IKEAS nya mötesplats i Drottninghög


2022-06-14

Anna-Carin Alderin, projektledare på IKEA.
Bild: Expandia
Anna-Carin Alderin, projektledare på IKEA.

\
Bild: Expandia
"Syftet med Do More är att människor ska få göra mer av det de vill och drömmer om – och att platsen skapar sysselsättning och blir en unik handelsplats" säger Anna-Carin Alderin (bilden är en illustration).

Högst upp i bild syns Expandias moduler, som ska ge plats för ett bageri och ett rymligt kök samt ytor för personalen och toaletter för besökarna (bilden är en illustration).
Bild: Expandia
Högst upp i bild syns Expandias moduler, som ska ge plats för ett bageri och ett rymligt kök samt ytor för personalen och toaletter för besökarna (bilden är en illustration).

Stefan Gertsen, projektsäljare på Expandia.
Bild: Expandia
Stefan Gertsen, projektsäljare på Expandia.

Inför stadsmässan H22 i Helsingborg bygger IKEA en unik mötesplats i området Drottninghög: Do More. Platsen ska bli en språngbräda för invånarnas kreativitet och affärsidéer. Tack vare Expandias moduler ökar flexibiliteten i projektet. Moduler som använts i skolor och förskolor har byggts om till kök och bageri, och de kan byggas ut eller flyttas med kort varsel utifrån hur projektet utvecklas.
– Vår ambition är att Do More ska leva kvar efter stadsmässan H22 och vi planerar redan nu för hela 2022, säger Anna-Carin Alderin, projektledare på IKEA.

Hela denna text är ett meddelande från en av våra annonsörer.

30 maj till 3 juli landar framtiden på Helsingborgs gator. Då pågår stadsmässan H22 City Expo där Helsingborg stad visar lösningar som ska leda till en smartare och mer hållbar stad med högre livskvalitet.

IKEA är en av aktörerna. För första gången har möbeljätten inlett ett långvarigt samarbete med en hel stad – och kliver utanför hemmets fyra väggar på ett nytt sätt. – Vårt syfte är att utforska och vidga begreppet hem, tillsammans med Helsingborgs stad – men också att utveckla lösningar som kan göra livet i staden och hemmet bättre, säger Anna-Carin Alderin, projektledare på IKEA.


Från hantverk och mat till konserter och träningspass
I ett grönområde i Drottninghög bygger IKEA mötesplatsen DM, Do More. En byggnad som liknar en stor saluhall tar form. Fönsterväggar släpper in ljus och det är högt i tak. ”Hallen” omges av bland annat ett bageri och ett kök, ett växthus, serveringar, mötesrum och en köksträdgård för ekologisk odling.

– Syftet med Do More är att människor ska få göra mer av det de vill och drömmer om – och att platsen skapar sysselsättning och blir en unik handelsplats, säger Anna-Carin Alderin.

Grönsaker, bär och örter från köksträdgården ska tas om hand i köket innan de säljs på marknaden – antingen som råvaror eller i maträtter. Hantverk, konst och kläder kan säljas på marknaden – och det kommer att hållas event som träningspass, konserter och konferenser.

– Vi vill uppmuntra till entreprenörskap och bidra till att skapa en levande destination, både för invånarna i Drottninghög och för andra besökare. Du kanske tycker om att laga mat, skapa konst eller reparera saker och drömmer om att öppna en restaurang, ateljé eller verkstad. Då kan du hyra en yta här en helg eller längre – eller varför inte bara komma hit och umgås och få inspiration, säger Anna-Carin Alderin och fortsätter:

– Många i området Drottninghög kämpar för att komma in på arbetsmarknaden. Med Do More vill vi skapa en plats där människors kompetenser kan lyftas fram.


Kök och bageri av återanvända moduler
Intill den stora huvudbyggnaden bygger Expandia upp en modullösning på cirka 275 kvadratmeter längs den ena långsidan. Modulerna blir ett bageri och ett rymligt kök samt ytor för personalen och toaletter för besökarna.

