Uddevallahem och Uddevalla Energi samarbetar för att utveckla hållbara energilösningar


2022-05-20

Bild: Uddevalla Energi

Uddevallahem och Uddevalla Energi är två av stadens kommunala bolag. Företagen har många gemensamma intressen, men framför allt delar de stora engagemanget för de som bor och verkar i Uddevalla.

I Uddevallahems senaste nyproduktion Bastionen ser vi exempel på hur bolagen valt att samarbeta kring möjligheten att leverera en både unik och hållbar lösning för el och värme.

– Vi tycker det är riktigt roligt att tillsammans med Uddevallahem få verka för ett hållbart Uddevalla. Att vi dessutom tillför ny förnybar elproduktion och hållbar värme gör gott både för dem som kommer flytta in i Bastionen och för övriga Uddevalla säger Martin Ydergren, affärsansvarig för energitjänster på Uddevalla Energi.

De som flyttar in i kvarteret Bastionen kommer i första hand att få sin hushållsel från solcellerna och i andra hand från elnätet. Huset har solceller på taket som genererar el till ett batteri i fastigheten, vilket gör att den solel som produceras på dagen kan användas när solen gått ner. Dessutom är huset kopplat till Svenska Kraftnäts marknad för frekvensreglering som möjliggör att batteriet kan bidra till att reglera eventuellt underskott eller överskott på elnätet.

– Denna installation är förmodligen den första av sitt slag i Uddevalla kommun vilket gör det extra roligt, säger Andreas Skälegård som är Energi- och installationssamordnare på Uddevallahem.

Det finns väldigt många fördelar med att samarbeta för invånarna i Uddevalla. Det blir en speciell kraft när det finns möjlighet för att tänka långsiktigt och göra hållbara val för hela Uddevalla.

– Det är också viktigt att vi kan sporra och utmana varandra, något jag är övertygad om gör oss mer skickliga och ökar kunskapsnivån. Uddevalla Energi får en värdefull bild in i verksamheten för att se vilka produkter som behövs på marknaden och Uddevallahem får mycket teknisk kunskap från oss.

Eftersom båda parterna är stora aktörer finns det möjlighet att påverka Uddevallas framtid gällande hållbara energilösningar.

– Med Uddevalla Energi får vi en stabil leverantör som i sin tur skapar ett långsiktigt utbyte av kunskap. Jag som kund skickar gärna tillbaka feedback och mätvärden för att vi ska kunna skapa ännu mer effektiva produkter framåt hakar Andreas i.

Det är inte bara Uddevallahem och Uddevalla Energi som gynnas av energieffektivisering. De som flyttar in i den nybyggda fastigheten Bastionen kommer även de dra nytta av investeringen.

Den ena delen är självklart utifrån miljöaspekten. En hyresgäst kommer enkelt förklarat kunna rosta sin frukostmacka på morgonen och då använda energi från solcellerna på taket. Den andra delen handlar såklart om kostnaden som kommer kunna hållas nere tack vare att fastighetsbolaget väljer att investera i framtiden.

– Bygger vi långsiktigt och smart gör det att vi får pengar över till att investera i våra områden och fastigheter, vilket gynnar både dagens och morgondagen kunder. Om Uddevallahem ska göra verklig samhällsnytta handlar det inte bara om att sätta upp solceller och trycka ut el i nätet när alla andra aktörer gör det. Utan som i detta fall även jobba med batterilagring och tillföra effekten när elnätet behöver det. Där ser jag oss som en kompetent fastighetsägare som tar ansvar för effektiviseringen säger Andreas.

Båda aktörerna väntar med spänning på resultatet av investeringen då installationen är unik för en sådan här stor anläggning.


Ett mer effektivt fjärrvärmenät
Ett annat samarbete som också pågår är inom fjärrvärmen. Fjärrvärmen har länge varit ett tryggt och hållbart uppvärmningsalternativ för stora delar av Sverige. Det är inte många som vet att fjärrvärmen fortfarande är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Ungefär hälften av all uppvärmning kommer från fjärrvärme.

