Göteborg är Sveriges grönaste storstad enligt ny mätning


2020-12-10

Bild: Husqvarna

För andra året i rad presenterar Husqvarna resultatet från HUGSI – Husqvarna Urban Green Space Index – en AI-driven satellitlösning som hjälper beslutsfattare att bevaka grönområden i städer. Av de 155 städer som analyserades hamnade Göteborg på femtonde plats. HUGSI visade även att stadsområden i Europa är grönare än det globala genomsnittet.

Hur gröna är egentligen världens städer? Blir de grönare eller innebär förtätningen av bebyggelsen att andelen gröna ytor minskar? HUGSI skapades för att värna om grönområden och levererar unika data över städernas status och utveckling. Genom att tillämpa djupinlärningsteknik på satellitbilder ger HUGSI insikter om det nuvarande tillståndet och den historiska utvecklingen av städers grönområden.

– Sedan förra året har vi mottagit stort intresse och förfrågningar om HUGSI. I år tar vi ytterligare ett steg för att göra analysen ännu mer relevant för stadstjänstemän, grönområdepersonal och stadsinvånare säger Erik Swan, ansvarig för HUGSI.green.


Göteborg är grönare än Stockholm
För att få ett bra resultat i analysen ska städerna vara så gröna som möjligt, grönskan ska vara vid god hälsa samt vara spridd över hela staden. Datan till HUGSI:s index för 2020 representerar varje stads grönaste dag under 2019. Resultatet visar bland annat att Göteborg består av 50 procent grönområden, vilket kan jämföras med 44 procent för Stockholm.

Charlotte i North Carolina i USA utsågs till den grönaste staden 2020 och tilldelades därför priset Global Green Model City 2020. Annars är det Europas städer som sticker ut genom att vara generellt grönare än det globala genomsnittet – europeiska städer har i snitt 45 procent grönområden jämfört med det totala genomsnittet på 39 procent. Städer i Latinamerika och Syd- och Västasien var minst gröna med ett genomsnitt på bara 29 procent grönområden.


Mindre växtlighet i världens städer
När man jämför markanvändningen i stadsområden och specifikt tittar på utvecklingen av växtligheten finns det både positiva och negativa förändringar. Kina har minskat växtligheten i sina städer med 52 miljoner kvadratmeter samtidigt som Europa, Latinamerika, Nordamerika, Syd- och Västasien har ökat sin med 40 miljoner kvadratmeter. Det gör att den sammanlagda urbana växtligheten har minskat med 14 miljoner kvadratmeter sedan 2018 när alla regioner är inräknade.

– Vår data för Kina indikerar en massiv minskning av gröna ytor, främst på grund av intensiv stadsutveckling. Men vi kan också se att städer i Kina är grönare i genomsnitt jämfört med andra regioner och att städerna i landet verkar ha jämnt fördelade grönområden, säger Erik Swan.


List: Städerna med bäst regionalt resultat:
• Afrika: Durban, Sydafrika
• Centrala Östasien: Hong Kong, Kina
• Östra, Sydöstra Asien och Oceanien: Ho Chi Minh City, Vietnam
• Europa: Vilnius, Litauen
• Latinamerika: Rio de Janeiro, Brasilien
• Nordamerika: Charlotte, North Carolina USA
• Syd- och Västasien: Dhaka, Banglades


Hur har städerna valts ut?
Till den första omgången av HUGSI, 2019, analyserades 98 städer. Städerna som valdes ut är medlemmar i C40, men urvalet inkluderar även tillfälligt inaktiva medlemsstäder och två icke-medlemmar: Göteborg och Marseille. Inför 2020 valdes 57 nya städer i Europa, Nordamerika och Indien ut för att fylla kunskapsluckor och komplettera den tidigare undersökningen.


Källa: Husqvarna