Riksbyggen bygger 121 hyreslägenheter i kv Caramel i Gävle


2021-08-06

Visionsbild över kvarteret Caramel, som ska byggas i Gävle (bilden är en illustration).
Bild: Sweco Architects
Visionsbild över kvarteret Caramel, som ska byggas i Gävle (bilden är en illustration).

Riksbyggen planerar för byggstart av 121 hyreslägenheter i kvarteret Caramel, i den nya stadsdelen Godisfabriken i centrala Gävle. Byggstarten är planerad att ske vid årsskiftet 2021/22 med HMB Construction som entreprenör för genomförande av projektet. Att projektet beviljas statligt investeringsstöd är ett villkor för byggstarten.

– Riksbyggen vill som långsiktigt samhällsbyggare vara med och bidra till tillväxten i Gävle genom fler nya bostäder. Den nya stadsdelen Godisfabriken har ett mycket bra läge i Gävle och i projektet bygger vi lägenheter i många olika storlekar för att attrahera en bred målgrupp, säger Anna-Karin Zarins, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Uppsala-Gävle-Dala.

Godisfabriken byggs på historisk mark i den östra delen av Gävle centrum. Här tillverkades i närmare 100 år den berömda halspastillen Läkerol av familjeföretaget Ahlgrens. Hyresrätterna i kvarteret Caramel fördelas på två huskroppar på mellan tre och sex våningar i storlekarna 1-4 rum och kök. Det lägre huset har karaktären av stadsradhus. I fastigheten kommer det också att finns en lokal.

– Kvarteret projekteras enligt Miljöbyggnad Silver. Genom att systematiskt använda oss av kraven för Miljöbyggnad i vår bostadsproduktion bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus, säger Anna-Karin Zarins.

Miljöbyggnad visar på viktiga kvaliteter hos en byggnad när det gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Sammanlagt handlar det om 15 olika områden som bedöms för certifieringen.

Stadsdelen Godisfabriken kommer få ett blandat boende med både hyres- och bostadsrätter, stadsradhus och studentlägenheter. I stadsdelen finns också butiker, restauranger, caféer och saluhall, som byggs bland annat i de tidigare fabrikslokalerna.

Riksbyggen har även beslutat att skriva ett aktieöverlåtelseavtal med K2A som tillträder bolaget med fastigheten efter färdigställt projekt, vilket bedöms ske under det fjärde kvartalet 2023. Pangea har agerat rådgivare i affären.


Källa: Riksbyggen