Även här testar Uddevalla Energi och Uddevallahem ny teknik tillsammans och är bland de första Sverige som installerat just den här produkten.

Den nya tekniken är en fjärrvärmecentral med ny inkopplingsprincip kallad MCC (mellankylanslutning) som Uddevallahem installerat i ett hyreshus nyligen. Den här typen som kallas MCC-central, ger högre temperaturdifferans på fjärrvärmen så att returvattnet kommer fram kallare. Principen innebär i korthet att energin i VVC returen utnyttjas för uppvärmning av fastigheten. Vinsten blir en bättre skillnad i temperaturen än en traditionell anslutning, vilket gynnar hela fjärrvärmenätet och även de enskilda produktionsanläggningarna.

Man kan enkelt förklara det så här säger Andreas Skälegård som håller i projektet för Uddevallahem.

– Om en skogsägare enbart säljer alla långa, raka, kvistfria träd till fintimmer, så kan en viss del av skogsproduktionen komma till användning. Men om skogsägaren säljer allt som inte är rakt eller kvistfritt till massaved, samt toppar och grenar som flis, så kommer mycket mer av träden till användning, trots att det är samma mängd träd som kommer att kapas.

Även detta projekt handlar till stor del om att hjälpa varandra att utveckla produkter som kan vara till nytta för många. Fjärrvärmenätet som gör stor miljönytta för Uddevalla och Europa behöver hänga med i utvecklingen och då måste vi också våga testa ny teknik.

– Vi vill vara med och driva effektiviseringen i fjärrvärmenätet. Vi anser att det är en utveckling som är viktig både för oss men lika mycket ur ett samhällsperspektiv där vi behöver tänka hållbart säger Andreas.

Det går redan att se ett positivt resultat för den nya MCC-centralen i en lägre retur och förbättrad effektivitet i det gemensamma nätet. Uddevallahem planerar att installera en likadan produkt i fler fastigheter. En fördel till med MCC-centralerna är att de levereras komplett med avancerad styr- och mätteknik. Det gör att man mycket snabbare kan installera den husets värmecentral, så avbrottet för hyresgästernas varmvatten blir mycket kortare.

– Det är tacksamt att ha en kund som är så snabbfotad och intresserad av ny teknik. Samtidigt som det såklart är viktigt för oss att sälja produkter som underlättar för våra kunder, viket vi kan se att den här gjort säger Carl Wallström, distributionschef på Uddevalla Energi


Källa: Uddevalla Energi

Tipsa en vn Skriv ut



I januari 2026 lanseras den nya reviderade versionen av branschreglerna Säkra Våtrum. Nu pågår den första remissomgången då GVK-företagen har möjlighet att lämna sina synpunkter.
I januari 2026 lanseras den nya reviderade versionen av branschreglerna Säkra Våtrum. Nu pågår den första remissomgången då GVK-företagen har möjlighet att lämna sina synpunkter.

Branschreglerna Säkra Våtrum uppdateras 2026

I januari 2026 lanseras den nya reviderade versionen av Säkra Våtrum, GVKs branschregler för fackmässig installation av våtrum. Den senaste utgåvan är från...

Läs mer
Bygglet
Mercedes-Benz Lastbilar presenterar eArocs 400 på bauma 2025.

Robust, kraftfull – och nu helt elektrisk: Mercedes-Benz Lastbilar presenterar nya eArocs 400 för bygg- och anläggning

Tålig, kraftfull och effektiv – både på vägen och i terräng: Med...

Läs mer
Rexel Sverige tar nu ett stort steg framåt i sin satsning på förnybar energi och distribuerar Huaweis megawatt energilager.

Rexel blir första grossisten i Sverige att leverera Huaweis megawattcontainer för energilagring

Rexel Sverige AB tar nu ett stort steg framåt i sin satsning på förnybar energi....

