eBVD säkrar korrekta produktuppgifter i byggprocessens alla led


2021-08-16

Bild: Golvbranschen

Den digitala byggvarudeklarationen eBVD har utvecklats i samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och byggmaterialbranschen. Syftet med eBVD är att vara hela byggbranschens standard för att redovisa produktdata och att det ska fungera som ett nav där informationen kan hämtas.

– När alla företag använder samma standard blir det en vinst för alla parter. Vi kvalitetssäkrar leveranserna och det blir lättare för utomstående att ta del av de produktdata som vi tillhandahåller. Samtidigt minskar vi riskerna för felaktig eller otydlig information, vilket kan uppstå när det finns flera standarder på marknaden, säger Johan Aspelin, VD för Golvbranschen GBR.

Genom att ha en gemensam standard, där innehåll och andra produktdata redovisas, blir det möjligt att arbeta effektivt med återvinning och hållbarhet. Det underlättar både för branschen och för utomstående aktörer vid exempelvis upphandlingar.

– Ett byggprojekt består av många olika led och då gäller det att alla inblandade vet vilken produktinformation som gäller. Vi undviker osäkerhet och missförstånd. Med eBVD får vi också en skjuts i det miljö- och hållbarhetsarbete som pågår och som vi vill stärka ytterligare, säger Johan Aspelin.

Golvbranschen har tillsammans med andra aktörer i byggmaterialbranschen formellt ställt sig bakom eBVD-plattformen och rekommenderar alla sina anslutna företag att använda den.


Källa: Golvbranschen