Fastighetsbolaget installerar syrgasanläggning på samtliga nya äldreboenden


2021-01-12

VD Dan T. Sehlberg med den mobila syrgasenhet som nya äldreboenden kommer att utrustas med.
Bild: Bosse Johansson
VD Dan T. Sehlberg med den mobila syrgasenhet som nya äldreboenden kommer att utrustas med.

Sehlhall Fastigheter utrustar från och med nu samtliga nya äldreboenden med syrgas. Beslutet är fattat utifrån ambitionen att erbjuda bättre möjlighet till rätt vård och omsorg. Behovet av syrgas vid äldreboenden har debatterats kraftigt sedan den första vågen av Covid-19 i våras.

Idén med syrgas på äldreboenden är inte ny. Tidigare hade så gott som alla äldreboenden i Sverige syrgas. Men under 90-talet försvann denna potentiellt livräddande utrustning från de flesta av landets boenden. I grannlandet Norge har samtliga äldreboenden utrustats med syrgas under pandemin.

– Som fastighetsbolag varken kan eller vill vi lägga oss i själva vårddebatten. I vilka sammanhang syrgas används är ett ansvar som åligger läkare och vårdgivare. Men vi vill säkerställa att denna livräddande möjlighet finns till hands om den behövs, säger Dan T.  Sehlberg, vd och koncernchef, Sehlhall Fastigheter.

Den syrgasteknik som Sehlhall valt heter FIDO och är mobil. Den kommer från det svenska innovationsföretaget Mirola Rescue. Handhavandet förenklas av att tuberna är betydligt mindre än vad som tidigare varit vanligt när det gäller syrgasutrustning på äldreboenden.

De mobila enheterna har många fördelar. Bland annat har de en återandningsenhet som gör det möjligt att konsumera en mindre del syrgas vilket gör åtgången av syrgas lägre än vid användning av traditionella system. Dessutom kan den mobila enheten följa med en boende vid transport till sjukhuset. Man behöver alltså inte invänta ambulans om den är långt borta,  säger Dan T. Sehlberg.

De första äldreboenden som Sehlhall Fastigheter utrustar med mobila syrgasenheter byggs just nu i Upplands Väsby och Täby.



Källa: Sehlhall fastigheter