Cernera säljer bostadsfastigheter till SHH


2021-09-17

Bild: Cernera

Cernera Fastigheter är mitt uppe i en expansiv tillväxtfas med avsikten att bli en nationell projektutvecklare. Under året har bolaget anskaffat ett flertal projekt i tidiga skeden, tillsatt ett antal nya befattningar och därmed stärkt organisationen med strategisk nyckelkompetens samt lagt om redovisningen enligt IFRS. En viktig del av tillväxtstrategin är att göra transaktioner som möjliggör satsningen.

Cernera har utvecklat fastigheterna Daggkåpan 2 och Solrosen 16 i Borås som nu avyttras till SHH. De två fastigheterna planeras vara inflyttningsklara i november 2021. Samtliga bostäderna håller en hög teknisk standard och är belägna i två populära bostadsområden på promenadavstånd från Borås stadskärna.

– Vi är stolta över de aktuella projekten och de visar på bredden i vår projektutveckling. Daggkåpan 2 på Bergsäter är en miljöcertifierad fastighet med låg energiförbrukning där vi tar tillvara på de olika verksamheternas överskottsenergi i kombination med bergvärme och sol-el. Solrosen 16 är en konvertering av tidigare kontor till bostäder, där alternativet hade varit att riva den befintliga fastigheten men genom att vi kunde hitta en bra utformning i den befintliga stommen så minskar vi projektets miljöbelastning. Vi ser att SHH Bostad är helt rätt aktör att ta över och förvalta bostäderna och vi arbetar för fortsatta samarbeten kring olika projekt framöver, säger Martin Svärd som är Vice Vd på Cernera.

– Den här transaktionen är en spännande och en viktig affär för SHH:s framtida tillväxt som bolag. Genom förvärvet av 90 nyproducerade hyresbostäder tar vårt bolag ett kliv in i rollen som långsiktig fastighetsägare och samhällsutvecklare. Vi gör dessutom entré i en ny regionstad, där vår motpart Cernera med både lokal expertis och bred erfarenhet utvecklar två bostadsfastigheter av väldigt hög kvalitet. Dessutom uppfyller projekten även SHH:s krav på hållbarhet och ekonomisk tillgänglighet genom certifiering, konvertering samt investeringsstöd. Vi vill rikta ett stort tack till Cernera för ett väldigt gott samarbete och en fin process, där vi nu ser fram emot att tillträda fastigheterna under det närmaste halvåret, säger Fredrik Alvarsson, vd SHH Bostad.

Fastigheten Daggkåpan 2 är belägen i det trivsamma bostadsområdet Bergsäter. Projektet omfattar 53 lägenheter i varierande storlekar samt en förskola om cirka 1 600 kvm, vilken förhyrs av Borås kommun på ett 15-årigt kontrakt. Projektet har beviljats investeringsstöd och kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver. Fastigheten Solrosen 16 är belägen i stadsdelen Druvfors. Projektet är en konvertering från kontorsfastighet till en trivsam bostadsfastigheten med 36 stycken yteffektiva smålägenheter. Cernera har ansökt om investeringsstöd för Solrosen 16.


Källa: Cernera