Årets byggkvinna - En inspiratör för hela branschen


2021-06-04

Emmalena Andersson, som tilldelats utmärkelsen Årets Byggkvinna.
Bild: Bevego
Emmalena Andersson, som tilldelats utmärkelsen Årets Byggkvinna.

I år var första året som utmärkelsen Årets Byggkvinna delades ut, och titeln gick till Emmalena Andersson i Uddevalla. När vi får en intervju med henne är hon glad både över utmärkelsen och över att branschen är redo för detta pris, men säger att även om vi önskar att branschen var så jämställd att priset kunde heta Årets Byggperson så är vi inte riktigt där än.

– Jag har fått så otroligt många grattishälsningar från personer i byggbranschen och det gör mig otroligt glad. Utav flera tusen positiva kommentarer har det kanske varit en negativ. Det gör mig glad att många är positiva till utmärkelsen Årets Byggkvinna, för några år sedan hade detta fått mer mothugg tror jag. Nu har synen förändrats och man vet att vi måste börja lyfta fram kvinnor, i många branscher, säger Emmalena.


Utmärkelsen Årets Byggkvinna
Priset Årets Byggkvinna lanserades av Byggföretagen tillsammans med Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki som är bygginspiratör och influencer. Priset ska årligen delas ut till en kvinnlig förebild inom bygg- och anläggningsbranschen, till någon som har gjort skillnad genom att förbättra och vidareutveckla en del av byggbranschen.

Att lyfta fram kvinnliga förebilder inspirerar andra kvinnor till att själva göra karriär inom byggsektorn. Målet med priset är att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen och få en jämnare könsfördelning, vilket skapar en mer inkluderande och jämställd byggbransch samt en schysstare kultur ute på arbetsplatserna. Det var i slutet av april som Emmalena Andersson blev utsedd till Årets Byggkvinna, och så här lät juryns motivering.

“Emmalena har gjort en imponerande resa från det att hon började arbeta som plåtslagare i ung ålder till att idag arbeta med frågor som utvecklar hela byggsektorn. Hon arbetar bland annat aktivt med att förbättra arbetskulturen, vilket är en av branschens viktigaste frågor. Vi imponeras av hennes driv och ser fram emot att följa hennes fortsatta resa.”


Vill förändra branschen
– För flera år sedan när jag jobbade som arbetsledare på ett plåtslageri var det en man i teamet som ofta fällde kränkande kommentarer och det var jag som var hackkycklingen. Då gjorde jag inget åt det, utan jag tänkte att jag är hårdhudad och skiter i det. Det var när det började en kvinnlig praktikant hos oss som jag fick en aha-upplevelse. Jag ville ju självklart inte att han skulle trakassera även henne och det var då jag tog tag i det. Sedan dess har jag velat arbeta för att förändra branschen, säger Emmalena.

Utöver sitt arbete som byggchef på ett plåtslageri har Emmalena varit ute och föreläst på både högstadium, gymnasieskolor och företag. Emmalena driver sitt företag M.Y.A.W. för att sprida kunskap och inspiration med syfte att få fler trivsamma arbetsplatser och en bättre kultur i byggbranschen, framförallt med fokus på plåtslageribranschen där hon själv arbetar. Områden som hon arbetar med är bland annat psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier.


Föreläser, utbildar och inspirerar
Emmalena samarbetar med både PVF Yrke & Utbildning samt Byggbranschens Utbildningscenter som är en del av Byggföretagen. På uppdrag av dessa organisationer åker hon ut och utbildar och inspirerar kring val av yrke inom byggsektorn. Emmalena vill inspirera alla, men brinner framförallt för att kvinnor ska söka sig till byggbranschen och bidra till en mer jämställd bransch med bättre klimat och arbetsmiljö.

– När jag är ute och föreläser på arbetsplatser är det ofta företaget jag besöker som valt ämne. Företag hör av sig till mig och efterfrågar verktyg i specifika frågor som de vill förändra och bli bättre på. Det kan vara hur man får medarbetare att trivas bättre och stanna på företaget, hur man behandlar kvinnliga kollegor, och hur man följer vissa lagar och regler, säger Emmalena.

