Byggföretagen ansluter till ny branschstandard för att mäta projektkvalitet


2022-05-25

Catharina Elmsäter Svärd, vd på Byggföretagen, och Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna, satsar på gemensam branschstandard för att mäta projektkvalitet.
Bild: Binosight
Catharina Elmsäter Svärd, vd på Byggföretagen, och Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna, satsar på gemensam branschstandard för att mäta projektkvalitet.

– Branschen har saknat ett gemensamt sätt att mäta hur människor i projekten mår och hur projekten mår. Det räcker inte att fokusera på tidsplanering, budgetstyrning och teknik för att lösa branschens utmaningar. Vi måste fokusera på människorna. Och vi, entreprenörer och beställare, behöver arbeta tillsammans för att förbättra våra projekt. Därför gör nu Byggföretagen gemensam sak med Byggherrarna och ansluter sig till PQi. Målet är en branschgemensam plattform för mätning och systematiskt kvalitetsarbete i byggprojekt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

PQi, eller Project Quality Index, är resultatet av sex års utvecklingsarbete som Binosight AB har drivit tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet och Byggherrarna. PQi är en automatiserad molntjänst för mätning av kvaliteten i byggprojekt. Tjänsten har nu öppnats upp så att byggentreprenörer kan mäta sina projekt på samma sätt som byggherrar. Byggföretagen har tecknat avtal med Binosight för sina medlemmar. PQi kommer även att bli tillgängligt för de entreprenörer som är anslutna till Byggföretagens kvalitetsledningssystem BKMA.


Pengar att tjäna för ledningar som engagerar sig
Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna, välkomnar samarbetet.

– Vi är väldigt glada över att även Byggföretagen ansluter sig till PQi. Branschen står inför stora utmaningar. Det är inte nog med materialbrist och skenande prisökningar. Ovanpå det har byggprojekten kostnader för kvalitetsbrister på runt 100 miljarder årligen. Detta är givetvis inte hållbart. Alla känner till problemen med kvalitetsbristkostnader, men ingen part känner att man kan lösa dem ensam. Det duger inte längre att peka på att ansvaret är ”någon annans”. Ansvaret är vårt gemensamma – beställare, entreprenörer och konsulter. Det är i våra projekt felen uppstår och ingen annan kommer att lösa det åt oss.

– Därför är det nu ett viktigt steg att vi krokar arm och jobbar med kvalitetsfrågorna tillsammans. Med PQi har vi fått ett effektivt och vetenskapligt förankrat sätt att mäta projektkvaliteten. Dessa nyckeltal borde vara en stående punkt på varje ledningsgruppsagenda, oavsett om man är byggherre eller entreprenör. Ledningarna behöver engagera sig. Det finns stora pengar att tjäna på att förbättra projektkvaliteten, menar Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna.


Brister i motivation och erfarenhetsåterföring bidrar till felen
Boverket släppte 2018 rapporten ”Kartläggning av fel, brister och skador inom byggsektorn”. Där konstaterades att fel, brister och skador i byggprojekt kostar enorma belopp. Frågan uppstår – varför uppstår dessa kostnader och vad kan vi göra åt det? Två viktiga faktorer lyftes i rapporten. Bristande motivation och bristande erfarenhetsåterföring. Att göra fel är inte heller något man vare sig vill erkänna eller skylta med. Rädsla att påverka det egna varumärket negativ samt att drabbas av skadestånd hämmar viljan till transparens.

En efterföljande utredning ”Mer helhetssyn, mindre stuprörsmentalitet” visade tydliga samband mellan engagemang och motivation hos projektmedlemmarna och deras ambition att minska förekomsten av fel i byggprojekten. Begreppet projektkultur lyftes som ett nyckelområde att satsa på om man vill minska felen i byggprojekt.


Projektkvalitet är en hållbarhetsfråga i tiden
– Branschen är van att styra på tid, kostnad och innehåll, menar Catharina Elmsäter-Svärd. Detta är dock bara ett resultat av hur projekten fungerar. Ska vi öka vår förmåga att leverera projekten i tid och inom budget är det de underliggande processerna vi behöver mäta och förbättra. Det handlar om att mäta hur människorna, processerna och projekten mår. Vi vet att varje enskilt projekt behöver ett tydligt gemensamt mål att styra mot för att bli framgångsrikt. På samma sätt behöver vi som bransch ett högre syfte med det vi gör. Vi har ett ansvar i den tid vi lever – att arbeta för en hållbar byggbransch. De gamla stuprören, där var och en gör sitt och struntar i andra, hjälper oss inte framåt.

