Snart börjar Stockholms stad bygga en ny begravningsplats


2020-12-04

Bild: Stockholms stad

Inom kort ska Stockholms stad utveckla ett naturområde och bygga en ny begravningsplats norr om Tensta och Hjulsta. Stockholm stad äger marken och i januari inleds markarbeten. Begravningsplatsen vänder sig till alla, oavsett tro och de första begravningarna ska äga rum 2024.

– Stockholm växer och då växer också behovet av ytterligare begravningsplatser, framförallt i nordvästra Stockholm. Ambitionen är att den nya begravningsplatsen ska få samma strategiska betydelse för norra delen av staden som Skogskyrkogården har för södra delen, säger Svante Borg, förvaltningschef för Kyrkogårdsförvaltningen.

Område ligger norr om Tensta, vid Granholmstoppen, och är en del av Järvafältet. Platsen är i ett kulturreservat och runt omkring finns fornlämningar, medeltidsgravar och kolonilotter insprängt i ett lantbrukslandskap.

– Jag ser fram emot att vi skapar en begravningsplats där anhöriga i norra delen av Stockholm får en värdig plats att kunna sörja i sitt närområde. Begravningsplatsen kommer att vara multikonfessionell och riktar sig till alla, oavsett tro. De första begravningarna ska äga rum 2024, säger Svante Borg.


Första fasen av bygget börjar i januari
Marken har tidigare arrenderats av en företagare som driver en discgolfbana på området. Avtalet är nu uppsagt och företagaren har blivit erbjuden ett tioårigt avtal på en stor del av den yta som företagaren tidigare har arrenderat.

– Tillgången på mark är begränsad och vi behöver samsas om de ytor som staden disponerar. Vår förhoppning är att det går att få till en lösning så att discogolfverksamheten kan vara kvar, säger Robert Lilja, landskapsingenjör och projektansvarig på Kyrkogårdsförvaltningen.

Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för bygget och driften. Första fasen i bygget inleds i januari 2021 och innebär markarbeten. NCC har upphandlats som entreprenör.


Området skapades på 1970-talet
Stockholms stad har under lång tid planerat för en ny begravningsplats i norra Stockholm. Det område som ska användas skapades redan på början av 1970-talet av dåvarande stadsträdgårdsmästare Holger Blom, samme man som bland annat ritade Svampen vid Stureplan, tog initiativ till Parkteatern och skapade Norr Mälarstrands strandspromenad. Då var planen att det skulle vara ett rekreationsområde likt många andra parker och ytor som Holger Blom har skapat.

– Järvafältet ska vara en vacker, trygg och fin miljö. Det som gör platsen levande i dag – att kunna promenera med hunden, cykla, grilla och jogga – blir fortsatt centralt när vi utvecklar området. Vi vill att den mark som staden äger nyttjas på bästa sätt för alla stockholmare, säger Robert Lilja.



Källa: Stockholms stad