Emmalena berättar att det tar mycket energi att förändra en bransch och kämpa för något man brinner för. Hon möts av människor som inte vill förändras, och en del av hennes arbete innebär att få de personer att börja lyssna och förstå. Samtidigt får Emmalena mycket energi av att hjälpa personer in i branschen och hon får ofta positiv återkoppling efter sina föreläsningar. Hon tror att det är många av dessa personer som la sin röst på henne som Årets Byggkvinna genom “folkets röst”, och hon skickar ett stort tack till alla.


Vidareutbilda sig som plåtslagare
– Jag fastnade för plåtslagaryrket eftersom att det är möjligt att bearbeta plåt med bara händerna, man behöver inte alltid spika eller såga för att skapa något. Jag ser plåtarbete lite som husets smycke, det är roligt att utforma vackra detaljer. Utöver plåtslagarutbildningen ville jag utbilda mig till den bästa lagledaren och samarbetspartnern, och läste därför till bygg- och anläggningsledare under kvällstid samtidigt som jag jobbade. Sedan dess har jag arbetat som byggchef, säger Emmalena.

Med brist på 3000 plåtslagare i Sverige är det en tuff situation för plåtslageriföretag idag. Det är svårt att rekrytera och när det inte finns tillräckligt med personal kan man inte ta på sig några uppdrag. På grund av denna situation söker nu Emmalena en ny tjänst på ett spännande och utmanande företag, och vi tror att de är många där ute som söker en driven ledare som brinner för att skapa en bättre bransch!

Hur kan man själv påverka trivseln?
– Alla kan göra fel men alla kan förändras. Den person som säger något taskigt kanske inte tänker på att mottagaren tar åt sig och kanske faktiskt blir sårad, men det är ingen som mår bra av elaka kommentarer, det blir en negativ atmosfär för alla. Jag hoppas att alla kan tänka till en gång extra när man har behov av att hävda sig på det sättet. Det är precis när man känner att man behöver slänga ur sig en taskig kommentar som man kan vara med och påverka, genom att helt enkelt inte säga något alls, säger Emmalena.

Emmalena tipsar också om en faktor som kan vara avgörande för trivseln på jobbet - att lära känna varandra. Fråga din kollega om vad hon eller han har gjort i helgen. Det är en enkel fråga som kan leda till att du får en större förståelse för personen och att ni lär känna varandra bättre. I ett team där kollegorna känner varandra bättre minskar riskerna för att en negativ atmosfär skapas.


Källa: Bevego


Skriv utNytt akutsjukhus Västerås Exteriör (bilden är en illustration).

Så växer Västerås nya akutsjukhus fram

En viktig milstolpe för Västerås nya akutsjukhus har nåtts. LINK Arkitektur i samarbete med Carlstedt Arkitekter och WSP har färdigställt programhandlingen för...

Läs mer
Lindinvent 550
Byggelement gör stor investering för grönare transporter.

Byggelement tar sikte på Norrland och investerar i lösningar för gröna transporter

Byggelement levererar stomsystem och betongelement över stora delar av landet. Nu investerar bolaget 15 miljoner kronor i nya lastbilsekipage och lastbärare. Det ger vinster för...

Läs mer
Översikt innergården Slakteriet.

Succé när modigt byggprojekt går i delmål

Ängelholmshem satte under 2018 spaden i marken för bolagets största och kanske mest betydelsefulla byggprojekt hittills. På en central 10 164 kvm stor tomt skulle bolaget bli...

Läs mer
Hags 550
Visionsbild över <span>badhuset Kaskad som ska byggas i Skene i Marks kommun (bilden är en illustration).</span>

Serneke bygger om badhus i Marks kommun

Serneke har tecknat totalentreprenadavtal med Marks kommun för om- och tillbyggnad av badhuset Kaskad. Ordern är värd cirka 130 miljoner kronor.

Läs mer

Skanska bygger distributionsanläggning i New York för cirka 930 miljoner kronor

Skanska har tecknat avtal med FedEx Ground om att bygga en distributionsanläggning i Maspeth, New York, USA. Kontraktet är värt 110 miljoner dollar, cirka 930 miljoner kronor, vilket...

Läs mer
Woodworks
Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Byggföretagen.

160 000 har gått byggbranschens nya säkerhetsutbildning

Över 160 000 personer har nu gått byggbranschens nya säkerhetsutbildning Safe Construction Training, som från och med idag är obligatorisk för alla som är...

Läs mer
Ramirent vann uppdraget att stötta Locum i arbetet att utforma en säker, effektiv och hållbar arbetsplats under byggnationen av Danderyds sjukhus nya vårdbyggnad (bilden är en illustration).

