Starkt team vinner anbud för nytt sjukhusområde i Östra Ramlösa i Helsingborg


2021-12-20

Sjukhusområdet Östra Ramlösa, Helsingborg.
Bild: Ramboll
Sjukhusområdet Östra Ramlösa, Helsingborg.

C.F. Møller Architects, Carlstedt Arkitekter, Krook & Tjäder Arkitekter och Ramboll Sverige har fått uppdraget att ta fram underlag och utredningar för en detaljplan för Helsingborgs nya sjukhusområde i Östra Ramlösa.

Våren 2021 beslutade regionstyrelsen i Skåne om att starta en detaljplaneprocess rörande placering av ett nytt sjukhus i Helsingborg. Placeringen för det nya sjukhuset är Östra Ramlösa där kommunen även planerar en ny stadsdel. Östra Ramlösa ligger ungefär fem kilometer från Helsingborgs centrum, och här vill man skapa en attraktiv, levande och långsiktigt hållbar stadsdel med unik karaktär och gröna värden.

– Vi är stolta över att vi vunnit ett sådant prestigefyllt uppdrag och ser fram emot att vara med och genomföra ett projekt som är en del av stadsutvecklingsområdet Östra Ramlösa. Vår målsättning i teamet är att tillsammans med alla intressenter ta fram ett robust konceptprogram för det nya sjukhusområdet, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Sveriges största pågående sjukhusprojekt
Uppdraget omfattar att ta fram koncept för nytt sjukhus med ett verksamhetsbehov som bedöms uppgå till cirka 200 000 kvadratmeter. Vid ett genomförande skulle detta bli det största pågående sjukhusprojektet i Sverige.

Det är ett modernt, hållbart och framtidssäkrat sjukhusområde som planeras, där målet är god vård och arbetsmiljö, flexibilitet med möjlighet att växa över tid, och ett akutsjukhus väl rustat att möta framtidens krav. Det nya sjukhusområdet kommer innefatta akutsjukhus med psykiatri, högteknologisk vård, vårdavdelningar, mottagningar, laboratoriemedicin, servicefunktioner och teknik, samt administration. Även nödvändig infrastruktur, ovan och under mark, samt park och natur.

– Vi kommer att använda vår omfattande erfarenhet och kompetens för att skapa förutsättningar för byggnader och vårdlokaler som är ändamålsenliga för framtidens vårdbehov, säger Kerstin Eken på Carlstedt Arkitekter som är ansvarig för arkitektuppdraget, och fortsätter,

– Dessutom ska vi säkerställa förutsättningar för en god patient- och arbetsmiljö. Jag ser fram emot ett nära samarbete med såväl Region Skåne som Helsingborgs stad i gestaltningsarbetet.


Enat team med både bredd och spets
Teamet har valts utifrån sina kompetenser och förståelse för det specifika uppdraget, och kombinerar styrkor inom samtliga områden. Teamet består av sjukhusplanerare och konsulter inom teknisk försörjning, infrastruktur, stadsplanering och gestaltning av storskaliga projekt.

– Vårt uppdrag i förstudien är brett och omfattar alla förekommande teknikdiscipliner, som trafik, elkraft, geoteknik och hydrogeologi, energisystem, VVS, hållbarhet, logistik med mera. Vi är stolta över att få ta ett så mångfacetterat ansvar och ser fram emot ett spännande samarbete, säger Josefin Envall, enhetschef på Rambolls sjukhusdivision.

Teamet har arbetat tillsammans tidigare i olika konstellationer och projekt. Bland annat i Århus universitetssjukhus som har skalan av en mindre stad och är ett framgångsrikt samarbete mellan C.F. Møller Architects och Ramboll Sverige. Tillsammans med Krook & Tjäder har C.F. Møller ritat Friends Arena och med Carlstedt arbetar C.F. Møller för närvarande med en omfattande nybyggnad på Danderyds sjukhus.