– En styrka med moduler är flexibiliteten. Vi kan på kort tid skapa i princip vilken lokal som helst, anpassad för den unika verksamheten, berättar Stefan Gertsen, projektsäljare på Expandia.


”Genom att återanvända modulerna bidrar vi till att minska projektets klimatavtryck”
Expandias cirkulära affärsidé passar väl in i projektets hållbarhetstankar, menar Stefan:
– Våra moduler byggs för att återanvändas och för att hålla i över 30 år. Vi renoverar och anpassar modulerna för deras nya ändamål. Köket för Do More har vi byggt av fyra moduler som tidigare använts som kök i en tillfällig förskola. Bageriet är gjort av två moduler som varit kök i en skola. Genom att återanvända modulerna i stället för att köpa nytt material och bygga nytt bidrar vi till att minska projektets klimatavtryck.

Målet med Do More är att mötesplatsen ska leva kvar efter stadsmässan H22 och bli permanent.

– Med moduler kan du vara flexibel, vill du använda dem vidare förlänger vi bara hyreskontraktet. Det är också enkelt att skala upp eller ner om du behöver mer eller mindre yta. Och den dag du inte behöver modulerna längre har vi på Expandia korta uppsägningstider. Vi monterar ner modulerna och hämtar dem – och renoverar dem sedan för att anpassa dem till nästa kund, säger Stefan Gertsen.


Visar lösningar på framtidens hem
Förutom Do More presenterar IKEA ytterligare två projekt under stadsmässan H22. Det ena är en utställning i en övergiven industrilokal i Oceanhamnen, Magasin 45. Temat är framtidens hem.

Det andra projektet är ”Camp tillsammans” i direkt anslutning till Magasinet, där en skog temporärt växer fram. Här vill IKEA utforska hur alternativa och naturvänliga bostäder kan se ut. Studenter från hela världen har bjudits in för att ge förslag på bostadsdesign i samklang med naturen. Vinnarna har fått bygga hållbara bostäder utifrån bestämd budget och storlek.


Drottninghög – ett huvudområde under H22
• Drottninghög i Helsingborg var det första området som byggdes enligt det så kallade miljonprogrammet, åren 1965 till 1974.

• Idag bor drygt 3000 invånare i området. 77 procent har utländsk härkomst och 18 procent av de vuxna har eftergymnasial utbildning.

• 2012 startade projektet DrottningH som syftar till att utveckla området med fokus på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

• Drottninghög blir ett huvudområde under H22 City Expo med temat Open up for Co-creation: öppna upp för skapande tillsammans. Läs mer om projektet här!


Källa: Expandia

Skriv utVisionsbild över Brf Skeppsklockan, som ska byggas på ön Sanden i Vänersborg (bilden är en illustration).

Peab har startat markarbetet för 45 bostäder på Sanden i Vänersborg

Bostadsrättsföreningen Skeppsklockan är första steget i en spännande förvandling av hela ön Sanden till en modern och levande del av stadskärnan. Peab har nu...

Läs mer
svero
Ny kyrkolokal och lägenheter i Umeå (bilden är en illustration).<span style=\

Contractor bygger ny kyrka och 80 lägenheter åt Church of Hope

Contractor har tecknat en avsiktsförklaring med Church of Hope i Umeå om att bygga en ny kyrka och ett 80-tal lägenheter. Byggstart är planerad till 2024 och allt väntas...

Läs mer
Nordtec


Svensk Beläggningsförening och Bygg­företagen tecknar samarbetsavtal

Svensk Beläggningsförening (SBF) och Byggföretagen har nu ingått ett samarbetsavtal med syfte att stärka samverkan mellan de två organisationerna, vilket bland annat...

Läs mer
SSF Stöldskyddsföreningen

Så ska nya Ekelundsområdet utvecklas


850 nya bostäder, en ny tunnelbaneuppgång från Västra skogens tunnelbana, förskolor, sociala lägenheter och en upprustad strandpromenad längs Mälaren. Det...

Läs mer
Bygglet Byggrevolution
Malin Svensson, VD OBOS Kärnhem.

