Folkhem kickstartar 2021 med ny byggstart i projektet Cederhusen efter försäljningssuccé


2021-01-14

Cederhusen ska bli Stockholms första innerstadskvarter i massivträ.
Bild: Utopi, David Valldeby
Cederhusen ska bli Stockholms första innerstadskvarter i massivträ.

Anna Ervast Öberg, affärs- och projektutvecklingschef på Folkhem.
Bild: Utopi, David Valldeby
Anna Ervast Öberg, affärs- och projektutvecklingschef på Folkhem.

Över 70 procent av projektets 111 bostäder är sålda.
Bild: Utopi, David Valldeby
Över 70 procent av projektets 111 bostäder är sålda.

För mindre än ett år sedan lanserade Folkhem de första bostäderna i projektet Cederhusen, som är satt att bli Stockholms första innerstadskvarter i massivträ.När 2020 summeras kan man konstatera att det har varit ett stort intresse för projektet och över 70 procent av de 111 bostäder som släppts till försäljning är sålda. Bygget av det första huset i kvarteret har varit igång sedan ett halvår tillbaka och trästommen för samtliga våningar har redan rests. Nu är det dags för nästa steg i projektet och som ett resultat av den starka försäljningen väljer nu Folkhem också att byggstarta det andra huset i kvarteret.

– Det har varit glädjande att se det stora intresset från marknaden med en konstant tillströmning av nya intressenter och en försäljning som har varit långt över förväntan. Cederhusen är ett projekt som sticker ut ur mängden och vi märker att många har uppskattat arkitekturen, materialvalen och det faktum att det är ett väldigt hållbart boende med positiv klimatpåverkan, säger Fredrik Näverfeldt, säljansvarig för projektet Cederhusen hos Folkhem.

Folkhem, som delägs av Nordr och Rikshem, bygger bara hus i trä och har en projektportfölj med drygt tio fastighetsprojekt som ska uppföras i olika byggsystem helt i trä. Alla Folkhems projekt har målet att bidra till att bygga städer och bostäder med vacker arkitektur och ett väl genomfört hantverk men även till att flytta fram positionerna i klimatomställningen för fastighetsbranschen. Cederhusen är en symbol för att vi faktiskt kan bygga framtidens städer genom att använda trä, som är vårt enda förnyelsebara byggmaterial.

– Cederhusen är ett viktigt projekt för att driva utvecklingen i byggbranschen mot ett mer hållbart byggande. Husen byggs med stommar av korslimmat trä från Dalarna som produceras i träindustriföretaget Setras nya fabrik i Långshyttan, cirka två timmar från platsen där husen byggs. Genom projektet kan vi visa på att det går att bygga med en lägre klimatbelastning om man i husets mest omfattande delar, som är stommen, använder sig av ett helt förnyelsebart byggmaterial, säger Anna Ervast Öberg, affärs- och projektutvecklingschef på Folkhem.

Knutet till projektet finns också en samverkansgrupp som är etablerad, med parter från hela produktionskedjan, som arbetar med att stärka kunskaperna om hur man kan klimatoptimera alla aktiviteter och processer som krävs för att ta ett projekt som Cederhusen från ritbordet till ett färdigbyggt och inflyttat hus. Utöver arbetet i denna grupp startar även ytterligare två forskningsprojekt under året som är kopplade till Folkhems kommande projekt och klimatoptimerat byggande.

– Genom dessa tre olika utvecklingsprojekt täcker vi in helheten i frågan om klimatpåverkan i ett bostadsprojekt - från ritbordet, genom prefabriceringsfabriken, det faktiska byggandet och till slut hur husen i förlängningen kan återanvändas och förädlas genom det material man bygger in i det. Så förutom att jobba oss fram mot inflyttning av Cederhusens första hus, ser vi även fram emot ett spännande 2021 där vi på bred front arbetar för att enligt Folkhems vision - rädda världen, ett hus i taget, avslutar Anna Ervast Öberg.



Källa: Nordr