Grönt ljus för nytt höghus i stan och nytt centrumnära bostadsområde


2021-07-06

Telegrafen – Piteås nya höghus med entrén mot Sundsgatan (bilden är en illustration).
Bild: MAF
Telegrafen – Piteås nya höghus med entrén mot Sundsgatan (bilden är en illustration).

En enig samhällsbyggnadsnämnd har fattat flera beslut som tar stadsutvecklingen i Piteå framåt. Det handlar bland annat om att påbörja detaljplanearbetet för ett nytt centrumområde med flerbostadshus som ett led i att låta staden växa österut. Positivt besked blev det också till Wallsténshus som sökt bygglov för ett nytt flerbostadshus med sju våningar på Lillebrogatan.

Det råder bostadsbrist i Piteå. Tomtkön är lång och fastighetsbolagen som bygger nytt blir snabbt av med sina lägenheter.

Piteå kommun har ambitionen att utvidga staden österut, där bostadsområdet Strömnäsbacken redan står klart och Strömnäsbackens förskola drar igång efter sommaren. Idag fick också detaljplanen för det planerade demensboendet i området klartecken av samhällsbyggnadsnämnden. 

Positivt besked blev det att dra igång detaljplanearbetet för Strömnäsbackens centrum, med syftet att skapa ett nytt centrumområde med handel och flerbostadshus.

– Det krävs fler bostäder och bra service i fler områden när Piteå växer. Vi ser Strömnäsbacken som ett attraktivt område för fortsatt utveckling – det är nära stan, nära naturen och nära vatten. Ett nytt attraktivt centrumområde med flerbostadshus är ett viktigt steg i arbetet för att möta kommunens befolkningsmål, säger Brith Fäldt, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden


Nytt sjuvåningshus med bostäder mitt i stan
Nu blir det ytterligare ett höghus i centrala Piteå. Samhällsbyggnadsnämnden beviljade bygglov åt Wallsténshus för att bygga ett flerbostadshus på Lönnen, Lillbrogatan i centrala Piteå. Flerbostadshuset kommer att vara sju våningar med källargarage och takterass. Lägenheterna blir 60-80 m2 och utformas med 1-2 sovrum, vardagsrum och kök.

– Vi ser positivt på att det byggs bostäder i Piteå. Ett attraktivt samhälle behöver en levande stadskärna och bostäder är absolut något som bidrar, säger Brith Fäldt.



Källa: Piteå kommun