Bygglov beviljat för stallarna på stadshusområdet


2021-02-19

Ombyggnad av stallarna. Exteriör från sydost.
Bild: Link Arkitektur AB
Ombyggnad av stallarna. Exteriör från sydost.

De gamla stallbyggnaderna på stadshusområdet kommer att renoveras och få nya användningsområden. Det östra stallet kommer att användas till kontor, verkstad och förråd medan det västra blir ett garage. Stora delar av byggnaderna behöver byggas om och ersättas men planen är att originaldelar tas tillvara i så stor utsträckning som möjligt.

– Väldigt positivt att man hittat den här lösningen. Byggnaderna kommer att renoveras och komma till användning. Det görs genom att delar återanvänds eller byggs upp som kopior. På så sätt kommer byggnaden med sin form och siluett även fortsättningsvis upplevas som en stallbyggnad och som en del av helheten i det forna regementet K4, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Vilken användning stallarna ska få och hur de ska renoveras har varit en komplicerad fråga. Enligt miljö- och materialinventering har konstaterats att syllen under tiden som byggnaden använts som stall blivit struken med impregneringsmedel som innehåller höga värden av PAH, polycykliska aromatiska kolväten, vilket är ett miljöfarligt material som är cancerframkallande. För att kunna nyttja ena stallet som stadigvarande arbetsplats behövs det bland annat uppföras en helt ny väggstomme.

– Stallarna är kulturhistoriskt värdefulla byggnader. En kopia kan aldrig ha samma kulturvärde som den ursprungliga byggnaden därför är det av största vikt att originaldelar tas tillvara i så stor utsträckning som möjligt. Ansökan har justerats utifrån de yttranden som inkommit från bland annat museet. Nu har vi en lovansökan och ett förslag som även museet tycker är okej, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Flera olika åtgärder görs så att bevarande av originaldelar och därmed kulturvärden exteriört ökar. Till exempel ska en ny platta gjutas för den östra byggnaden och där kommer granitmurarna demonteras, klyvas och återmonteras så att granitsockelns utseende bevaras. Väggpanelernas riktning, dimension, liggande och stående har dokumenterats och panel monteras lika den ursprungliga. Målsättningen är att projektet återanvänder panelbrädor där det är möjligt.

Renoveringen av stallarna väntas påbörjas innan sommaren.


Källa: Umeå kommun