Förfalsad plåt gav fördelar på Kompassen i Luleå


2021-05-09

När det är stora mängder takplåt med samma längd kan det löna sig med förfalsat.
Bild: Bevego
När det är stora mängder takplåt med samma längd kan det löna sig med förfalsat.

Kompassen innefattar 157 lägenheter, uppdelade på tre huskroppar.
Bild: Bevego
Kompassen innefattar 157 lägenheter, uppdelade på tre huskroppar.

I Luleå håller den nya stadsdelen Kronan på att växa fram. Ett av projekten består av 157 stycken lägenheter som tillsammans bildar kvarteret vid namn Kompassen. Här ligger fokus på hög miljöprofil med låg energiförbrukning. Storfors Plåtslageri AB är bland annat tak- och plåtentreprenör i projektet och valde att beställa förfalsad plåt från Bevego.

– Detta bygget är lite speciellt, det är MOBY Modulärt byggande AB som är totalentreprenör och de har byggt dessa tre lägenhetshus av prefabricerade moduler som staplas på varandra, det har gjort att detta projekt har växt fram otroligt snabbt. På dessa moduler restes takstolar och efter det började vårt uppdrag, säger Kristoffer Sandin som är arbetsledande montör på Storfors Plåt.

Det var i september 2020 som Storfors Plåt påbörjade sitt uppdrag som takentreprenör här på Kompassen. I april måste allt vara klart och i skrivande stund är det bara ett par veckor kvar till slutbesiktning. Projektet kräver ca 3000 timmar av Storfors Plåt och för att hinna genomföra allt under dessa sju månader har de i perioder varit så många som sex plåtslagare på plats på bygget.

– Vi har inte jobbat med MOBY tidigare. Det började faktiskt med att de ville ha vår hjälp med en injustering och OVK-besiktning i detta projektet, i slutändan har vi nu har gjort ventilationen, isolering, alla plåtarbeten samt även hjälp till med styr & reglerinstallationen. Så jag tror och hoppas att de är nöjda med vårt arbete, säger Magnus Eriksson som är VD på Storfors Plåt.


Vilka är Storfors Plåt?
Storfors Plåtslageri AB har ca 55 anställda som håller till i Luleå, Skellefteå och Piteå. De startade sin verksamhet år 1969 och har sedan dess arbetat med entreprenader inom byggplåt och ventilation men också med service. De senaste åren har företaget utvecklats till att även erbjuda färdiga klimatlösningar med styr och regler, OVK och isoleringsentreprenader.

Som takentreprenör har Storfors Plåt täckt taken på de tre lägenhetshusen i kvarteret Kompassen, tillverkat och monterat alla plåtar kring fönster och dörrar, och monterat vattenavrinningen. Plåten till taket beställdes förfalsad från Bevego medan Storfors Plåt tillverkade alla beslag och detaljer i sin verkstad.


Fördelar med förfalsad plåt
– Detta är faktiskt vårt första projekt där vi beställer förfalsad plåt. Om det lönar sig att beställa förfalsat beror på hur projektet ser ut. Har du ett projekt där det är stora mängder med samma längd på takplåten kan det löna sig, men om taket har mycket krusiduller krävs istället många specialanpassade lösningar som behöver göras i verkstaden, säger Kristoffer.

När Storfors Plåt inte beställer förfalsat kommer plåten istället på rulle till deras verkstad, där behöver de själva lägga ner mycket tid och arbete på att förbereda plåten för bandtäckningen. Detta kräver stort utrymme samtidigt som Storfors Plåt även behöver lösa transport med kranbil för att få ut plåten till byggarbetsplatsen.

– Här är taken mellan 1500-2000 kvm stora, vi tog måtten från takstols ritningarna och beställde all plåt förfalsad från Bevego. Vi fick hela beställningen färdig och klar till byggarbetsplatsen vilket underlättade mycket. Det besparade oss många timmar i verkstaden och många olika arbetsmoment, säger Kristoffer.

– I detta projekt såg vi att det skulle löna sig med förfalsad plåt. Även om det har ett högre kvadratmeterpris har vi sparat både tid, utrymme och transport vilket gjorde att det blev lönsamt i slutändan. I detta fall skedde täckningen dessutom vintertid och när det är snö och busväder är det inte roligt att stå ute på taken och dra långa band, så jag tror att teamet uppskattade att det var förfalsat denna gången, säger Magnus.


157 lägenheter och 280 moduler
MOBY Modulärt byggande AB som är totalentreprenörer på kompassen har tagit byggandet med husmoduler till en ny nivå och är med och innoverar byggbranschen. Istället för de traditionella prefabricerade planelementen är MOBYs produkt volymelement. MOBYs vision är att skapa högkvalitativa hem genom smartare och snabbare lösningar, för att ge fler människor möjligheten till ett eget hem.

Här på Kompassen i Luleå byggs 157 lägenheter som är uppdelade på tre huskroppar och består av totalt 280 moduler. I snitt är varje modul ca 30-32 kvm, och lägenheterna är på 26-69 kvm. Ett rum och kök består ofta av en modul, medan de större lägenheterna består av flera. Allt är uppbyggt av moduler, vilket då också innefattar allt från trapphus till barnvagnsförråd.

– I dessa moduler är det mycket som är förberett, så även ventilationen. Till exempel satt ett ventilationsaggregat i varje lägenhet. Vårt arbete som ventilationsentreprenörer i detta projekt innebar att dra all ventilation i bland annat garaget, trapphusen och övriga ytor samt att koppla ihop allt. Det är rektangulära kanaler som använts och vi har beställt det mesta från Bevego, även isoleringen, säger Magnus.