Läs mer
markbaserad solcellsanläggning 

KP Energy storsatsar på markbaserade solcellsanläggningar för Sveriges lantbrukare

Behovet av förnybar energi ökar stadigt, och allt fler lantbrukare och markägare ser...

Läs mer


Byggmässans stjärnparad av branschprofiler – från Ola Serneke till Stefan Ingves

Den 5–6 mars slår Byggmässan upp portarna till Kistamässan i Stockholm –...

Läs mer
<span>LKPs nya parkeringhus med fasad av återbrukade vindkraftsvingar. Visionsbilden är gjord av Lloyds arkitektkontor.</span>

Pressinbjudan: Första spadtaget för Europas första P-hus med fasad av återbrukade vindkraftsvingar

Media hälsas välkomna när det symboliska första spadtaget ska tas för...

Läs mer


Arom-dekor Kemi expanderar, från fordon till bygg och VVS

Arom-dekor Kemi, en av de ledande leverantörerna av AdBlue® och andra kemiprodukter till...

Läs mer
Från vänster på bilden: Emil Löveryd och Stian Hansen.

Om- och tillbyggnad av Jotun Sveriges huvudkontor i Göteborg

Jotun Sverige AB utvecklar sitt huvudkontor och lager beläget på Klangfärgsgatan i...

Läs mer
<h1 class=\

Dammsugare av 45 % återvunnet material – Kärchers nya generation för professionellt bruk

Kärcher lanserar en ny serie professionella dammsugare tillverkade av 45 procent å...

Läs mer


Rexel och SvFF stödjer IFK Motalas gröna initiativ

IFK Motala har tagit ett inspirerande steg mot en mer hållbar framtid genom att installera...

Läs mer
Tre eldrivna maskiner från Volvo CE; två stycken bandgrävare EC230 Electric och en hjullastare L120H Electric Conversion.

Sveriges största fossilfria byggarbetsplats ökar till 50 procent eldrift med stöd av Volvo CE och Swecon

För bara två år sedan var 10 procent eldrift ett ambitiöst mål för...

Läs mer


Thomas Concrete Group forskar vidare på slagg från Boliden

I samarbete med Boliden forskar betongkoncernen Thomas Concrete Group just nu på ett nytt...

Läs mer


Heidelberg Materials och Volvo fortsätter samarbetet för minskade koldioxidutsläpp i byggsektorn

Samarbetet mellan Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Heidelberg Materials Northern Europe...

Läs mer


Sika siktar på hållbara transporter med 97 % lägre utsläpp i samarbete med Samat

Sika, i samarbete med vårt transportföretag Samat, tar vi ytterligare ett steg i vå...

Läs mer


HFAB inspirerar branschkollegor i klimat- och energifrågor

HFAB har minskat sin energianvändning med 27 procent sedan 2007. Nu välkomnar HFAB och...

Läs mer


GARO introducerar ett nytt kabelskåp för belysning och fördelning

Med fokus på hållbarhet och funktionalitet presenterar GARO ett nytt, innovativt...

Läs mer


Energieffektivisering, solceller och stödja elnätet – de mest laddade trenderna för villaägare

Hur kan du spara pengar på din elförbrukning, samtidigt som du får ersättning...

Läs mer
<span>Slitefabriken</span>

Heidelberg Materials inleder projektförberedande insatser för Slite CCS med stöd av Fonden för en rättvis omställning

Heidelberg Materials går vidare med projektförberedande insatser för Slite CCS, en...

Läs mer
Installation av 24 st solpaneler på ett villagarage i Växjö.

Komplett leverans av solcellsanläggning

Efterfrågan på att kunna producera egen el ökar och Elektroskandia kan erbjuda ett...

Läs mer


Flower lanserar Flower Hub – skapar ny passiv inkomstkälla för villaägare

Energitechföretaget Flower breddar utbudet och riktar in sig på villamarknaden. Med nya...