OBOS planerar cirka 80 bostadsrätter i Marby utanför Norrköping

Nu står det klart att bostadsutvecklaren OBOS förvärvar Del av Gillerhälla 1:2 och Marby 1:5 i Marby – ett utvecklingsområde strax utanför Norrköping....

Läs mer
heta-arbeten_550_2022-q2


Serneke bygger om kontor för att skapa Byggarnas Hus

Serneke har fått uppdraget att bygga om och renovera Stockholms Byggmästareförenings kontorsfastighet på Kungsholmen i Stockholm. Entreprenaden är värd cirka 140...

Läs mer


Grönt ljus för nästa steg i Telestadens utveckling

Detaljplanen för den första bostadsetappen i Telestaden, Farstas nya stadsdel som utvecklas av Rikshem och Ikano Bostad, har vunnit laga kraft. Planen omfattar 460 bostäder i de vä...

Läs mer
zmarta

GDS-marknaden tappar, ökat intresse för energirenovering

GDS-marknaden kommer troligen att minska i år, men samtidigt skiftar fokus mot energirenovering.


Affärskonsulterna Navet beräknar att hushållens inköp av byggmaterial, den...

Läs mer
Smartdok


Träbyggande ska bidra till att göra Amsterdams hamn till Europas cirkulära knutpunkt – “Svenska hamnar borde inspireras”

Amsterdams hamn ska bli Europas viktigaste och cirkulära knutpunkt. Nautiska samordningscentret som byggts i hamnen återspeglar ambitionen då hela konstruktionen - väggar, golv...

Läs mer
CL Specialglas


30 tonåringar tar sina första steg in i byggbranschen

Under två veckor i juni arbetar ungdomar i Göteborg, Malmö och Upplands Väsby med att bygga enklare odlingslådor och bänkar som sedan ställs ut i respektive stad....

Läs mer
Nytec plast


Ny fogpistol gör det lättare att få ett bra resultat

Med MULTIGUN får du applikationen anpassad till den massa du arbetar med. Detta förenklar hela processen och ger ett bättre resultat.


Hela denna text är ett meddelande från...

Läs mer
mcs-hyrsystem-550-1
Statistik från Ramirentrapporten visar att fler än var tionde byggnadsarbetare inte tycker att arbetsplatsen känns helt trygg.

Var tionde byggnadsarbetare tycker att arbetsplatsen känns osäker

Byggbranschen tillhör en av de mest olycksdrabbade branscherna. Stress och en kultur där man inte alltid tar säkerhetsreglerna på allvar är två anledningar till att...

Läs mer
Nordic Guarantee


Terminal 5 på Arlanda byggs ut i limträ

Det pågår en om- och tillbyggnad av Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport, där bland annat en ny marknadsplats byggs. Som del av den nya marknadsplatsen får terminalen...

Läs mer
Upplands stängsel
Emil Masgård vid Hushagsgymnasiet i Borlänge årets Bygmastipendiat.

Emil Masgård vinnare av Bygmastipendiet vid Hushagsgymnasiet i Borlänge

Bygmastipendiet har delats ut till elev på bygg-och anläggningsprogrammet vid Hushagsgymnasiet. Den lyckliga stipendiaten heter Emil Masgård.

Läs mer
EBM Papst
Visionsbild över Media City Odense.

C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark

TV 2 Danmark, Jysk Fynske Medier, SDU, TV 2 Fyn och Media City Odense (MCO) har undertecknat en avsiktsförklaring med DSB Ejendomsutveckling om att skapa en mediastad i Odense. Den första...

Läs mer
Stokvis
NCC asfalterar på E18 Ostfold.

NCC får order om 200 000 ton asfalt i Norge

NCC har fått i uppdrag av att asfaltera en ny vägsträcka längs E6:an utanför Trondheim i Norge. Sträckan är totalt 19 kilometer lång och NCC ska lägga...

Läs mer

Svag ökning på nordisk byggmarknad 2022 enligt Navet

Varje kvartal presenterar affärskonsulterna Navet AB en konjunkturrapport om byggmarknaden i de fyra nordiska länderna Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Läs mer
Pontus Löfgren, elektriker på Emil Lundgren, drar kablar till brandlarmet i Science Park Towers.

