NREP expanderar till Polen med moderna fastighetsstrategier


2021-07-20

Smartti Mokotów 1 och 2 i Warszawa, en del av NREPs första bostadsinvestering i Polen (bilden är en illustration).
Bild: NREP
Smartti Mokotów 1 och 2 i Warszawa, en del av NREPs första bostadsinvestering i Polen (bilden är en illustration).

Park Wrocław I, en modern fastighet på 25 000 kvm som nu ingår i Logicenters polska portfölj.
Bild: NREP
Park Wrocław I, en modern fastighet på 25 000 kvm som nu ingår i Logicenters polska portfölj.

Fastighetsinvesteraren NREP tar klivet ut i norra Europa genom den första investeringen i Polen. Bolaget har förvärvat en logistikportfölj med potential att uppgå till 130 000 kvadratmeter, samt investerat i fler än 1 000 bostäder i centrala Warszawa. Innan året är slut planerar NREP att ha investerat 5 miljarder kronor i Polen.

Efter att framgångsrikt ha investerat i fastigheter i Norden under 15 års tid utökar nu NREP sin verksamhet till Polen med bolagets två största affärsområden, modern logistik och kundorienterade bostäder. NREP kommer bygga upp ett fullt integrerat team i Polen för att stötta expansionen.

– Polen beskrivs ibland som Europas tigerekonomi med låg arbetslöshet och ökade lönenivåer. Samtidigt släpar både utbud och kvalitet på fastigheterna efter Polens kraftiga och stabila tillväxt. Här ser vi en möjlighet att bidra med NREPs sätt att tillföra värde för alla involverade parter, säger Stefan Wallander, VD för NREP i Sverige, och tillägger:

– Vår pipeline i norra Europa inkluderar flertalet attraktiva möjligheter inom bostäder och logistik, där de flesta är belägna i Polen. Min förväntan är att vi har förvärvat fastigheter till ett värde av upp till 5 miljarder kronor och har 8-10 anställda i Polen vid årets slut.

Logistikportfölj på upp till 130 000 kvm
NREP har sedan starten 2005 byggt upp den största verksamheten inom moderna logistikfastigheter i Norden och har idag totalt 2 miljoner kvadratmeter logistikyta inom sin specialiserade gren logistikgren, Logicenters. I portföljen finns bland annat Nordens största logistikfastighet som utvecklas för Axfoods Dagab i Bålsta, samt den största nordiska solcellsanläggningen på tak som installeras på bolagets fastighet i Borås.

Polen är en av Europas största logistikmarknader och jämfört med Sverige, som är Nordens största marknad, är den polska redan fyra gånger större och växer fyra gånger snabbare. NREPs första investering inom logistiksegmentet är utköpet av börsbolaget BIK SA. Företaget är en investerare och utvecklare av logistikfastigheter, med en portfölj som inkluderar fyra stående fastigheter med två potentiella utbyggnationer, samt en marktomt. Den potentiella logistikytan mäter totalt mer än 130 000 kvadratmeter.

– Polen är en knutpunkt för logistik och försörjningskedjor, vilket tillsammans med de omfattande infrastrukturinvesteringarna som planeras här gör det till en väldigt intressant marknad för oss. Våra internationella kunder har ofta bett oss se över projekt i Polen och nu är vi glada över att kunna agera på efterfrågan, säger Matthias Kettelhoit, CEO för Logicenters.

NREPs första logistikfastigheter är belägna i den södra delen av Polen, en region med många verksamheter inom industri, transport och fabriker. NREPs logistikgren Logicenters att kommer förvalta de nya fastigheterna i Polen med befintliga hyresgäster som FedEx, Dachser och mindre lokala bolag.

Siktet inställt på 10 000 bostäder till 2025
Med cirka 14 miljoner bostäder är Polen en av de största bostadsmarknaderna i Europa. Tre av fyra bostäder byggdes dock före 1989, vilket innebär att det i dag finns ett kraftigt behov av nya och högkvalitativa bostäder.

Den privata hyresbostadsmarknaden växer i Polen, men är fortfarande i sin linda jämfört med nordiska länder som Sverige, där ungefär var tredje hushåll är bosatt i hyresrätt. I Polen hyr endast 16 procent sin bostad och vi ser en efterfrågan på moderna, kundorienterade hyresbostäder som håller hög kvalitet, likt de bostäder vi utvecklar i Norden,” säger Stefan Wallander.

NREPs första bostadsinvestering är en portfölj med mer än 1 000 nya lägenheter, centralt belägna i Warszawa. Fastigheterna får gröna tak, laddstationer för elbilar och ytor för stadsodling. De första bostäderna planeras att färdigställas 2022 och portföljen förvärvas av YIT, det största byggbolaget i Finland. Till 2025 siktar NREP på att ha 10 000 moderna lägenheter i de största polska städerna, varav en majoritet ska vara utformade för att möta det växande behovet av bostäder för en- och tvåmanshushåll, så som singlar eller par utan barn som är på jakt efter ett modernt sätt att bo och med närhet till gemenskap.