Stadsdelen Kronan
Kronan är den stadsdel i Luleå där luftvärnsregementet låg tidigare och kommunen satsar nu stort på detta område. Idag bor här 1800 Luleåbor och till år 2030 planerar kommunen att Kronan ska vara en komplett stadsdel med både skola, äldreboende, idrottshall, butiker, restauranger och mycket mer. Målet är att 7000 personer då ska leva och bo i området.

– Det är en ny stadsdel som växer fram och det är ett väldigt spännande område att arbeta i. Kronan är en stor och viktigt satsning för Luleå som kommer att ge plats för många människor. Här pågår en mängd olika projekt samtidigt och det är väldigt många aktörer inblandade. Det är väldigt roligt att få vara med på något sådant här, avslutar Kristoffer.


Källa: Bevego


Skriv utVisionsbild över Lørens nya flerfamiljshus (bilden är en illustration).
Visionsbild över Lørens nya flerfamiljshus (bilden är en illustration).

Fasadgruppen i avtal med AF Gruppen AS för fasadarbete i flerfamiljshus

Fasadgruppens dotterbolag Mjøndalen Mur & Puss i Norge har tecknat avtal med AF Gruppen AS avseende fasadarbeten i nyproduktion av flerfamiljshus i Løren i Oslo. Projektet ska...

Läs mer
Steni
Första spadtaget (från vänster) Marie Åkesdotter, Ordförande i Tyresö Bostäder, Anita Mattsson, Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Löfvenborg, Produktionschef NCC, Maria Frantzén, VD på Tyresö Bostäder.

Första spadtaget för nya hyresrätter i Tyresö

Idag togs första spadtaget som markerar byggstarten för de nya hyresrätterna....

Läs mer
Visionsbild av Wallenstams kvarter Bersån i Uppsala (bilden är en illustration).

Tornstaden bygger hyresrätter för Wallenstam i Uppsala

På uppdrag av Wallenstam ska Tornstaden uppföra kvarteret Bersån i området...

Läs mer
115 bostadsrätter nära Sollentuna centrum och Edsvikens badplatser och båtbryggor (bilden är en illustration).

HMB bygger nya bostäder i expansiva Sollentuna

HMB Construction ska bygga 115 miljöcertifierade bostäder i Edsviken i Sollentuna på...

Läs mer
Brf Koltrasten kommer bestå av både bostadsrätter och äganderätter (bilden är en illustration).

OBOS fortsätter utvecklingen av Åkersberga - planerna klara för 140 nya bostäder

Villor, parhus och radhus i olika upplåtelseformer växer upp i Valsjöskogen under...

Läs mer
Signaler på en vändning för lokalbyggandet.

Signaler på en vändning för lokalbyggandet

I NAVET Analytics månadsindikatorer, Marknadssignaler & Prognoser, kommer nu tidiga...

Läs mer
Visionsbild över Klemskvarteret som ska byggas i Kongsberg (bilden är en illustration).

Peab bygger lägenheter i Kongsberg

Peab har fått i uppdrag att bygga 38 lägenheter i Klemskvarteret i Kongsberg. Bestä...

Läs mer
Heba och Åke Sundvall tar spadtag för 146 nya Svanenmärkta hyresrätter i Uppsala.

Startskott för Uppsalas 146 nya Svanenmärkta hyresrätter

Med ett symboliskt spadtag firade Åke Sundvall och Heba bygget av 146 hyresrätter....

Läs mer
Campus Vasastan kommer att ha en stor ljusgård i entréplan, gemensam skolmatsal och skolbibliotek samt separata våningsplan för respektive skolas lektionssalar.

Nytt klimatsmart gymnasiecampus byggs i Vasastan

AcadeMedia bygger ännu ett gymnasiecampus i Stockholm. Campus Vasastan kommer att ha plats...

Läs mer
The Corner i Malmö får ett vågat utseende (Peab).

Vågat utseende på Smidmeks betongelement

Smidmek blir stomleverantör när Peab bygger kontorshuset The Corner i Malmö. Totalt...

Läs mer
Fastighetsskötare från HSB planterar träd på innergård.

HSB samarbetar med Sigtuna kommun för att ta in sommarjobbare

Varje vår letar tusentals ungdomar efter sommarjobb i sina hemkommuner, både för...

Läs mer
Åbyhem Klippan.

NCC bygger om Åbyhem i Klippan

NCC ska på uppdrag av Klippans kommun utföra om- och tillbyggnad av vårdboendet...

Läs mer
Visionsbild över fastigheten som ska byggas i Västerport i Varberg (bilden är en illustration).

Serneke utvecklar bostäder i Varberg

Serneke har tecknat ett markanvisningsavtal med Varbergs kommun för att utveckla och bygga 40...

Läs mer
Chloe Centeno, årskurs 4, och Hannes Weber Wendelsson, årskurs 8, tog det första spadtaget för den framtida skolbyggnaden vid Tolvåkersområdet i Löddeköpinge.

Byggstart för framtidens skola vid Tolvåkersområdet

Nu är bygget av en ny skola i gång som en del av den kraftfulla förnyelsen av...

Läs mer
Hebas äldreboende i Åby ängar, Vallentuna.

Heba tillträder nyproducerat äldreboende i Vallentuna

Heba Fastighets AB tillträder nu det nyproducerade äldreboendet i kvarteret Smeden i...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se