Ramirent vann uppdraget för Danderyds nya vårdbyggnad

Ramirents affärsområde Den temporära fabriken har fått i uppdrag att stötta Region Stockholms fastighetsbolag Locum, i arbetet med att utforma en säker, effektiv och...

Läs mer
gustavsberg ror


Riksbyggen vinner markanvisning för 36 lägenheter i Kalmar

Riksbyggen har vunnit en markanvisning i Snurrom, Kalmar, med förslaget ”Kvarteret Nyponrosen”. I kvarteret planerar Riksbyggen för 36 bostadsrätter med en preliminär...

Läs mer
Smartti Mokotów 1 och 2 i Warszawa, en del av NREPs första bostadsinvestering i Polen (bilden är en illustration).

NREP expanderar till Polen med moderna fastighetsstrategier

Fastighetsinvesteraren NREP tar klivet ut i norra Europa genom den första investeringen i Polen. Bolaget har förvärvat en logistikportfölj med potential att uppgå till 130...

Läs mer
Industrinät


Veidekke ändrar organisationsstruktur

Veidekke har beslutat att genomföra en struktur- och organisationsändring i den svenska verksamheten. Veidekke Sverige delas i två verksamheter; Bygg Sverige och Anläggning som...

Läs mer
Visionsbild över den nya fastigheten (bilden är en illustration).

Bonava säljer 66 hyreslägenheter i Åbo, Finland

Bonava säljer 66 hyreslägenheter i Åbo (Turku), Finland, till Sirius Capital Partners. De första bostäderna förväntas färdigställas och överlä...

Läs mer
Duravit
Nordfløjen, Rigshospitalet.

Nordflygeln vinner European Healthcare Design Award 2021

Den nya tillbyggnaden på Rigshospitalet, Nordflygeln, utsågs som vinnare av European Healthcare Design Awards i kategorin Healthcare Design över 25 000 kvm. Bakom projektet stå...

Läs mer

Mathubb i KL-trä ger liv åt resecentrum i Umeå

<span class=\

Harvest är den första mathubben i centrala Umeå med närodlade grönsaker året om. Martinsons valde att sponsra det hållbara initiativet med sitt Svanenmärkta...

Läs mer
Teknoware
&Aring;WL:s förslag på Kalmars nya badhus.

ÅWL ritar det vinnande förslaget till Kalmars nya badhus

Kommunfullmäktige i Kalmar har beslutat att bygga ÅWL:s och Kunskapsportens förslag på nytt badhus i Kalmar. Ett hållbart badhus som bildar en knutpunkt i det...

Läs mer
Flygfoto över Frihamnen.

Klimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i Göteborg

När Frihamnen i centrala Göteborg förvandlas från industriområde till en helt ny stadsdel är projektets påverkan på klimatet en viktig fråga. På...

Läs mer
Bygglet Byggrevolution
Michael Eng, Filialchef på Stena Recycling i Borås, och en av de drivande personerna som vill öka återvinningen av stenull inom byggbranschen.

Stena Recycling och ROCKWOOL höjer tempot för ökad återvinning inom byggbranschen

– Förhoppningsvis kommer det inte ens vara tillåtet att skicka stenull på deponi om några år. Materialet är fullt återvinningsbart och det finns dessutom...

Läs mer
Fastigheten har stora, ljusa miljöer.

NCC säljer ytterligare ett Company House till PensionDanmark

NCC säljer kontorshuset Omega Company House i området Skejby, Århus till PensionDanmark för cirka 260 miljoner kronor. I och med avtalet får PensionDanmark ytterligare ett...

Läs mer
EBM Papst


Sveafastigheters första kollektivhus öppnar för uthyrning

I november är det inflytt i Sveafastigheters första kollektivhus- Rudbeckia. Redan nu har hyreslägenheterna börjat bokas upp. Det finns ett...

Läs mer
Visionsbild över handelsplatsen (bilden är en illustration).

Peab bygger ny handelsanläggning i Åkersberga

Peab har fått uppdraget att bygga ny handelsanläggning, Maxi ICA Stormarknad, i Åkersberga norr om Stockholm. Beställare är Fastica Åkersberga AB och kontraktssumman...

Läs mer
woodsafe
Telegrafen – Piteås nya höghus med entrén mot Sundsgatan (bilden är en illustration).