Läs mer


Rockfon släpper 2a generationens Miljövarudeklarationer (EPD) för 160 produktvarianter

Rockfon, en del av ROCKWOOL Group, presenterade idag en ny version av produktspecifika miljö...

Läs mer
ChargeNode Power Bar 

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare...

Läs mer
Muharrem Demirok (C) på rundvandring i Slitefabriken med Matilda Hoffstedt och Karin Comstedt Webb den 17 maj. 

Centerpartiets Muharrem Demirok på besök i Slitefabriken

Muharrem Demirok (C) har besökt oss i Slitefabriken tillsammans med Sofia Persson och Eva...

Läs mer
Heidelberg Materials är först i Sverige med klimatförbättrade håldäck nivå 3 

Först i Sverige med klimatförbättrade håldäck nivå 3 – stora klimatvinster med Heidelberg Materials Biobetong

Heidelberg Materials Precast Contiga tar nu ytterligare ett stort kliv på vägen mot...

Läs mer
Elektrisk grävmasin på projektet Albatross.<div> </div>

Ny studie: Förutsättningar för elektrifierade byggarbetsplatser finns på plats

Förutsättningar att ta steget till elektrifierade byggarbetsplatser finns redan på...

Läs mer
<span>Totalt ska 25 vindkraftverk uppföras i SR Energys nya Vindpark Horshaga i Kronobergs län. Ramirent blir en del i projektet. </span>

Ramirent levererar till Vindpark Horshaga

Ramirent i Växjö har fått uppdraget att leverera maskiner och utrustning till SR...

Läs mer
Weber REKO fin- och grovbetong är Webers första klimatförbättrade produkter. 

Weber lanserar Weber REKO fin- och grovbetong

Webers populäraste betonger i klimatförbättrad version.

 

Läs mer


Energismart samarbete i ny stadsdel

I den nya Mölndalstadsdelen Pedagogen Park utvecklar Aspelin & Ramm såväl...

Läs mer


Rexel signerar avtal med en ny leverantör för energilager, Pixii

Från mars kan Rexel erbjuda våra kunder Pixiis energilager. Pixii är en...

Läs mer


Fasadgruppen inleder samarbete med SEB för energirenoveringar till bostadsrättsföreningar

Fasadgruppen har ingått ett samarbetsavtal med Skandinaviska Enskilda Banken AB (”...

Läs mer


Lindab levererar ventilationssystem i fossilfritt stål till Castellum

Lindab och Castellum har inlett samarbete kring kanalsystem i fossilfritt stål till en...

Läs mer
De nyutvecklade tunnare håldäcken, som endast är 150 mm tjocka, är perfekt lämpade för byggprojekt med spännvidder på mellan 6–8 meter. 

Minskad klimatpåverkan med tunnare håldäck – ny unik produkt på svenska marknaden

Heidelberg Materials Precast Contiga levererar nu ett nytt tunnare håldäck som gör...

Läs mer
<span>Daniel Bergström, energiexpert på Fastighetsägarna Service</span>

Energiexperten: "Så maximerar du nyttan av solel"

Att investera i solceller kan vara en klok strategi för att minska energikostnaderna och bidra...

Läs mer


Mest lästa









imex

Robota Pumpshoppen

Leksandsdörren

stoneco

CH Ståldörrar

Viking Lighting

k-utbildning.se

Hellbergs

Bergsäkra

piltorps leister








Wiklunds



Leviat

Alron

Lami doors

ovella

Con-form

ANM Mättjänster

nils malmgren ab

Team Tejbrant

Tubman

Corroventa

Svebab

Heco

Per Wikstrand

Elecosoft

Lavtox Boracol

Motum Blekinge

Lappset

Zipup dinolift

AF Rör

aircoil

Steelpool

Lightlift

Vieser

Zerxes

Jeven

wettergrens

swescan

Ruukki

EdmoLift
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se