Hus i Norby prisas för sin utformning


2021-08-27

Arkitekturprisets jury uppskattade bland annat hur Tryffelvägens fönsterpartier kopplar samman inne- och utemiljön, vilket bidrar till att skapa en trygg miljö både på gården och på gång- och cykelbanan utanför.
Bild: Kirsh + Dereka arkitekter
Arkitekturprisets jury uppskattade bland annat hur Tryffelvägens fönsterpartier kopplar samman inne- och utemiljön, vilket bidrar till att skapa en trygg miljö både på gården och på gång- och cykelbanan utanför.

Uppsala kommuns arkitekturpris 2021 går till – Tryffelvägen i Norby! Juryn värderar bland annat hur de nya bostäderna infogats i den befintliga villabebyggelsen och i terrängen. Gårdsmiljöerna bedöms väl utformade och husens design bidrar till trygghet i området.

Arkitekturpriset är instiftat för att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det är tänkt att engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

Årets pristagare är projektet Tryffelvägen i Norby, Uppsala. Husen är utformade av Kirsh + Dereka arkitekter och Sveafastigheter Bostad är byggaktör.

– Det är nu andra året som vi delar ut arkitekturpriset och vi i juryn är stolta över att ta del av så många intressanta förslag. Extra roligt och inspirerande med årets vinnare är det spännande mötet mellan de nya bostäderna och det äldre villakvarteret i Norby. Vi hoppas att priset ska sporra arkitekter och byggherrar till att bidra till ännu mer god arkitektur som Uppsalaborna får glädje av i sin vardag, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.


Juryns motivering
"De nya bostäderna på Tryffelvägen är skickligt infogade i den befintliga villabebyggelsen. I mänsklig skala och med omsorg i alla detaljer bildar de en vacker helhet. De nya flerfamiljshusen samspelar med villorna och ger en variation i upplåtelseformer. Husen har varsamt anpassats till terrängen och de uppväxta träden istället för tvärtom. 

Huskropparna är uppdelade och varierade och ger på så sätt intryck av flera sammanbyggda mindre hus. Gårdsmiljön är väl utformad för samvaro och lek. De mycket fint studerade lägenheterna med siktlinjer och fönster i flera väderstreck samspelar med utemiljön. Fönsterpartierna kopplar samman inne- och utemiljön och bidrar till att skapa en trygg miljö både på gården och på gång- och cykelbanan utmed husfasaderna. Stora balkonger och uteplatser ger villakvaliteter i lägenheterna.

Till den goda arkitekturen hör också fasaderna med varierad fönstersättning och materialbehandling. Det ger liv och rörelse och är en fest för ögat.

De nya husen på Tryffelvägen är en samtida boplats som inspirerar till den ansvarsfulla uppgiften att bygga nytt i gamla villaområden samt agerar som förebild för nya projekt."

Prisutdelning skedde den 26 augusti klockan 10.30.


Juryn bestod av:
• Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
• Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
• Claes Larsson, arkitekt SAR/MSA stadsarkitekt
• Lisa Thörn, VD /Centrumutvecklare Uppsala Citysamverkan
• Örjan Wikforss, arkitekt SAR/MSA och professor verksam i det egna företaget Arkitekturanalys AB
• Anna Wikström, arkitekt SAR/MSA projektledare Uppsala Universitet byggnadsavdelningen
• Åsa Flarup Källmark, arkitekt SAR/MSA, A-sidan arkitekter


Källa: Uppsala kommun