Bergs investerar i ökad kapacitet för tillverkning av högkvalitativa fönster och dörrar


2021-09-16

Bild: Bergs

För att möta en stark efterfrågan på fönster och dörrar av trä i samband med renoveringar och nyproduktion, kommer koncernens dotterbolag Byko-Lat i Lettland att investera för att öka produktionskapaciteten.

En ny lager- och logistikbyggnad om 2 400 kvm kommer att uppföras som ska bidra till mer effektiva flöden inom fabriksområdet och frigöra produktionsytor, som då kan användas mer optimalt. Investeringen uppgår till ca 20 Mkr och beräknas tillskapa en ökad kapacitet på ca 50 procent på fönster och dörrar, med en planerad driftsättning under det första kvartalet 2022.

Efterfrågan på högkvalitativa fönster och dörrar vid renoveringar och nyproduktion är mycket stark. Det är framför allt koncernens viktigaste marknad Storbritannien som driver denna utveckling, där dotterbolaget Byko-Lat haft en stabil försäljningsökning på ca 10 procent per år. Under året har Bergs också förvärvat företaget Performace Timber Products Group, PTPG, med ett omfattande försäljnings- och distributionsnätverk inriktat på fönster och dörrar över hela Storbritannien som kommer bidra till högre volymer. Sammantaget innebär det att produktionen av dessa produkter uppgår till cirka 400 miljoner kronor per år.

Även andra marknader utvecklas positivt där också koncernens säljbolag Woodworks by Bergs spelar en betydelsefull roll.

– För att öka koncernens organiska tillväxt kommer vi under de kommande åren att löpande investera i befintlig verksamhet. Byko-Lats högkvalitativa produktion av fönster och dörrar är lönsam och har mycket goda utsikter. Årets förvärv av PTP-Group förstärker även behovet av en ökad kapacitet för koncernens huvudmarknad i Storbritannien, säger Peter Nilsson, VD och koncernchef för Bergs.

– Under de senaste åren har vi sett en ökande efterfrågan på de produkter vi tillverkar, och denna trend fortsätter. Med denna investering stärker vi vår position att ta marknadsandelar och etablera Byko-Lat och Bergs som ett givet val för fönster och dörrar i premiumsegmentet, säger Karlis Abols, chef för fönster och dörrar vid Byko-Lat.


Källa: Bergs