– Det är en stor ära att vara med och utreda blågröna strategier, stadsbyggnad och arkitektur för framtidens vårdmiljö i Östra Ramlösa. De blågröna strategierna är av stor vikt för framtidens vårdmiljöer dels för att skapa områden som är permeabla, rofyllda och trevliga att vistas i men inte minst för att värna om biologisk mångfald, ekosystem och klimatpositiva lösningar. Att få vara med från början ger oss ett fantastiskt utgångsläge, säger Karolina Halldin, arkitekt och landskapsarkitekt på Krook & Tjäder.

Region Skånes projekt som helhet kommer att ta cirka 11 – 13 år att genomföra och börjar med en förstudie som kommer ligga till grund för en ny detaljplan. Uppdraget inleds i januari 2022.


Källa: Ramboll


Skriv ut

Krook & Tjäder utvecklar Landskrona stad inom hälsa och idrott

Satsningen på Karlslunds idrotts- och rekreationsområde på närmare 900 miljoner kronor är stadens genom tiderna största utvecklingsprojekt, med syfte att stärka...

Läs mer
VOLA
Nils Wiklund, Operations Director Private och Kristina Peters, Senior Director på Arkitema.

Ny ledarduo satsar på bostäder och stadsplanering på Arkitema

Arkitema rekryterar Nils Wiklund till rollen som Operations Director Private Sverige. Tillsammans...

Läs mer
Steni
Paviljongen ritades av Elena Kanevsky, arkitekt på White Arkitekter, och Vladimir Ondejcik, arkitekt och specialist inom computational design på White Arkitekter, inför den arkitekturfestival som kontoret höll i Stockholm 2019.

Paviljong av 200 år gammalt återbrukat trä har hittat hem

I The 200-year Pavilion kan du uppleva stillheten, lugnet och känslan av att sitta under en...

Läs mer
Nya Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

Arkitektur för utbildning och forskning i världsklass

Den 13 maj 2022 är det kunglig invigning av nya Ångströmlaboratoriet. Bygget ä...

Läs mer
Vattenfall Eldistribution transformatorstation i Järva.

Järvastationen nominerad till Årets byggnad

God och ansvarstagande arkitektur belönas: Vattenfall Eldistributions nya regionnä...

Läs mer
Vy från gatan (bilden är en illustration).

Byggstart för nya lägenheter i Midsommarkransen

Den 29 april togs första spadtaget för byggandet av 47 nya lägenheter i Hä...

Läs mer
Punkthuset med sina tio våningar intill Bromstensstadens torg blir pendeltågsresenärernas första möte med stadsdelen (bilden är en illustration).

FOJAB gestaltar Bromstensstadens nya landmärke

Bromstensstaden i nordvästra Stockholm börjar ta form. FOJAB har gestaltat entré...

Läs mer
Byggprojekten som går till final i Årets bästa nyproduktion 2022: Halmstads Fastighets AB (Lyngåkra - till vänster i bild), Ängelholmshem (Saftstationen, överst till höger) och Stockholmshem (Rågsved, nederst till höger).

Tre finalister tävlar om årets bästa nyproduktion i allmännyttan

Halmstad Fastighets AB, Stockholmshem och Ängelholmshem är finalister i Sveriges...

Läs mer
Filborna vattentorn är vinnare av Kasper Salin-priset. Arkitekt: Wingårdhs.

Filborna vattentorn i Helsingborg vinner Kasper Salin-priset för bästa byggnad

Under Arkitekturgalan den 7 april mottog Filborna vattentorn i Helsingborg 2021 års Kasper...

Läs mer
Filborna vattentorn är vinnare av Kasper Salin-priset. Arkitekt: Wingårdhs.

Filborna vattentorn i Helsingborg vinner Kasper Salin-priset för bästa byggnad

Under Arkitekturgalan den 7 april mottog Filborna vattentorn i Helsingborg 2021 års Kasper...

Läs mer
Stockholms arkitekturpolicy och byggnadsordning är utsedda till årets bästa planarbete.

Planpriset 2021 går till Stockholm

Stockholms stad mottog Planpriset 2021 för sin byggnadsordning och arkitekturpolicy. Priset...

Läs mer


Sara kulturhus finalist i internationell arkitekturtävling för trähus

Sara kulturhus i Skellefteå har gått till final i den internationella arkitekturtä...

Läs mer


Mest lästa
Geggus

imex

nora-linde-frakt
Industrinät
Dimtek
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se