NCC får utbetalning från den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS


2021-10-11

Afa Försäkring har beslutat att göra engångsutbetalningar av överskott inom den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS. NCC beräknas få en positiv effekt på rörelseresultatet i fjärde kvartalet 2021 på cirka 160 miljoner kronor varav cirka 28 miljoner kronor redovisas i affärsområde Industry och cirka 9 miljoner kronor i andra dotterbolag. Återstående cirka 123 miljoner kronor redovisas i koncernen under Övrigt och elimineringar.

Bakgrunden är att Afa Sjukförsäkringsaktiebolags styrelse i juni 2021 beslutade att göra en utbetalning till vissa arbetsgivare inom den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS. Bakom beslutet ligger en gynnsam utveckling på börsen och tidigare förändringar i sjukförsäkringssystemet 2008, vilket har resulterat i en stark ekonomisk situation för Afa Försäkring. 

Utbetalningen sker till de arbetsgivare som tidigare fått återbetalning av AGS-premier för åren 2004–2008 och som hade ett giltigt försäkringsavtal i december 2020, då Svenskt Näringsliv och LO nådde överenskommelsen om utbetalning. Här ingår NCC som nu delgivits information om utbetalningens storlek.

Utbetalningen beräknas ske i oktober 2021.


Källa: NCC