattas bra på den här platsen. Här bygger vi nya Högne och precis intill har vi de gamla kvarteren Josef, Ivar och Kåre varav Josef är helt nyrenoverat. Mimer har just nu fem pågående nybyggnadsprojekt av hyresbostäder runt om i Västerås, varav detta är det mest centrala. Stora nybyggnationer innanför cityringen hör inte till vanligheterna, så det är väldigt viktigt att detta projekt äntligen har kommit igång och att det blir bra. Vi satsar offensivt för framtiden, säger Jesper Brandberg, styrelseordförande Mimer.



Källa: Mimer