Utbetalningar till byggjätte pausas efter bristande redovisning: "Läget är allvarligt"


2021-04-19

Byggarbetsplats i maj 2020, som visar den kommande tunneln in i Kringlangaraget samt Kanaltorget som ska byggas ovanpå tunneln. Fotot taget från Västra Kanalgatan, där Kringlanhuset syns i bakgrunden.
Bild: Södertälje kommun
Byggarbetsplats i maj 2020, som visar den kommande tunneln in i Kringlangaraget samt Kanaltorget som ska byggas ovanpå tunneln. Fotot taget från Västra Kanalgatan, där Kringlanhuset syns i bakgrunden.

Inom Kanaltorgsprojektet har Södertälje kommun anlitat Peab Anläggning AB som entreprenör. Men så pass många oklarheter har uppstått runt antal fakturerade timmar att kommunen anlitat jurister, stoppat sina utbetalningar till företaget och nu kontaktar ledningen.
– Läget är allvarligt, säger tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör, Andreas Klingström.

Södertälje kommun och upphandlade Peab Anläggning AB gör projektering och produktion tillsammans i byggnationer som tunneln som ansluter ner i Kringlangaraget och nytt torg. Parterna har avtalat om en så kallad samverkansentreprenad där man tar gemensamma beslut i projektet. Kontraktet kräver långtgående redovisningsskyldighet från Peabs sida.

Produktionen av tunneln har kommit långt men Peab har brustit i den avtalade transparensen.

– Vi håller nu inne betalningar till dess att Peab lämnar en godtagbar redovisning för sina kostnader i projektet. Läget är allvarligt, säger tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör, Andreas Klingström.

Han förklarar att Peabs redovisning gör det omöjligt för kommunen att bedöma om de kostnader som Peab fakturerat är korrekta. Parterna har avtalat om öppna böcker, men Peab har inte levererat underlag enligt kontraktet.

– Södertälje kommun arbetar målmedvetet för tydlighet i utbetalningar till sina entreprenörer. Skattebetalarna är de som i slutänden blir lidande om vi riskerar att betala ut för mycket i stora byggnationsprojekt som detta, säger Andreas Klingström.


Underentreprenörer i flera led utan information till kommunen
Södertälje kommun har också upptäckt att Peab använt underentreprenörer i flera led utan att Peab har informerat om detta – i strid mot parternas kontrakt.

– Det är sådant som ökar risken för misstag i fakturering, vilket är exakt det som kommunen velat undvika genom samverkansentreprenad, säger Andreas Klingström.  


Kompletteringar i den ekonomiska redovisningen uteblir
Kommunrepresentanter har vid flera tillfällen sedan sommaren 2020 lyft frågan om oklarheter i Peabs redovisning av kostnader. Peab har dock aldrig gett en godtagbar förklaring.

När inte heller möten mellan Andreas Klingström eller Peabs ombud gav några resultat, anlitade kommunen jurister för att kontakta Peab om kommunens krav.

– Även om vi är nöjda med kvaliteten på arbetet som utförts så räcker inte det. Vi kräver att allt underlag vi begärt visas upp.


Exempel på oklarheter i redovisningen som kommunen haft synpunkter på:
• Peabs debiterade tid i projektet
Peabs fakturering av projektörens kostnader
Peabs fakturering av underentreprenörs kostnader


Bakgrund:
Kanaltorget är samlingsnamnet för projektet där en ny tunnelnedfart och nytt torg ska byggas samt där Köpmangatan, Västra Kanalgatan och Kringlangaraget ska rustas. Byggstarten var våren 2020. Fram till nu har projektet beräknats vara klart årsskiftet 2021/2022. Hela Kanaltorgsprojektet är budgeterat till cirka 75 miljoner kronor.


Källa: Södertälje kommun