– Frågan om projektkvalitet blir ytterst en fråga om hållbarhet. För att vara ekonomiskt hållbara måste vi skapa nytta för pengarna som investeras. Pengarna som omsätts i byggbranschen skulle rätt använda kunna innebära bättre affärer för fler. Social hållbarhet innefattar att människor i våra projekt behöver må bra, vilket ökar deras engagemang och hjälper dem prestera bättre. Och för att nå våra klimatmål måste vi använda våra resurser på rätt sätt. Därför behöver vi tillsammans förbättra projektkvaliteten, det vill säga kvaliteten på hur våra projekt planeras, handlas upp och genomförs. Här ser vi PQi som ett bra verktyg för att åskådliggöra styrkor och svagheter. Det kan hjälpa människor att fokusera på rätt saker, reflektera och lära, säger Catharina Elmsäter-Svärd.


Källa: Binosight

Skriv utVisionsbild över Brf Skeppsklockan, som ska byggas på ön Sanden i Vänersborg (bilden är en illustration).
Visionsbild över Brf Skeppsklockan, som ska byggas på ön Sanden i Vänersborg (bilden är en illustration).

Peab har startat markarbetet för 45 bostäder på Sanden i Vänersborg

Bostadsrättsföreningen Skeppsklockan är första steget i en spännande förvandling av hela ön Sanden till en modern och levande del av stadskärnan. Peab har nu...

Läs mer
Ny kyrkolokal och lägenheter i Umeå (bilden är en illustration).<span style=\

Contractor bygger ny kyrka och 80 lägenheter åt Church of Hope

Contractor har tecknat en avsiktsförklaring med Church of Hope i Umeå om att bygga en ny...

Läs mer

Så ska nya Ekelundsområdet utvecklas


850 nya bostäder, en ny tunnelbaneuppgång från Västra skogens tunnelbana,...

Läs mer


Serneke bygger om kontor för att skapa Byggarnas Hus

Serneke har fått uppdraget att bygga om och renovera Stockholms Byggmästarefö...

Läs mer


Grönt ljus för nästa steg i Telestadens utveckling

Detaljplanen för den första bostadsetappen i Telestaden, Farstas nya stadsdel som...

Läs mer


30 tonåringar tar sina första steg in i byggbranschen

Under två veckor i juni arbetar ungdomar i Göteborg, Malmö och Upplands Väsby...

Läs mer


Terminal 5 på Arlanda byggs ut i limträ

Det pågår en om- och tillbyggnad av Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport,...

Läs mer
Fr v, Magnus Laneborg och Malin Rönnerhag från Riksbyggen, bostadsminister Johan Danielsson och Anna Thore, Kalmar kommun.

Återbruk i fokus när bostadsministern besökte Riksbyggens projekt Tranan i Kalmar

Bostadsminister Johan Danielsson besökte 17 juni Riksbyggens pågående projekt...

Läs mer
Charlotte Thelm, divisionschef NCC, Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister, Pia sandvik VD RISE.

Första spadtaget för satsning på bioekonomi i Örnsköldsvik

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tog första spadtaget när satsningen på...

Läs mer


Skanska bygger nya Saltkajen i Norra Djurgårdsstaden

Skanska har tecknat avtal med Exploateringskontoret vid Stockholm Stad om att bygga en ny kaj i...

Läs mer
Visionsbild över Hertsö badhus (bilden är en illustration).

NCC bygger Hertsö badhus i Luleå

NCC och Luleå kommun inleder nu bygget av Hertsö badhus i Luleå. Uppdraget är...

Läs mer


Första spadtaget för nytt unikt kafferosteri i trä

Arvid Nordquist tillsammans med Järfälla kommun inviger nu bygget av den första...

Läs mer
Skiffertornet, vy Torkelgatan (bilden är en illustration).

Triss i vunna affärer för Byggelement

Byggelement blir materialleverantör när Veidekke uppför nya flerbostadshus i Uppsala...

Läs mer
Pål Aglen Nordrs koncernchef och kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk, Solna stad.

Nästa steg i omvandlingen av Solnavägen

Den 9 juni togs det första spadtaget för 350 nya bostäder längs Solnavägen...

Läs mer


Mest lästa
Geggus

imex

nora-linde-frakt

piltorps

Ketherm

Rental Prop
Industrinät
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se