Kliver in i tillväxtmarknad
I Polen finns fem av EUs 20 snabbast växande städer och landet har under det senaste decenniet sett en årlig tillväxt på 3,6 procent, vilket är mer än det dubbla jämfört med EU-genomsnittet på 1,6 procent. Urban Land Institute i Polen, en organisation som sammanför den offentliga och privata fastighetssektorn, välkomnar NREPs lokala och långsiktiga perspektiv.

– Fastigheter spelar en central roll i Polens fortsatta tillväxt. Landet utgör redan en viktig nod för försörjningskedjor i Europa och våra storstäder växer snabbt. Vi behöver fler investerare likt NREP, som har ett långsiktigt perspektiv och prioriterar hållbarhet, säger Dorota Wysokinska-Kuzdra, Ordförande för Urban Land Institute i Polen.

NREP har i Norden blivit en aktör som kännetecknas av att ligga i framkant inom hållbarhet – något som bolaget ska ta med sig in i framtida projekt på den polska marknaden. Totalt förvaltar NREP fastigheter till ett värde som överstiger 100 miljarder kronor och har sedan tidigare investeringar i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Bolagets kontor i Polen öppnar i sommar.


Källa: NREP


Skriv utBarkarby sjukhus får ett centralt läge mitt i Barkarby. Modern vård och omsorg blir tillgänglig för patienter, anhöriga och arbetstagare i hela nordvästra Stockholm (bilden är en illustration).
Barkarby sjukhus får ett centralt läge mitt i Barkarby. Modern vård och omsorg blir tillgänglig för patienter, anhöriga och arbetstagare i hela nordvästra Stockholm (bilden är en illustration).

Hemsö förvärvar mark för etablering av Barkarby sjukhus

Järfälla kommun tecknar avtal med Hemsö som förvärvar mark om totalt 42 000 kvadratmeter byggrätt för att utveckla Barkarby sjukhus - framtidens sjukhus dä...

Läs mer
Mimer utsedd till Sveriges bästa arbetsplats och Europas 15:e bästa.

Bostadsbolag i Västerås är en av Europas bästa arbetsplatser

En av Europas bästa arbetsplatser finns i Västerås. Bostads AB Mimer placerar sig...

Läs mer
Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram.

Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram

Stockholms stad utreder för närvarande villkoren för friköp av mark upplå...

Läs mer
CAPREA ska byggas på en av de få kvarvarande tomterna på Östermalm (bilden är en illustration).

Byggstart för nya bostäder på Östermalm

Under tisdagen gick byggstarten för bostadsprojektet CAPREA på Östermalm,...

Läs mer
Visionsbild över Svärtinge skogsbacke (bilden är en illustration).

Götenehus bygger parhus i Svärtinge, Norrköping

I det vackra naturområdet kring sjön Glan i Svärtinge, 10 km nordväst om...

Läs mer
Altan på Täljövikens kursgård.

Magnolia Bostad förvärvar välkänd kursgård och förvandlar den till en modern skola

Magnolia Bostad har förvärvat Täljövikens kursgård i Österå...

Läs mer
Jonas Högset, fastighet- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta.

Tveksamt om certifierade byggprojekteringsföretag snabbar på byggandet

Regeringen föreslår att certifierade byggprojekteringsföretag införs som ny...

Läs mer
Stockholmshusen på Hagsätravägen i Bandhagen.

Kortare produktionstid för första Stockholmshusen

3300 hyresrätter i Stockholmshus är nu i produktion eller i planeringsfas. Resultatet...

Läs mer


Cernera säljer bostadsfastigheter till SHH

Cernera Fastigheter är mitt uppe i en expansiv tillväxtfas med avsikten att bli en...

Läs mer

Peab bygger bostäder i Vanda

Marko Rinkinen, regionchef Peab.

Peab har fått uppdraget att bygga bostäder i Vanda. Beställare är...

Läs mer


OBOS bidrar till utvecklingen av Åmål – förvärvar mark för 16 nya bostäder i radhus

Medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS har förvärvat 16 tomter på området...

Läs mer

K-Fastigheter köper byggrätt i centrala Hässleholm

K-Fastigheter har köpt fastigheterna Rusthållaren 3 och 4 i Hässleholm. Fastigheten...

Läs mer
Riksbyggens tekniksmarta townhouse i Vallastaden (bilden är en illustration).

Byggstart för Riksbyggens tekniksmarta townhouse i Vallastaden

Riksbyggen byggstartar under hösten tre unika townhouse med var sitt eget gårdshus i...

Läs mer
Kvarter Villan, Rydaholm (bilden är en illustration).

Finnvedsbostäder påbörjar byggnation av kvarteret Villan i Rydaholm

Finnvedsbostäders styrelse har tagit beslut om att påbörja byggnationen av...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se