Nya The Wood Hotel by Elite tar sikte mot stjärnorna i en av världens högsta träbyggnader


2021-10-11

The Wood Hotel by Elite - en av världens högsta träbyggnader.
Bild: Elite Hotels of Sweden
The Wood Hotel by Elite - en av världens högsta träbyggnader.

I oktober 2021 öppnar The Wood Hotel by Elite dörrarna till Norrlands senaste internationella hotelldestination. Beläget i Skellefteå, som de senaste åren blivit ett blomstrande epicenter för greentech, är hotellets träbyggnad konstruerad med ett stort fokus på hållbarhet, och ambitionen att vara koldioxidneutralt inom de första fem åren. I gränslandet mellan natur och innovation erbjuder The Wood Hotel by Elite det allra bästa av Skandinavien – komplett med spa, restauranger och en panoramautsikt över midnattssol och norrsken.

Beläget i en av världens högsta timmerbyggnader är The Wood Hotel by Elite en hyllning till Skellefteås lokala historia av skogsbruk och träbyggande. Byggnaden har ritats av White Arkitekter och sträcker sig 20 våningar och 75 meter över marken, med allt du behöver för att fly verkligheten. Hotellet har 205 omsorgsfullt designade hotellrum, tre restauranger samt en takbar och spa med en spektakulär panoramautsikt över staden och dess omgivningar. Byggnaden huserar även ett helt nytt kulturcentrum där såväl gäster som lokalbefolkning kan ta del av ett museum, gallerier, en teater, konsertscener och Skellefteås nya stadsbibliotek.

The Wood Hotel blir Elite Groups första fristående destinationshotell och definierar en ny era för koncernen, som byggt sitt välkända varumärke genom att förvandla historiska landmärken runt om i Sverige till prestigefyllda hotell. Grundat 1983 av Bicky Chakraborty, och med hotell i 19 städer drivs Elite Group än idag som ett familjeägt bolag. Caroline Chakraborty - Bickys dotter - har tagit en aktiv roll i att utveckla gruppens nya koncepthotell - däribland The Wood Hotel by Elite.

– Jag har växt upp omgiven av våra fantastiska hotell, som alla definierats av stolthet och mycket själ. Det har varit viktigt för mig att få in den känslan även på The Wood Hotel by Elite, som blir ett av våra första hotell i en helt nyetablerad byggnad. Konceptet har utgått mycket från regionens historia och tradition, som ju också är högst närvarande i den magnifika arkitekturen, berättar Caroline Chakraborty, och fortsätter:

– The Wood Hotel by Elite är inspirerat av norra Sveriges unika natur, men också av Skellefteås position som ett samtida nav för progressiva och gröna tekniska lösningar. Här vill vi skapa minnesvärda upplevelser och väcka en känsla av hopp för vad framtiden kan bringa. Vi vill uppmuntra våra gäster att utforska nya idéer, oavsett om det är i lugn och ro inne på sina rum, eller ute på ett äventyr på de norrländska vidderna.

Naturen är ständigt närvarande på The Wood Hotel by Elite. Trä från de lokala skogarna utgör bokstavligen kärnan i samtliga väggkonstruktioner, vilket skapar en känsla av stillhet och lugn. Redan innan sitt färdigställande har byggnaden redan tilldelats internationella priser för sin banbrytande arkitektur. Träkonstruktionen har utformats för att vara en förebild inom modern, hållbar arkitektur, designad för att klara norra Sveriges utmanande väderförhållanden samtidigt som den förblir energieffektiv. Husets takträdgård fungerar som isolation från kyla, värme och oljud, samtidigt som det bevarar den biologiska mångfalden och fördröjer avrinning av vatten. Taket har också även solceller, som med hjälp av batterier kan lagra energi för att minimera byggnadens energipåverkan.


Fakta: The Wood Hotel by Elite
The Wood Hotel by Elite bjuder in världen till att uppleva norra Sverige på ett helt nytt sätt - i en av världens högsta träbyggnader, hållbart byggt på tröskeln mellan innovation och natur.

Kliv in och upplev värmen i 205 moderna rum, tre restauranger, en rooftop bar, konferensrum och Vana Spa, med en imponerande panorama-vy av Skellefteå och dess omgivningar. Eller ta dig ut på äventyr bortom stadens gränser för en böljande naturupplevelse. The Wood Hotel är en del av Elite Hotels of Sweden, Sveriges största familjeägda hotellverksamhet.



Källa: Elite Hotels of Sweden