Omfattande ombyggnation av Lycksele lasarett


2021-03-04

Med en transportlänk blir det lättare att flytta patienter mellan vårdavdelningarna och lasarettets andra delar.
Bild: Västerbotten

Med en transportlänk blir det lättare att flytta patienter mellan vårdavdelningarna och lasarettets andra delar.



Om- och nybyggnationen vid Lycksele lasarett är en av den största sedan lasarettet invigdes i början av 1960-talet. En ny transportlänk mellan huvudbyggnaden och de nya vårdavdelningarna ska också inrymma lokaler för labb, röntgen och teknik.
– Det är en nyckel i hela sjukhusplanen och ett viktigt steg för den fortsatta utvecklingen av vården i södra Lappland, säger Isabell Zemrén, sjukhussamordnare vid Lycksele lasarett.

Vid regionfullmäktiges sammanträde den 23 februari togs beslutet att under hösten 2021 påbörja om- och nybyggnation vid Lycksele lasarett.

Nu skapas fler enkelrum och vårdavdelningarna hamnar i de tidigare geriatriska byggnaderna i markplan. Med en transportlänk blir det också lättare att flytta patienter mellan vårdavdelningarna och lasarettets andra delar.

Även bild- och funktionsmedicin och laboratoriemedicin, som kräver såväl stora lokalytor som närhet till övriga lasarettet, ska integreras i bygget av transportlänken mellan de befintliga huskropparna.


Naturligt patientflöde
– Vår verksamhet har förändrats med åren, utrustningen har utvecklats och blivit större samt att vi har fått flera röntgenapparater. Detta påverkar arbetsmiljön för personalen och flödet för patienterna, säger Barbro Boman avdelningschef vid bild- och funktionsmedicin i Lycksele.

I dagens vård passerar patienter oftare röntgen för bilddiagnostik jämfört med när de nuvarande lokalerna byggdes.

– Med de nya lokalerna får vi ett bättre och naturligare patientflöde, säger Simon Edholm, medicinskt ledningsansvarig vid bild- och funktionsmedicin.


Bättre arbetsmiljö
Nybyggnationen betyder att också laboratoriemedicin får en förbättrad arbetsmiljö och en för blodgivning mer anpassad lokal.

– Vi får bättre plats för den utrustning som används inom klinisk kemi för att analysera prover och de nya lokalerna blir även bättre anpassade för blodcentralens verksamheter, säger biträdande avdelningschef Elisabeth Edvinsson.


Teknik i ett plan
I samband med bygget av transportlänken skapas en ny teknikvåning, som ska möta både dagens och morgondagens behov av nya och mer avancerade tekniska lösningar.

– Vi samlar all teknik i ett plan där ingen annan vårdverksamhet finns och vi kan inspektera och serva utrustning utan att beträda vårdlokalerna, säger byggprojektledare Tobias Mårtensson. Till exempel säkrar vi elförsörjningen och vi får ett robustare värme- och kylsystem och anläggning för medicinska gaser.

Fakta:
Tillbyggnaden gör det också möjligt att på sikt flytta Stenbergska hälsocentralen till lasarettsområdet. Den preliminära investeringen var tidigare uppskattad till 101 miljoner kronor, men efter nya beräkningar beslutades det om att höja investeringsnivån till 132 miljoner kronor.


Källa: Region Västerbotten