Beijer Byggmaterial jobbar mot en klimatneutral byggsektor


2021-03-04

Bild: Beijer Byggmaterial

Beijer Byggmaterial är en av LFM30s aktörer som har lovat att jobba mot en klimatneutral byggsektor i Malmö redan 2030.

Branschinitiativet för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö, LFM30 har lagt grunden för ett klimatpositivt byggande till år 2035. Målet ska nås med definierade gränsvärden och en ny metod för klimatbudget som går betydligt längre än föreslagen lagstiftning. Den 17 februari 2021 publicerade LMF30 en ny metod för klimatbudgetering. Metoden ska vara enkel att använda och inte medföra stora extra kostnader.

Beijer gick med i LFM30 2019 och är i dagsläget en av 145 anslutna aktörer från hela byggkedjan, varav 37 är byggherrar. Samtliga deltagare förbinder sig att vidta konkreta åtgärder för kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser på såväl företags- som projektnivå samt redovisa resultaten. För att säkerställa byggande med bästa teknik har LFM30 tagit fram målgränsvärden (X kg CO2e/m2 ljus BTA) för nyproduktion av småhus, flerbostadshus och lokaler.

Motsvarande arbete pågår för renoverings-, ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten på befintliga byggnader och anläggningar. Målgränsvärdena spelar en viktig roll i LFM30:s nya metod för klimatbudget som innehåller fem steg. Metoden omfattar både byggnader och anläggningar, såväl befintliga som nyproducerade. Det övergripande målet är att nå klimatneutralt byggande år 2030 och klimatpositivt byggande 2035.

– Arbetet som det inom LFM30 tror jag är helt avgörande för att vi ska ha möjlighet att minska vår klimatpåverkan i den takt som är nödvändig. Det är också enormt häftigt att se hur en bransch kan gå samman och samarbeta när det kommer till Hållbarhet. Projektet är också helt i linje med vårt långsiktiga hållbarhetsmål om att vi ska vara proffskundens förstahandsval för hållbart byggande, säger Alexandra Rosenqvist, Miljö och Hållbarhetschef på Beijer Byggmaterial.

– Arbetet med hållbarhet ligger högt upp på agendan för Beijer och Stark Group, säger Geir-Thomas Fossum, VD på Beijer Byggmaterial, och fortsätter:
– År 2020 undertecknade STARK koncernen FN´s Global Compact och med detta åtar vi oss att påskynda den hållbara omställningen inom byggbranschen och att långsiktigt engagera oss för hållbara lösningar i hela värdekedjan. Arbetet inom LFM30 är ett steg i rätt riktning och tillsammans med de övriga aktörerna ska vi se till att nå en klimatneutral byggsektor i Malmö 2030.


Källa: Beijer Byggmaterial