Peab Byggsystem storsatsar – startar eget konstruktionsföretag


2021-04-15

Jan Lövgren ser fram emot sin nya utmaning i rollen som VD för K-System.
Bild: Roger Nellsjö
Jan Lövgren ser fram emot sin nya utmaning i rollen som VD för K-System.

Peab Byggsystem storsatsar och expanderar genom att starta ett helt nytt företag – K-System. Det nya företaget ska säkra den verksamhetskritiska konstruktionskompetensen och innebär i ett första skede att drygt tio nya arbetstillfällen skapas.

– Det här är helt rätt tänkt. Satsningen kommer att ytterligare öka både kvalitet och produktionssäkerhet genom att alla delar kommer närmare varandra, säger Jan Lövgren som har 30 års erfarenhet av branschen och den 1 juni tillträder som VD för nystartade K-System.

Peab Byggsystem, en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement och stomentreprenader i betong, är en del av Peabkoncernen. I och med den nya satsningen omfattar grupperingen tre bolag – Byggelement, Smidmek och K-System. När det gäller Smidmek och Byggelement är verksamheten uppdelad i två tydliga affärserbjudanden: Smidmek utför stomentreprenader och Byggelement levererar prefabricerade betongelement som exempelvis fasader, innerväggar, trappor, skalväggar, plattbärlag, håldäck och balkonger.

Bolagsgrupperingen kompletteras nu via K-System med konstruktionskompetens vilket gör att samtliga moment i verksamheten finns inom Peab Byggsystem. Bakom satsningen ligger vetskapen om att en gemensam standard för samtliga ritningar över tid ökar både effektivitet och produktivitet samtidigt som risken för misstag till följd av den mänskliga faktorn elimineras så långt det bara går.

Den personal som K-System nu rekryterar utgörs av beräkningsingenjörer, uppdragsledare och projektörer.

– Initialt ska K-System serva både Byggelement och Smidmek med tillverkningsritningar och handlingar för hela stomkonstruktioner, säger Carl Rülcker, VD för Peab Byggsystem. Det känns väldigt bra att vi med expansionen knyter den här viktiga verksamheten närmare oss och kan få full förståelse för våra format och arbetssätt.

Jan Lövgren, civilingenjör med konstruktionsinriktning, har inte bara lång erfarenhet från branschen utan är även en rutinerad ledare. Han kommer närmast från Cowi, en internationell teknikkonsult specialiserad inom teknikutveckling och samhällsbyggnad.

– Jag är oerhört nöjd med rekryteringen av Jan Lövgren som VD, säger Carl Rülcker. Han har gedigen kunskap och en trygghet i de konstruktionsfrågor som är så kritiska för oss, det handlar om att vinna eller försvinna.

Och Jan Lövgren själv kunde som senior i branschen inte motstå ytterligare en utmaning:

– Konceptet att integrera samtliga moment är helt rätt. Vi får nu en flygande start då vi redan idag är cirka tio personer med de resurser som finns i Peab Byggsystem i Stenungssund. Nu ska vi bli dubbelt så många innan året är slut – och då har vi bara börjat, säger Jan.


Källa: Peab