NCC bygger kontor för Pembroke i Helsingfors


2021-03-03

Visionsbild över den nya kontorsastigheten (bilden är en illustration).
Bild: Tengbom Arkitekter

Visionsbild över den nya kontorsastigheten (bilden är en illustration).



Visionsbild över den nya kontorsastigheten (bilden är en illustration).
Bild: Tengbom Arkitekter

Visionsbild över den nya kontorsastigheten (bilden är en illustration).



NCC och Pembroke har skrivit avtal om att bygga en ny kontorsbyggnad i Vallila-området i Helsingfors. En befintlig byggnad kommer att ersättas av ett nytt, hållbart och energieffektivt kontorshus på 21 000 kvadratmeter.

Byggnaden, som är ritad av Tengbom Arkitekter, får en ren och modern arkitektur med golvplattor på 2 000 kvadratmeter och en takhöjd på 3 meter. Byggnaden är designad för att möta den högsta nivån Platinum i det internationella miljöcertifieringssystemet LEED.

– Vi är glada över att arbeta med NCC för att skapa en hållbar och energieffektiv byggnad, med fokus på flexibilitet för att kunna anpassa sig till framtida behov. Byggnaden är strategiskt belägen i Vallila och är ett exempel på den långsiktiga vision vi delar med Helsingfors stad om att skapa ett levande område och en kreativ plats för arbete, säger Kristin Willerström, regionchef Norden, Pembroke.

NCC ansvarar för designutvecklingen och konstruktionen av den nya byggnaden.

– NCC har utvecklat och byggt flera komplexa kontorsprojekt i Finland och andra nordiska länder. Vi ser fram emot att åter samarbeta med Pembroke efter vårt framgångsrika samarbete i Mästerhuset-projektet, den första kontorsbyggnaden certifierad enligt LEED Platinum i centrala Stockholm, som slutfördes 2015, säger Kati Tauriainen, chef avdelning Hus, NCC Building Finland.


Energieffektiv byggnad uppvärmd med geotermiska brunnar

Helsingfors stad planerar att utveckla Vallila-området till en betydande plats för arbetsplatser, kultur och evenemang. Den nya hållbara kontorsbyggnaden kommer att erbjuda möjligheter att förbättra samspelet med den naturliga miljön, såväl som det lokala grannskapet och omgivande områden.

– Pådrivet av den kommande hyresgästen Nordea kommer de senaste energi- och hållbarhetsmetoderna att användas genom hela design-, konstruktions- och driftsfasen. Ett omfattande geotermiskt värmesystem kommer att producera mer än 80 procent av byggnadens värmeenergibehov, det vill säga mer än 800 MWh per år. Detta kan leda till en uppskattad minskning av koldioxidutsläpp på cirka 1 900 000 kg under 30 år, säger Kati Tauriainen.

Rivningen av den befintliga byggnaden startar i mars 2021. Den nya byggnaden beräknas vara klar i början av 2024. Ordern registreras i affärsområdet NCC Building Nordics under första kvartalet 2021. Parterna har kommit överens om att inte uppge ordervärde.


Källa: NCC