Hållbara transporter till Science Park Towers i Jönköping

Jönköping är på väg att få ett nytt landmärke i och med byggnationen av det 15 våningar höga Science Park Towers. Projektet genomsyras av minskad...

Läs mer
Eleverna Alina Karlsson och Samuel Lindgren vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna mottar årets Bygmastipendium från Bygma Eskilstuna.

Glada vinnare av Bygmastipendiet vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna

Den 11 juni delades Bygmastipendiet ut till två elever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Rekarnegymnasiet. De lyckliga stipendiaterna heter Alina Karlsson och Samuel...

Läs mer
Fr v, Magnus Laneborg och Malin Rönnerhag från Riksbyggen, bostadsminister Johan Danielsson och Anna Thore, Kalmar kommun.

Återbruk i fokus när bostadsministern besökte Riksbyggens projekt Tranan i Kalmar

Bostadsminister Johan Danielsson besökte 17 juni Riksbyggens pågående projekt Tranan i Kalmar. Riksbyggen har rivit en före detta bilhall för att ge plats åt 180 nya...

Läs mer
Visionsbild över Plankan (bilden är en illustration).

Skanska och Svenska Bostäder färdigställer projektet Plankan i Stockholm

Skanska har fått i uppdrag av Svenska Bostäder att i samverkan ta fram beslutsunderlag i syfte att färdigställa kvarteret Plankan på Hornsgatan, Södermalm. Samverkan...

Läs mer
Skiss över fastigheten som ska byggas i Slite.

Sehlhall förvärvar fastighet på Gotland – utvecklar gruppboende

Sehlhall förvärvar fastigheten Othem Ejdern 6 i Slite på Gotland. Fastigheten ligger på Storgatan 64, i ett lugnt bostadsområde, 200 meter från havsbadet, med nä...

Läs mer


Kan fossilfria byggmaskiner såsom hybridgeneratorer även vara ekonomiskt lönsamma?

”Gröna” generatoraggregat, med batterilagring, har uppenbara miljö- och driftsfördelar men kan de även bli ekonomiskt lönsamma?

Läs mer


Nu tas nästa steg i Stockholms utveckling – multifunktionella kvarteret BAS Barkarby står klart

På ett gammalt flygfält i Järfälla pågår ett av norra Europas största stadsutvecklingsprojekt, där den nya och hållbara stadsdelen Barkarbystaden...

Läs mer
Vy över innergården i Brf Rosendals Trädgård (bilden är en illustration).

Byggstart för 94 bostadsrätter i Uppsala

OBOS ger Peab uppdraget att bygga 94 bostadsrätter i den växande Uppsalastadsdelen Rosendal. Bygget startar i juni och kontraktsumman uppgår till 162 miljarder kronor.

Läs mer


Skanska bygger nya Saltkajen i Norra Djurgårdsstaden

Skanska har tecknat avtal med Exploateringskontoret vid Stockholm Stad om att bygga en ny kaj i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Kontraktet är värt cirka 610 miljoner kronor, vilket...

Läs mer


Bonava säljer totalt 137 hyreslägenheter i Finland

Bonava säljer 76 hyreslägenheter i Åbo, Finland, till investeraren Taaleri och 61 hyreslägenheter i Tammerfors till investeraren eQ. Affärerna uppgår till 27 miljoner...

Läs mer
&Ouml;rjan Sjöström, VD på KE THERM.

Teknikrevolution inom fjärrvärme kan bli ny svensk exportsuccé

Hur ska Europa lösa sin energiförsörjning? Det är en hetare fråga än någonsin. Ny, svensk teknik ökar potentialen för fjärrvärme och...

Läs mer
Eleverna Mathias Hamrin och Gustav &Ouml;berg vid Sundsvalls Gymnasium mottar årets Bygmastipendium från Bygma i Sundsvall.