Grönt ljus för nytt höghus i stan och nytt centrumnära bostadsområde

En enig samhällsbyggnadsnämnd har fattat flera beslut som tar stadsutvecklingen i Piteå framåt. Det handlar bland annat om att påbörja...

Läs mer
E.ON och Serneke har tecknat avtal om energileveranser till VéloCity i Mariastaden, Helsingborg. Den hållbara energilösningen omfattar bland annat bergvärme, solceller och lagringslösningar (bilden är en illustration).

E.ON och Serneke avtalar om hållbara energilösningar i Helsingborg

E.ON och Serneke har tecknat avtal om energileveranser till Sernekes projekt VéloCity i Mariastaden, Helsingborg. Den hållbara energilösningen, som omfattar bland annat bergvä...

Läs mer
Nordic Guarantee
Hans Eliasson, Ordförande i Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur samt grundare och ägare av AB Gullringsbo Egendomar.

Ny professur ska främja energieffektivt byggande

MVB:s ägarfamilj, via Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur, donerar 10 miljoner kronor till Lunds Tekniska Högskola. Pengarna går till att under fem...

Läs mer
Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Byggföretagen.

Arbetsolyckorna i byggbranschen fortsätter sjunka

Under 2020 minskade de anmälda arbetsolyckorna och arbetssjukdomarna i byggbranschen. Samtidigt låg antalet arbetsolyckor med dödlig utgång kvar på samma nivå som...

Läs mer
Alnova
Visionsbild över stadsdelen Tamarinden (bilden är en illustration).

Spännande Tamarinden tar form i Örebro

Lägg Tamarinden på minnet. Här planeras just nu Sveriges kanske smartaste stadsdel. Målet är tydligt: Tamarinden ska visa vägen för framtiden. I området ges...

Läs mer
Visionsbild över kvarteret Kimmel i Riga (bilden är en illustration).

White och ARHIS utsedda till vinnare av arkitekttävling för kvarteret Kimmel

White arkitekter och ARHIS arhitekti har utsetts till vinnare i Eastnines arkitekttävling om en ny vision för kvarteret Kimmel i Riga. All nybyggnation i Rigas historiska centrum fö...

Läs mer
Mirka

Fastighet med "uppladdningsbara batterier" – verklighet i Nyköping

Energi från solcellerna på fastigheternas tak kommer lagras i ett batterilager under två av fastighetens byggnader.

Amasten Fastighets AB har invigt beståndets första batteripark, i Nyköping. Under två av fastighetens byggnader har bolaget installerat ett batterilager som har...

Läs mer


Så håller Helsingborgs stad hoten borta

För att hålla city tryggt har Helsingborgs stad investerat i en terroristsäker säkerhetslösning. Lösningen består av höj- och sänkbara pollare som ska...

Läs mer
Stokvis
Verktyget som Norconsult och Norconsult Informasjonssystemer har tagit fram heter ISY-beskrivelse och är nu redo att användas på bred front.

Norconsult integrerar AMA-koder i BIM

Tillsammans med Norconsult Informasjonssystemer AS, har Norconsult tagit fram ett digitalt verktyg som knyter samman byggnadsbeskrivning och modell. Detta innebär att AMA-koder, mängder och...

Läs mer


Bergvik kan få nya bostäder

I augusti 2020 startade Telge Bostäder ett planarbete för projekt Cittran. Bolaget vill bygga 100–150 nya bostäder i Bergvik i Södertälje. Projektet har fått ett...

Läs mer
Upplands stängsel
Visionsbild över Brf Honungskupan, som kommer rymma 53 lägenheter (bilden är en illustration).

Veidekke bygger Svanenmärkta bostäder i massivträ åt OBOS i Sigtuna

Veidekke ska på uppdrag av OBOS bygga 53 nya lägenheter samt tillhörande lokal i Sigtuna. Projektet är en totalentreprenad på cirka 101 miljoner kronor och...

Läs mer
Visionsbild över Research Hub, Uppsala Business Park (bilden är en illustration och avvikelser i verkligheten kan förekomma).

Första spadtaget för Uppsala Business Parks nya innovativa labbmiljöer – Research Hub

Nu inleds första etappen i utvecklingen av Uppsala Business Park till en levande stadsdel för innovation och tillväxt. 18 juni togs det första spadtaget för Research Hub, ett...

Läs mer
CL Specialglas


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se