Så ska Stationsområdet bli Ängelholms gröna stadsdel


2021-02-19

Visionsbild av Stationsområdet i Ängelholm (bilden är en illustration).
Bild: Ängelholms kommun
Visionsbild av Stationsområdet i Ängelholm (bilden är en illustration).

Bilpool, studentbostäder och gröna stråk och tak, det är några av de byggstenar som ska göra Stationsområdet till en hållbar stadsdel. Nu finns det en handlingsplan som visar hur arbetet ska gå till.


Stationsområdet i Ängelholm växer fram. På gamla Scantomten står Ängelholms hittills största bostadsprojekt, Nya Saftstationen, snart inflyttningsklart. Ett stenkast från stationen ska Ängelholms nya stadshus byggas, gator görs om för att bli säkrare och grönare. På sikt väntas hela området rymma cirka 2700 bostäder med närhet till goda kommunikationer, staden och havet.

Redan tidigt i arbetet har det stått klart att Stationsområdet ska bli en grön stadsdel som bidrar till hållbar utveckling. Som en av Sveriges 290 kommuner ska Ängelholms kommun arbeta för att leva upp till både Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål. Stationsområdet kan med sin storlek ha en stor betydelse för att minska kommunens utsläpp.

Tillsammans med fastighetsägare, exploatörer och verksamheter i området har Ängelholms kommun nu gjort en handlingsplan för hur stadsdelen ska bli hållbar.

– En hållbar stadsdel bygger vi inte från stadshuset, den kan bara byggas tillsammans med de som bor, lever, verkar och bygger i området. Nu har vi en plan för hur det konkreta hållbarhetsarbetet ska gå till, säger Robin Holmberg (M), ordförande i Kommunstyrelsen i Ängelholm.


Några exempel på hur arbetet ska gå till:
• Transporter av både människor och varor är viktiga för områdets hållbarhet. Kommunen åtar sig till exempel att anlägga säkra cykelvägar och cykelparkeringar medan exploatörer åtar sig att ordna så att de boende har tillgång till en cykelpool.

• Det ska vara lätt att hålla nere energiförbrukningen i Stationsområdet. Kommunen ska anlägga offentlig belysning med bästa tillgängliga teknik ur miljösynpunkt. Exploatörer ska installera solceller på sina byggnader och det ska finnas individuella elmätare i samtliga lägenheter

• En mångfald av både människor och verksamheter är viktigt för att stationsområdet ska bli en plats där generationer och kulturer kan mötas. Kommunen planerar för lekplatser och aktivitetsplatser, till exempel boulebana och utegym. Exploatörer ska utreda möjligheterna för studentboende i området och exploatörer ska bygga blandade storlekar på lägenheter.


Källa: Ängelholms kommun