Gustav och Mathias glada vinnare av Bygmastipendiet vid Sundsvalls Gymnasium

Den 10 juni delades Bygmastipendiet ut till två elever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Sundsvalls gymnasium. De lyckliga stipendiaterna heter Mathias Hamrin och Gustav Ö...

Läs mer
Lucas Glas- Hammarsund är en av Bygmas lyckliga stipendiater.

Bygmastipendiet tilldelas elever vid Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå

Bygmastipendiet har delats ut till två elever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå. De lyckliga stipendiaterna heter Lucas Glas- Hammarsund...

Läs mer


Projektet Tjugofyrasju innebär 36 000 kvm nya byggrätter i expansiva Gavlehov i Gävle

Detaljplanen för Gavlehov Västra etapp 2 antogs av Gävle kommun i mars månad 2021 och vann laga kraft senare under våren. I projektet Tjugofyrasju skapas en ny stadsdel...

Läs mer
De lyckliga vinnarna av Bygmastipendiet på Dragonskolan heter Jazmine Lidström och Melker Wiklund.

Bygmastipendiet tilldelas elever vid Dragonskolan i Umeå

Den 14 juni delades Bygmastipendiet ut till två elever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Dragonskolan i Umeå. De lyckliga stipendiaterna heter Jazmine Lidström och...

Läs mer
Charlotte Thelm, divisionschef NCC, Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister, Pia sandvik VD RISE.

Första spadtaget för satsning på bioekonomi i Örnsköldsvik

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tog första spadtaget när satsningen på RISE nya pilothall och satsning på bioekonomi i Örnsköldsvik presenterades....

Läs mer


BRA bygger Geelys nästa storsatsning på Lindholmen

Geely i Sverige fortsätter sin expansion av sitt företagscampus på Lindholmen i Göteborg. Fokus för det nya kontorshuset, som kommer bli den sjätte byggnaden på...

Läs mer
Stipendiaterna Folke Eklund och Evelina Näslund.

Lyckliga vinnare av Bygmastipendiet vid Tannbergsskolan i Lyckele

Den 14 juni delades Bygmastipendiet ut till två elever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Tannbergsskolan i Lycksele. De lyckliga stipendiaterna heter Folke Eklund och Evelina...

Läs mer
Vinnarena av Bygmastipendiet på Björknäs gymnasiet heter Nellie Senbom och Khan Aga Husseini.

Glada vinnare av Bygmastipendiet på Björknäs gymnasiet i Boden

Den 10 juni delades Bygmastipendiet ut till två elever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Björknäs gymnasiet i Boden. De lyckliga stipendiaterna heter Nellie Senbom och...

Läs mer
Visionsbild över Hertsö badhus (bilden är en illustration).

NCC bygger Hertsö badhus i Luleå

NCC och Luleå kommun inleder nu bygget av Hertsö badhus i Luleå. Uppdraget är ett partneringsamarbete och ordervärdet uppgår till totalt cirka 185 miljoner kronor.

Läs mer
Jonas Edlund, en av årets Bygma-stipendiater.

Bygmastipendiet tilldelas elever vid Hahrska gymnasiet

Den 8 juni delades Bygmastipendiet ut till en elev på bygg-och anläggningsprogrammet vid Hahrska gymnasiet. Den lyckliga stipendiaten heter Jonas Edlund.

Läs mer


Setra först i Sverige med fuktskydd för KL-trä

Träindustriföretaget Setra är först i Sverige med att erbjuda ett nytt fuktskydd för stommar i korslimmat trä. Skyddet appliceras direkt i fabriken och förenklar...

Läs mer
De lyckliga vinnarna av Bygmastipendiet på Järfälla gymnasium heter Melvin Crammer och William Alm.

Elever på Järfälla gymnasium tilldelas Bygmastipendiet

Den 10 juni delades Bygmastipendiet ut till två elever på bygg-och anläggningsprogrammet vid Järfälla gymnasium. De lyckliga stipendiaterna heter Melvin Crammer och William...

Läs mer

Läs mer


Mest lästa
Geggus

imex

nora-linde-frakt

piltorps

Ketherm

Rental Prop
Industrinät
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se