Hållbar upprustning på skola i Tumba


2021-02-15

Nytt möter gammalt när Björkhagaskolan rustas upp (bilden är en illustration).
Bild: TOL arkitekter
Nytt möter gammalt när Björkhagaskolan rustas upp (bilden är en illustration).

Björkhagaskolan i Tumba är i behov av omfattande renovering och skolan behöver växa eftersom antalet barn i området enligt befolkningsprognosen kommer att öka.

Den första skolbyggnaden i sekelskiftes arkitektur har under åren kompletteras med nya byggnader. Nu installeras en hiss och skolledningen flyttar in. Historien vingslag kommer att får barn och pedagoger att uppleva och känna stolthet inför sin skolmiljö. 

TOL arkitekter har uppdraget att bygga ut skolan som består av många olika byggnader från 1910-1990. Förutom större ytor kommer man att förändra gestaltning i de befintliga byggnaderna. De gamla korridorerna tas bort, öppnar upp och kompletterar med grupprum, studie- och workshopytor. Den nya matsalen och entréhallen kommer att berika miljön i framtidens skola.

"Det roliga med det här projektet är att vi genom att spara byggnaderna kommer att behålla de vackra äldre husen med dess positiva kvalitét och samtidigt gör vi något bra för miljön. Kostnaden kommer kanske inte att bli mindre men klimatavtrycket blir det vilket känns extra roligt" skriver TOL arkitekter i ett pressmeddelande.

I anslutning till skolan ritar TOL en ny idrottshall, en träbyggnad som rymmer stor sportarena med plats för 300 åskådare. Projektet påbörjades i Botkyrka kommun med volymskisser redan 2013 men nu är det äntligen dags. TOLs uppdrag att ta fram ett förfrågningsunderlag för offentlig upphandling av projektet till sommaren.


Källa: TOL arkitekter